Мета:

  • прилучити школярів до джерел національної історії і культури;
  • сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді;
  • спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу;
  • пробуджувати національну самосвідомість;
  • загартовувати школярів фізично і духовно.

Місце проведення: актовий зал школи.

Хід проведення

Ведуча: Добрий день, дорогі учні! Сьогодні вся наша країна відзначає День Збройних Сил України. Адже це свято відзначається тепер 6 грудня, тому що в 1991 році Верховною Радою України був прийнятий Закон України „Про Збройні Сили України".

Дозвольте мені від імені всіх дівчат і вчителів привітати хлопців ? майбутніх наших захисників із цим святом, побажати вам міцного здоров'я, відмінних успіхів у навчанні, бути завжди щасливими і життєрадісними!

Ведучий: Всі ви ? майбутні захисники нашої рідної неньки ? України. Швидко промайнуть рік чи два, і як ведеться з давніх-давен, розпочнете службу із складання присяги. Це дуже урочистий і відповідальний момент у житті кожного захисника Вітчизни.

Прості слова,

А скільки змісту в них.

Із зброєю в руках її читають.

Військова клятва ? навіть вітер стих,

Коли слова присяги промовляють.

На все життя залишаться слова,

Які від батька передали сину

Нічого кращого в світі нема ?

Як захищати рідну Батьківщину.

Ведуча: А зараз давайте на деякий час заглибимося в історію. З давніх-давен людям відомо: дерево життя ? це гілочка з трьома листочками. Перший листочок ? символ минулого, другий ? сучасного, а третій ? майбутнього. Щоб бути освіченою людиною, треба добре знати минуле свого народу, його історію. Сторінки рідної історії хвилюють і наповнюють нас гордістю. У минулому українського народу було таке неповторне явище як Запорізька Січ. Це про неї Гоголь писав: „Так ось вона, Січ! Ось де гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну!"

Звучить козацька пісня

Ведуча: У нас тут зібралися молоді козацькі гурти.

Хлопці діляться на дві команди-гурти

Он погляньте, які це хлопці: усі як дуби, плечима стелю підпирають. Нумо, хлопці, готуймося до козацького переклику.

Братство імені Івана Сірка: Як Іван Сірко,

Україну любити,

Прославляти наш край

І народу служити.

Братство імені Павла Полуботка: Хто свою землю щиро любить,

Як рідну матір ? над усе,

Той Полуботка не забуде ?

Нащадка в серці пронесе.

Ведуча: Всі ? молодці. Ми переконалися, що козацькому роду ? нема переводу.

Ведучий: Отож, смійтеся разом з нами, радійте разом з нами. А ваші кмітливі і своєчасні відповіді, дотепний гумор, дзвінкий та щирий сміх почує та ретельно оцінить наше авторитетне журі.

Ведуча: А для того, щоб ви більше дізналися про наших учасників конкурсу, повідомляємо вам декілька найбільш важливих та цікавих фактів з їхнього життя. Отже... (дівчата зачитують).

Конкурс 1: „У кого найсильніша рука?" в Україні з давніх-давен мірялися силою. А зараз учасники змагань, не відриваючи ліктя від столу, намагаються відхилити і притиснути руку суперника до поверхні столу.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 2: Стрільба з пневматичної гвинтівки в ціль. Від кожної команди у конкурсі бере участь один учасник ? вправний стрілець.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 3: Чи вміють козаки мовчати. За мотивами української народної пісня „несе Галя воду" учасники конкурсу повинні створити пантоміму, аби передати текст пісні.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 4: Підтягування на перекладині. У цьому конкурсі перемагає той, хто підтягнеться на перекладині найбільшу кількість разів.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 5: На винахідливість. У конкурсі беруть участь по одному учаснику від кожного гурту. Наші хлопці-козаки вміють ліпити смачну українську страву ? вареники. Завдання полягає в тому, щоб за 5 хвилин зліпити якнайбільше вареників. (Звучить музичний супровід)

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 6: „Хто найсильніший духом?" Завдання полягає в тому, щоб найшвидше надути повітряну кульку. Переможе той, у кого кулька буде більшою.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 7: „Чи вміють козаки співати?" Ще козаків з-за гори не було видно, а козацька пісня котилася попереду, сповіщаючи про прихід славного воїнства. (Гурти по черзі співають козацькі пісня)

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс для глядачів: „Чи знаєте Ви історію України?

1. Які слов'янські племена жили на території України на рубежі нашої ери ? першої половини І тисячоліття? (Поляни, древляни, сіверяни, в'ятичі, слов'яни, самати, скіфи)

2. Як називався Дніпро у старовину? (Бори сфен)

3. Розтлумачте значення слів:

„жупан" ? ...(верхній одяг козаків);

„курінь" ? ...(приміщення, в якому жили козаки, військова одиниця).

Конкурс 8: Піднімання гирі вагою 16 кг. Козаки завжди славилися своєю силою. Наші хлопці не відстають від них.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 9: Піднімання вгору по канату на руках. Цей конкурс потребує не лише сили. Але й вправності та наполегливості. Хто буде переможцем? Той, хто підніметься вище і швидше.

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 10: Чарівні слова. Грамотні козаки писали листи своїм коханим. А як же тут не обійтися без лагідних і ніжних слів? Давайте перевіримо, наскільки багатий словниковий запас у наших юних козаків. (Хлопці по черзі називають лагідні слова. Хто затримується з відповіддю ? вибуває з гри)

Визначаються переможці конкурсу

Конкурс 11: Згинання і розгинання рук в упорі на брусах. Наші юні козаки вже демонстрували силу своїх рук у попередніх конкурсах. Ще один конкурс виявить найсильнішого з кожного гурту.

Визначаються переможці конкурсу

Ведуча: Ось, нарешті, після чесної боротьби настав хвилюючий момент ? визначення гурту ? переможця. Надаємо слово журі.

Журі оголошує підсумки всіх конкурсів і називає гурт,

який переміг за сумою всіх конкурсів.

Дівчата вручають подарунки командам

Ведучий: Завершується наше свято „Козацькі забави". Розлучатися завжди важко, але ми віримо, сподіваємося, що крім приємних хвилин, проведених разом, Ви отримали хороший настрій, у Вас добавилося оптимізму, віри у власні сили.

Ведуча: Зичимо здоров'я, щастя! Нехай у Вас панує достаток, витає козацький дух, а золоте колосся і червона калина схиляються на добро. На все добре!

Звучить козацький марш