Мета: формування економічного мислення учнів і культури обігу із грошима, як частини загальної культури людини, тобто підготовка до майбутнього самостійного життя.

Завдання:

  1. познайомити учнів з історією створення грошей і пояснити їхня необхідність.
  2. шляхом постановки проблемного питання "гроші - це добро або зло?" розкрити сутність грошей як моральної категорії.
  3. Застосовуючи методику тестування, виявити наявність якостей, що визначають можливість учнів самостійно вирішувати грошові питання.
  4. Познайомити учнів з основними елементами культури обігу із грошима.

Щодня ми маємо справу із грошима, постійно від них залежимо. Гроші визначають статок родини, заможність фірми, благополуччя держави. Якщо у вас хто-небудь запитає що таке гроші, то ви напевно сильно зачудуєтеся, адже навіть маленькій дитині зрозуміло, що гроші - це такі папірці, або монетки, на які можна купити майже всі що завгодно. З дитинства ви знаєте, що гроші завжди потрібні, і що найчастіше їх не вистачає.

А що таке гроші по суті навряд чи хто замислюється. Але адже насправді це дивно: чому в обмін на якісь кольорові папірці можна одержати гарну іграшку, модний одяг, або смачний торт? Що за таємнича сила схована в них? Звідки вони узялися? Чи завжди вони були? А якщо ні, те коли з'явилися? І саме головне чому? Як до них ставитися? Чого більше - добра, або зла приносять вони людям.

Подорож в історію грошей.

Точну дату появи грошей назвати неможливо. Хто їх винайшов теж невідомо. Відбулося це приблизно 7 тисяч років тому. Поки первісні люди робили мало продуктів харчування, одягу й інших самих необхідних предметів, їм не були потрібні гроші. Що зібрали в лісі, те й з'їли, що виткали з конопельного волокна, те й носили. Згодом життя ускладнилося. З'явилася можливість робити деякі надлишки виробів і обмінювати їх на інші необхідні речі. Отут-Те й виникли проблеми. Як скажемо обміняти вівцю на глиняний горщик? Або курку на стелу? Або ще ситуація: треба обміняти яйця на звірині шкіри, взяли десять яєць - донесли вісім, інші розбилися, шкіру не дали.

Довго томилися наші предки, поки не зміркували: треба вибрати з товарів якийсь один і зрівняти його із цінністю інших. Такий товар грошима як такими не був, але роль їх до пори до часу виконував успішно.

У різні часи й у різних людей гроші виглядали й називалися по-різному. Наприклад найперші російські гроші ходили на чотирьох ногах, мукали й бекали. До речі, свійські тварина виконували роль грошей у багатьох народів. Худоба вважали по головах. Від кількості голів залежало багатство хазяїна. Древні римляни вимовляли слово «голови» як «капітал». Від сюди потім і відбулося поняття «капітал», що означало «головне майно». От деякі предмети, які використовувалися як гроші в різні часи в різних народів: риба, хутра, перлини, коров'ячі черепи, нанизані на шнур, ікла й хвости свиней, зуби собак, кенгуру й дельфінів, бруски солі, залізні прути й так далі.

А феї! Це не казковий персонаж, а сама велика й дивна форма кам'яних грошей з острова Яп, розташованого в західній частині Тихого океану. Феї це величезні кам'яні кола діаметром до трьох з половиною метрів і важать біля п'яти тонн. Монети- феї лежали перед будинком власника й символізували його статок.

Проблема полягала в тім, що один товар, використовуваний як гроші, не схожий на інший і його не можна ділити на частині. Наприклад англійський капітан Поверни Камерун, що побував в Африці, купував човен. Дріт обміняв на сукно, сукно на слоновые бивні, а після цього в обмін на бивні одержав човен. На це в нього пішло приблизно 10 днів.

Згодом роль загального обмінного товару закріпилася за кольоровими металами - золотом і сріблом, так, як вони легко перетворюються в злитки, діляться на частині й мало зношуються. Перші металеві монети з'явилися 27 століть назад. Це відбулося в античній державі на березі Егейського моря- Лідії на рубежі 8-7 століть д.н.е. у скоре по достоїнству монети оцінили в сусідніх, а потім і в далеких державах.

У нашій країні первісною грошовою одиницею була гривня - срібний злиток певної ваги. Гривню можна було рубати на чотири частини, звідси й назва- рубль. Коли товар коштував дешевше, рубль розрубували навпіл - виходили дві полтини. Крім того, рубль можна було різати на п'ятдесят резаней.

