(Для учнів 15 - 17 років) Мета: познайомити учнів з поняттям «естетика праці», показати роль праці у фізичному, моральному, естетичному формуванні людини; викликати повагу до робочої професії; допомогти усвідомити високу шляхетність мети й мотивів комуністичної праці; розвивати потреба трудитися сумлінно, творчо, вносити красу в процес і результат своєї праці.

Хід підготовки:

1. Запросити робітників заводу, що шефствує над школою, фахівців народного господарства для виступу перед учнями на такі, наприклад, теми, як:

«Краса й романтика робочих професій», «Організація праці на естетичних початках», «Технічна естетика, праця, людина».

2. Дати завдання учням підготувати розповідь про професії своїх батьків, включивши в нього відповіді на наступні питання: що ви знаєте про зміст і характер роботи ваших батьків? У чому бачите привабливість, красу їхньої праці? Хотіли б ви придбати професію ваших батьків? (Див.: Верб М. А. Естетичні потреби й духовний розвиток особистості.

Л., 1981, с. 15 - 16; Іванов С., Красновський А. Техніка, естетика, праця. М., 1968; Сартаков С. Краса праці. М., 1961; Сорокін Н. Розповідь про робочу гордість. М., 1962).

3. Запропонувати учням відповісти на питання: яка професія вас залучає й чому? У чому ви бачите красу праці (токарі, слюсарі, оператора машинного доїння й ін. )? У яких художніх полотнах і книгах відображена краса праці радянських людей? Які спектаклі й кінофільми на виробничу тему ви дивилися останнім часом? Які якості людини-трудівника ви вважаєте найбільш привабливими?

4. Оформити виставку книг на тему: «Естетика праці й виробництва» (див.: Казаринова В. И. Про красу предметів. М., 1967; Лапін Ю. С. Культура виробництва й технічна естетика. М., 1967; Минервин Г. В., Мунипов В. М. Про красу машин і речей. М., 1975; Попов А. Н., Шимко В. Т. Користь, міцність, краса: Розповіді про будівельну науку. М., 1979).

5. Підібрати репродукції картин і оформити виставку на тему: «Праця колись і тепер» (наприклад, «Бурлаки на Волзі» И. Е. Рєпіна, «Косцы» Г. Г. Мя-Соедова, «Полесовщик» И. Н. Крамского, «На ріллі» М. К. Клодта, «Пралі» А. Е. Архипова, «Кочегар» Н. А. Ярошенко, «На старому уральському заводі» Б. В. Иогансона, «Косовиця», «Колгоспне свято», «Жнива» А. А. Пластова, «Наша бурова», «Молоді зодчі» Ю. Ракші). Вибрати екскурсовода (із числа учнів) і допомогти йому підготуватися.

6. Написати плакати:

«Висота культури завжди стоїть в прямій залежності від любові до праці».

А. М. Горький.

«Праця облагороджує людину».

В. Г. Бєлінський.

7. Організувати екскурсію на підприємство (завод, фабрику й т.п. ) і звернути увагу учнів на естетику праці й виробництва. За результатами екскурсії оформити в класі стенди на теми: «Ними пишається завод», «Романтика звичайної професії», «Герої праці живуть поруч», «Естетика на виробництві».

План-Конспект бесіди:

1. Вступне слово вчителя (тези):

Наш час відзначений перетвореннями у всіх сферах життя людей: матеріальному виробництві, суспільних відносинах, духовній культурі.

У чому складається організація праці на естетичних початках? У чому краса й романтика робочих професій? Як краса допомагає раціональної й високопродуктивної організації праці, поліпшенню якості продукції? На ці питання ми постараємося відповісти в ході нашої бесіди.

2. Виступу гостей, людей різних професій з розповідями про те, що допомагає їм працювати творчо, домагатися високих показників у праці, у чому краса робочих професій.

3. Екскурсія по виставці на тему: «Праця колись і тепер» (короткий огляд). Питання для обговорення представлених тут репродукцій картин: яким була праця робітників і селян у царській Росії? Які почуття викликають люди, зображені художниками минулого? Якими художніми засобами живописці показують вагу підневільної праці й у той же час його життєдайну силу? Як у добутках радянських художників відбиваються прикмети нового часу? Які якості праці відбиті особливо яскраво? У чому художники бачать красу праці радянської людини? (Рекомендуємо також подивитися діафільм «Краса праці». Автор Ю. Нехорошев. Студія «Діафільм», 1975).

4. Виступ учня на тему: «Союз праці й краси» за матеріалами, підготовленим під час екскурсії на підприємство (тези):

Уже в найдавніших ремеслах, народній творчості можна побачити втілення принципу краси й користі, найважливішого в дизайнерській діяльності. «Основоположниками мистецтва, - писав А. М. Горький, - були гончарі ковалі, ткалі й ткачі, муляри, теслі, різьбярі по дереву й кістки, зброярі, малярі, кравці, кравчині й взагалі - ремісники, люди, чиї артистично зроблені речі, радуючи наші очі, наповнюють музеї».

Художній початок усе стрімкіше проникає в сучасну техніку й виробництво. Радующие око формою, кольором, доцільністю розмірів, зручністю використання верстати, машини, інструменти, різноманітне встаткування заводських цехів - все це результат роботи дизайнерів, фахівців з художнього конструювання виробів. «Я дивився на корабель на якому повинен був через кілька хвилин відправитися в небувалий рейс. Він був гарний... Переді мною був не тільки чудовий утвір техніки, але й вражаючий твір мистецтва». Ці захоплені слова належать першому у світі космонавтові Юрію Олексійовичу Гагаріну.

Технічна естетика висуває певні вимоги й до виробничого середовища: кольору (фарбуванню приміщень і встаткування), звуку (припустимому рівню шумів і застосуванню музики), вентиляції й т.п. Завдання технічної естетики - створити найкращі умови для здоров'я, працездатності й гарного настрою робітників». (Демонструються фотографії естетично виразних інтер'єрів заводських приміщеннь, куточків для відпочинку й т.п.

5. Виступу учнів з розповідями про професії своїх батьків.

План подальшої роботи:

1. Організувати «Клуб цікавих зустрічей». Запросити випускників школи, що вибрала робочі професії; професійно-технічних училищ, що вчаться.

2. Підготувати читацьку конференцію: «Тема праці в літературі».

3. Провести бесіди на теми: «Свій слід залишити на землі», «Від захоплення до майбутньої професії».