Мета. Поглибити знання учнів про правила пішохідного руху, світлофори та їх призначення; вчити розпізнавати сигнали регулювальника, практично визначати безпечні місця переходу вулиці на шляху додому; розвивати вміння орієнтуватися на вулицях міста (села)', виховувати культуру поведінки на вулиці.

Обладнання та матеріали: олівці, фломастери, маркери; ватман; карта України; стікери.

Що підготувати заздалегідь:

  • таблиці та малюнки з правилами безпеки руху;
  • макет валізи, автобуса;
  • квитки з малюнками людини, велосипеда на зворотньому боці;
  • малюнки речей, які можна взяти в подорож (фотоапарат, вода, речі особистої гігієни тощо)
  • малюнок «Автобуса знань» (плакат)',
  • малюнки дорожніх знаків: «Доріжка для пішоходів», «Доріжка для велосипедистів», «Місце зупинки автобуса».

Домашнє завдання. Намалювати плакат «Сигнали регулювальника».

Хід заняття

І. Вступна частина

  1. Привітання

В місто вирушим всі разом, Перешкоди всі пройдем, А хто буде сумувати, Із собою не візьмем.

Вчитель. Сьогодні ми вирушимо до міста. А щоб подорож була вдалою, потрібно прочитати тему нашого заняття: «Безпека дорожнього руху. Правила дорожнього руху для пішоходів».

  1. Знайомство-гра «Вільний мікрофон».

Учні по черзі називають своє ім’я та вислов­люють власне ставлення до теми уроку. Після висловлювання кожного учня всі діти кажуть: «Ти - молодець!»

  1. Правила роботи групи.

Коли люди вирушають у подорож, вони готують собі валізу. Давайте подивимось на речі і подумаємо, що із запропонованого ви взяли б у дорогу. На звороті однієї з картинок напишіть правила роботи в групі та покладіть її до валізи.

Методичний коментар. Учитель заздалегідь готує картинки потрібних речей у подорожі та макет валізи. Учні складають речі до валізи та пишуть правила:

  • говорити коротко, по черзі;
  • взаємоповага;
  • правило піднятої руки;
  • слухати і чути;
  • бути активним;
  • говорити тільки за темою і тільки від свого імені;
  • не критикувати: кожен має право на власну думку.
  1. Основна частина

  2. Гра-очікування «Автобус знань».

Щоб дістатися до міста, нам потрібен транспорт. У кожного є стікер. Напишіть на ньому своє ім’я та приклейте до автобуса, завершивши речення: «Я чекаю від сьогоднішнього уроку...». А натомість ви отримаєте квиток. Наші очікування також відправляються у подорож, а ми докладемо усіх зусиль, щоб вони здійснилися.

Методичний коментар. На зворотньому боці квитка зображено людину, автобус, велосипед.

  1. Вправа «Асоціативний кущ».

Що потрібно знати, щоб подорож виявилася вдалою та безпечною?

  1. Робота з підручником.

Ну що ж, шановні діти, займайте свої місця у нашому віртуальному автобусі (діти сідають на місця). А щоб не сумувати в дорозі, ми взяли з собою книгу. Тож давайте відкриємо її та прочитаємо розповідь «Твої помічники на дорозі», «Дорожні історії».

  1. Мозковий штурм.

Що є помічником на дорозі?

Які правила переходу дороги ви знаєте?

Що заважало дітям дотримуватися правил дорожнього руху?

Які правила дорожнього руху вони порушили?

До яких наслідків це призвело?

Що ви можете їм порадити?

  1. Руханка «Ураган».

Хід вправи

Учні утворюють коло, вчитель стоїть у центрі. Він пропонує помінятися місцями всім, хто має певну спільну ознаку (любить математику, має сірі очі, народився влітку тощо). При цьому, якщо учень має названі ознаки, він міняється місцем з іншим учнем, який теж має ці ознаки. Той, хто в центрі кола, називає тільки ту ознаку, яку він на цей час має. Кожен учасник, міняючись місцями, повинен зайняти чиєсь місце. Учитель сідає на місце одного з учнів. Той, хто залишився без стільця, стає в центрі кола. Якщо учень довго залишається стояти, він може сказати: «Ураган», і тоді всі без винятку встають і міняються місцями.

