Мета: розширювати знання учнів про роль книги в житті людини, прищеплювати навички читацької культури, виховувати дбайливе відношення до книги, стимулювати самоосвіту школярів. (Для учнів 11 - 12 років)

Хід підготовки:

1. Розподілити завдання між учнями:

  • - оформити плакати з висловленнями великих людей і прислів'ями, приказками про книгу й читання. (см.: Слово про книгу. М., 1969; Золоті розсипи. М., 1966; У світі мудрих думок. М., 1962; Чаша мудрості. М., 1978);
  • - підготувати фотовиставку «За читанням книг» (фотографії самих активних читачів бібліотек);
  • - стенд « чи Вмієш ти читати?», де розміщаються наступні книги: Дорохов А. Місто твоїх друзів. М., 1962; Леонтьев Н. Г. Книга - гарна або погана? (про мистецтво бути читачем). Л., 1971; Маршак С. Як друкували вашу книгу. М., 1960; Про книгу й знання (прислів'я й приказки російського народу). М., 1979; Цюрупа Э. Я. чи Вмієш ти читати? М., 1967 і ін.;
  • - корисно зробити також виставку зіпсованих книг за назвою «Не губите книгу!»
  • - підібрати матеріали й підготувати повідомлення про походження книги, про мистецтво читання; запросити на бесіду шкільного бібліотекаря й учителі літератури.

2. Вивчити читацькі інтереси школярів за допомогою питань:

  • - Твій улюблений письменник?
  • - Твій улюблений літературний герой?
  • - Про що ти читаєш найбільше охоче?
  • - Чи ведеш ти читацький щоденник?

3. Підготувати театралізоване подання й вікторину «По сторінках улюблених книг».

План-Конспект бесіди:

1. Вступне слово ведучого (тези):

Наш час - час великих досягнень науки, техніки, час чудових відкриттів. Але із всіх чудес, створених людиною, найбільш складний і великим А. М. Горький уважала книгу. У книзі укладений величезний духовний мир людства. Книга - самий могутній і самий універсальний засіб спілкування людей, народів, поколінь. Її називають єдиною машиною часу, за допомогою якої можна робити подорожі в небачені країни, у минуле, у майбутнє й сьогодення... Книга - вірний і незмінний наш супутник. Вона залишається головним джерелом, з якого ми черпаємо знання. Недарма К. Г. Паустовский писав: «Читайте! І нехай у вашім житті не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги!»

У липні 1976 р. в іспанському місті Ла-Корунья був відкритий перший у світі пам'ятник книзі: двоє дорослих читають, а дитина високо підняла книгу, як би символізуючи її найбільший зліт у майбутньому.

2. Бібліотекар школи (або вчитель літератури) знайомить школярів з висловленнями великих людей про мистецтво читання:

«Читати - це ще нічого не значить; що читати і як розуміти що читається - от у чому головна справа». К. Д. Ушинский.

«Я засвоїв собі звичку робити виписки із книг, які я читав, мимохідь наносячи на папір свої міркування». К. Маркс.

«Треба поважати книгу, треба з повагою входити в цей храм думки». А. И. Герцен

«... любите книгу, вона полегшить вам життя, дружески допоможе розібратися в строкатій і бурхливій плутанині думок, почуттів, подій, вона навчить вас поважати людини ...» А. М. Горький.

Потім треба розповідь про виставку книг і про пам'ятку «Як стати гарним читачем».

Зміст пам'ятки

«Бери із книги якнайбільше. Помни, що читання - одна з найважливіших, потрібних, серйозних і прекрасних робіт. Не можна читати книгу, думаючи про іншому. Шкідлива звичка - тільки переглядати книги.

Якщо в книзі вам зустрінуться слова, фрази, незрозумілі по змісту, звертайтеся за роз'ясненням до словників, довідникам, енциклопедіям. Дуже добре, якщо ви намалюєте картинки-ілюстрації до тих книгам, які читаєте; випишіть у читацький щоденник найбільш понравившиеся висловлення.


Необхідно читати в певній системі. Дуже корисно прочитувати кілька книг одного автора, познайомитися з його біографією, з особливостями епохи, у якій він жив.

Частіше читайте вголос. Це розвиває техніку виразного читання, допомагає глибше відчути образність, поетичність мови добутку.

Показником культури читання є прагнення до перечитування книги, завчання напам'ять крилатих фраз, окремих уривків».

3. Виступу учнів з віршами про книгу (приводяться в скороченому варіанті):

4. Повідомлення учнів по темах: «З історії книги» (див.: Львів С. Книга про книгу. М., 1980; Від бересту до мікрофільму. Изд. 2-е, перераб. М., 1969, с. 14 - 30; Глухів А., Лавринович И. Юним друзям книги. М., 1965, с. 8 - 17); 

5. Театралізоване подання «У світі літературних героїв».

(З'являється хлопчик у старому картузі й сатиновій сорочці. ).

- Здрастуйте, хлопці! Народився я в Одесі. Жив у дідуся. Рибалили ми з ним, ходили на шаланді в море. Довідалися, хто я? Правильно, я Гаврик. Дружу з морем. Люблю подорожувати. От і зараз я пропоную вам вийти в плавання по книжковому морю.

Один за іншим з'являються літературні герої:

Д'артаньян, Том Сойер, Тимур, Чук і Гек, Васек Трубачев і ін. Кожний з них розповідає цікавий випадок зі свого життя й просить довідатися, хто він?

Літературні герої проводять вікторину «По сторінках улюблених книг». Зразкові питання:

1. Хто, у якій книзі й про кого сказав? (візьміть будь-який текст)

2. Яка книга радянського письменника озаглавлена рядком з вірша М. Ю. Лермонтова? (Повість В. П. Катаєва «Біліє вітрило самотній»).

3. Яка книга Н. Носова написана у формі щоденника? («Щоденник Коли Сініцина»)

4. «Ти був гарним сином у розвідників і в орудийцев Але май на увазі завжди й скрізь, насамперед і після всього ти повинен бути вірним сином своєї матері - Батьківщини»

Звідки ці слова? Хто й кому їх сказав? (В. П. Катаєв. «Син полку» Слова капітана Єнакієвого, адресовані Вані Солнцеву)

План подальшої роботи:

1. Провести бесіди на теми: «Мій улюблений письменник», «Компас у книжковому світі»

2 Регулярно оформляти книжкову виставку на тему. «У книг є своя біографія».

3. Розучити пісні про книгу (Кац С. Марш книголюбів. Сл. С. Богомазова. - У кн. . Клуб знаменитих капітанів 4-й вып М., 1978, с. 40 - 42; Чичков Ю. Пісня про кращого друга Сл. Я Халецкого - У кн.: Шкільні роки. 4-й вип. М., 1966; Пісня про книгу. Із сюїти «Наша шкільна країна». Сл. К. Ибряева. - Кругозір, 1969, № 9).

4. Подивитися діафільми: Коган Л. Історія книги (чорно^-білий); Меерзон В. Будинок, у якому завжди цікаво (кольоровий).

5. Взяти участь у Дюповской операції «Живи, книга!» (ремонт книг, створення суспільних фондів підручників, робота в кружках палітурників і реставраторів).