(Для учнів 13 - 14 років)

Мета: формувати уявлення учнів про борг, мужність, героїзм краси, що складається як, людини; викликати почуття замилування й гордості подвигами, здійснені людьми в роки війни й у мирний час; показати роль самовиховання у формуванні моральної стійкості, мужності, почуття боргу й відповідальності перед суспільством, викликати прагнення виховувати в собі волю, цілеспрямованість, моральну красу

Хід підготовки:

1. Завдання учням.

а) підберіть російські народні казки, билини, прислів'я й приказки, що оспівують красу й мужність героїв, і подумайте над питаннями: у чому бачить народ красу людини? Які вчинки людей визначаються як героїчні, мужні? Чи згодні ви з поданнями російського народу про красу й мужність, що розкриваються в усній народній творчості?

б) приведіть висловлення про мужність, які вам найбільш близькі, і поясните, що визначило ваш вибір (див: Золоті розсипу Про тебе, людина: Думки, афоризми, народна мудрість Одеса, 1968, Симфонія розуму. Афоризми й виречення вітчизняних і закордонних авторів М, 1980),

в) підберіть репродукції картин на тему: «Прекрасні подвиги в бої, прекрасні подвиги в праці» і принесіть їх на класну годину. Готуйтеся висловити своє враження про картини й відповісти на питання: чим прекрасні люди, зображені на картинах? Якими художніми засобами відбиті в картинах мужність, стійкість радянських людей? Які почуття викликає у вас той або інший добуток?

г) прочитайте книги про мужніх людей, їхніх героїчних справах

2. Провести огляд творів учнів, написаних на уроках російської мови й літератури по темах: «Моя улюблена книга про мужність», «Із чого починається Батьківщина?» і ін.

3. Двом-Трьом учнем підготувати повідомлення про дітей - героях Великої Вітчизняної війни.

4. Двом-Трьом учнем підготувати виступу про героїчні вчинки учнів у наші дні.

5. Запропонувати учням висловити своя думка по наступних питаннях: яких людей ви вважаєте героями? Ваше розуміння героїчного вчинку? Чи можна чесне виконання свого боргу вважати подвигом? Чи обов'язково подвиг пов'язаний з ризиком для життя? Що значить «бути мужнім»? Чи застосовне це поняття до жінок? Подвиг - це спалах відваги, випадковість або результат всього життя?

6. Написати плакати (на вибір):

«Дерзайте вітчизну мужністю прославити!»

М. В. Ломоносов.

«Мужність виховується день у день у завзятому опорі труднощам».

Н. А. Островський.

«... герой - це людин, що у рішучий момент робить те, що потрібно робити в інтересах людського суспільства».

Ю. Фучик.

«Саме важке - мужність повсякденної праці. Знайди собі ідеал цієї мужності й постійно випливай йому».

В. А. Сухомлинський.

План-Конспект бесіди:

1. Про красу мужньої людини.

Учитель: Протягом всієї багатовікової історії нашої Батьківщини народ вище всього цінував вірність Батьківщині, мужність і відвагу героїв, що борються за торжество добра й справедливості. В усній народній творчості відбилися подання про ідеал прекрасної людини. Які ж вони? Згадаєте російські билини, героїчні казки...

Виступи учнів. Вони розповідають, як у боротьбі зі злом простий селянський син, навіть і не найкращий серед своїх братів, стає писаним красенем, тому що він виявив мужність, відвагу, спритність і сміливість, спритність і хитрість. Краса героя - у його скромності, доброті, у безкорисливому служінні народу, у готовності в будь-яку мінуту пожертвувати своїм життям заради щастя людей.

Учитель: Приведіть висловлення, що сподобалися вам, про мужність, героїзм. Зрівняєте їх з наступними:

«Можливість для подвигу існує в житті кожної людини. Але героїчні вчинки не роблять випадково. До них ідуть через учинки на перший погляд незначні, через ту саму повсякденність, що часом стає самим важким випробуванням»

«Не можна виховати мужньої людини, якщо не поставити його в такі умови, коли б він міг виявити мужність, - однаково в чому, - у стриманості, у прямому відкритому слові, у деякому позбавленні, у терплячості й сміливості» (А. С. Макаренко).

Учні обговорюють питання, запропоновані їм раніше. Зачитуються уривки із творів хлопців, пропонуються життєві ситуації, завдання й питання до них.

2. Жити - Батьківщині служити.

Учитель:

Історія нашої Батьківщини знає багато безприкладних подвигів у роки Великої Вітчизняної війни й у мирний час. Мужність, стійкість, духовну красу проявляли не тільки дорослі, але й діти. «Я бачив наших дітей у глибокому тилу, у тривожній прифронтовій смузі й навіть на лінії самого фронту, - писав з діючої армії в 1941 р. А. Гайдар. - И всюди я бачив у них величезну спрагу справи, роботи й навіть подвигу».

Виступу учнів. Вони розповідають про подвиги учнів у роки Великої Вітчизняної війни.

Учитель:

У деяких хлопців подвиг зв'язується з фізичною силою, відвагою, мужністю, які можна виявити тільки в боях. Але хіба подвиг - це тільки відчайдушна хоробрість? Чи можна зробити мужній учинок у мирний час?

Виступи учнів. Літературна композиція. Учні читають «Баладу про поранене поле» з документальної драми «Запитай себе ...» .

3. Готуйся подвиг натхненний зробити!

Учитель:

Вищий прояв краси людини виражається в турботі про процвітання своєї Батьківщини, у готовності в будь-яку мінуту встати на її захист. Любити Батьківщину - значить пишатися її досягненнями, бути корисним свого народу, боротися з усім, що заважає нам жити. Від того, якими інтересами живе людина, як бере участь у рішенні нехай навіть маленьких, але суспільно коштовних завдань, залежить готовність до подвигу. Подумайте й відповідайте на питання: як можна готовити себе до подвигу? У яких ситуаціях вам доводилося проявляти сміливість, мужність? Як ви розвиваєте свою волю, цілеспрямованість, сміливість? У чому проявляється ваша любов до Батьківщини?

У житті завжди є місце подвигу, але шлях до нього лежить через виховання в собі почуття боргу, відповідального відношення до своїх обов'язків, моральній стійкості й політичній зрілості. «Сміливість і мужність - ці моральні й вольові риси, - писав В. А. Сухомлинський, - необхідні кожній людині не тільки у виняткових обставинах, але й у повсякденному житті, у праці». Мужність, воля до перемоги, чесність і сумлінність - всі ці високі моральні якості народжуються необов'язково в боротьбі з вогнем, але й у боротьбі з лінощами, недисциплінованістю, неорганізованістю, неправдою. У перемозі над своїми слабостями й недоліками й народжується той героїчний характер людини, що необхідна всім, що будує прекрасне, світлу життя.

На закінчення бесіди вчитель знайомить школярів із законами виховання мужності по книзі В. А. Сухомлинського «Як виховати теперішньої людини» (Київ, 1975, с. 150).

План подальшої роботи:

1. Провести бесіду «Спорт - це мужність і сила духу».

2. Організувати перегляд фільмів про ВВВ.

3. Підготувати «Година поезії» на тему: «Рядок, обірваний кулею». Про вірші поетів, що загинули в роки війни. (Див.: Рядок, обірваний кулею. М., 1976).