  1. Робота в группах.

Групи формуються за однаковими зображеннями на зворотньому боці квитка. Учасники підходять до столу із зображенням дорожнього знаку, який відповідає малюнку на квитку гравця, відкривають конверт із завданням та виконують його.

Група 1. Доріжка для пішоходів

Завдання: згадати правила для пішоходів (як треба рухатися тротуаром, уздовж шосе, які є пішохідні переходи, як переходити дорогу на регульованому і нерегульованому перехресті, в умовах обмеженої оглядовості). Намалювати дорожні знаки, які позначають пішохідні переходи.

Група 2. Доріжка для велосипедистів

Завдання: згадати правила для велосипедистів (де можна кататися на велосипеді до 14 років, як переїхати на інший бік дороги, як обладнати велосипед). Намалювати велосипедиста у відповідному одязі.

Група 3. Місце зупинки автобуса

Завдання: згадати правила для пасажирів (як треба чекати транспорт на зупинці, як заходити у транспорт, як готуватися до виходу з нього, кому треба поступатися місцем у громадському транспорті). Намалювати, якими знаками позначають зупинки громадського транспорту.

Методичний коментар. Виконане завдання кожна група презентує іншим групам.

  1. Повідомлення вчителя.

Інколи світлофор виходить з ладу, тоді рухом керує регулювальник.

Регулювальник - працівник поліції, який має відповідне посвідчення та екіпіровку (формений одяг або розпізнавальний знак, нарукавна пов’язка, жезл, диск з червоним сигналом чи світлоповертачем, червоний ліхтар або прапорець) і регулює дорожній рух.

Сигнали регулювальника мають перевагу перед сигналами світлофорів та вимогами дорожніх знаків пріоритету і є обов’язковими для виконання.

Водії та пішоходи повинні виконувати додаткові вимоги регулювальника, навіть якщо вони суперечать сигналам світлофорів, вимогам дорожніх знаків і розмітки.

Сигнали регулювальника — положення його корпуса, а також жести руками, в тому числі з жезлом або диском з червоним світлоповертачем.

а) руки витягнуті в сторони, опущені або права рука зігнута перед грудьми: з лівого і правого боків - дозволено рух трамваю прямо, нерейковим транспортним засобам - прямо і праворуч; пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною та перед грудьми регулювальника; з боку грудей і спини - рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено;

  • права рука витягнута вперед: з лівого боку - дозволено рух трамвая ліворуч, нерейковим транспортним засобам - у всіх напрямках; пі­шоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника; з боку грудей - усім транспортним засобам дозволено рух лише праворуч; з правого боку та спини - рух усіх транспортних засобів заборонено; пішоходам дозволено переходити проїзну частину за спиною регулювальника;
  • рука піднята вгору: рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено в усіх напрямках. Жезл мають право використовувати тільки працівники поліції.

Щоб привернути увагу учасників дорожнього руху використовується сигнал свистка.

Регулювальник може подавати інші сигнали, зрозумілі водіям і пішоходам.

  1. Вправа «Автобус знань».

На початку заняття ми сіли в «Автобус знань». Минув час. Хотілося б дізнатися: чи справдилися ваші очікування від уроку? Якщо так, перемістіть свій стікер на карту нашої країни і позначте те місто, яке б ви хотіли відвідати.

Методичний коментар. Учні підходять до плакату з автобусом. Знімають стікери, обдумують свою відповідь, а тоді по черзі говорять і прикріплюють стікери на карту.

III. Заключна частина.

  1. Заключне слово вчителя.
  2. Вправа «Прощання».

Діти стають у коло, беруться за руки і по черзі промовляють: «Я, (ім’я), бажаю собі і всім людям на землі щасливої дороги».

Джерело: Журнал «Позакласний час». - 2019. - №12