Назва копійка з'явилася у зв'язку з тим, що на срібній монеті Московського князівства з однієї сторони був зображений святий Георгій на коні й зі списом у руці, від якого й пішло назву монети. Її прирівняли до рубля в співвідношенні 100:1. Сама ж назва «гроші» відбулося від слова «гріш». Це срібна монета, що почали чеканити в роки правління Дм. Донського.

Але з появою металевих грошей проблеми все-таки не зникли. Приклад: коли імператриця Єлизавета Петрівна подарувала М. В. Ломоносову приблизно 2000 рублів, премію виплатили мідними монетами. Вона потягнула на три із зайвим тонни.

Паперові гроші були винайдені в Китаї в VIII столітті. А в Росії паперові гроші з'явилися в 1769 році. Їхня назва «асигнації» походить від латинського слова «ассигнацио»- «призначення» (у змісті призначати, водити в обіг). Увела в обіг паперові гроші Катерина II. Її портрет прикрашав 100-карбованцеву купюру, ласкаво називану «катенькой».

Поява грошей бути не менш важливо для розвитку людства, чим винахід парової машини, залізниць, або телефону. Ніякі машини не можуть виконувати так багато роботи й зберегти стільки людських сил як гроші. Але в той же час гроші викликають запеклу боротьбу за володіння ними, причому боротьбу злу й нещадну. Спрага грошей доводить людей до злочинів, розвиває жадібність, скнарість, перетворює нагромадження грошей у життєву мету. Скільки смертей, скільки горя принесла спрага грошей.

За старих часів говорили, що гроші винайшов диявол. Міф про гроші, як про породження сатани - мабуть, єдиний у світовій історії міф, що створився зусиллями людей простих і самих освічених.

От такий парадокс: з одного боку, гроші - великий винахід людства, без якого неможливий був прогрес, а з іншого боку, це- зло, від якого треба позбуватися. Виходить, що ми гроші просто занадто любимо й у той же час занадто ненавидимо, ми гроші занадто боїмося, у чому ж причина такого часом марновірного страху перед грошима? «Навіть любов не звела з розуму стільки людей, скільки мудрування про сутність грошей,»- помітив прем'єр-міністр Великобританії Вільям Гладстон.

Ще один парадокс, у якому криється причина впертого нерозуміння феномена грошей: гроші створені людиною, однак поводяться часом, як стихія, причому небезпечна. Підприємцям відомо - коли справа стосується грошей, неможливо врахувати всі випадки. Тому й говорять про те, що гроші треба почувати. Західна людина починає навчатися мистецтву обігу із грошима з раннього дитинства, і навчання триває все життя. Тато-мільйонер, а син коштує в конвеєра й загортає гамбургери, або ремонтує машини, або торгує газетами, заробляючи собі на канікули. Це не жорстокість, не жадібність, а норма життя. На заході гроші - виховний засіб.

Маргарет Тетчер у дитинстві весь вільний час простояла за прилавком, але іграшок і обновок майже не бачила. Просто її батько вважав, що всього вона повинна домогтися самостійно. В 90-е роки 19 сторіччя електрична компанія в Детройті прийняла на службу молодого механіка з жалюгідною оплатою в $11 у тиждень. Він працював по 10 годин день, а ввечері усамітнювався в старому сарайчике. Сусіди називали його чокнутым. Після трьох років завзятої праці цей хлопець виїхав із сарайчика в екіпажі без коня. У цей вечір народилася нова промисловість. А хлопця кликали Генрі Форд.

У нашій країні ситуація трохи інша. Багато років у нас говорили про те, що гроші - зло. Сьогоднішня ж думка - що гроші - саме головне в житті, що за гроші можна купити все. А саме сумне те, що люди, що вважають гроші здатними зробити всі, самі готові зробити все за гроші. Улюблена розмова наших співгромадян - грошові справи, труднощі сімейного побуту, можливості заробітку. Хоч ми й переживаємо непростий час і скарги на бідність зрозуміти можна, але ідея недоліку грошей настільки захоплює людину, що заважає зосередитися на плідній діяльності. Людина так звикає бути беднідною, що навіть якщо їй вдається розбагатіти, то вона або швиденько позбувається від багатства, або просто продовжує вважати себе бедним. Потрібно завжди пам'ятати про те, що фіксуючись на невдачах, ми семи закриваємо собі дорогу наверх. Хтось сказав, що якщо сьогодні з ранку роздати всім людям по 100 рублів, те вже до обіду виявиться, що в одних грошей більше ста рублів, а в інших - менше. Якби знати заздалегідь у число кого ти потрапиш... Спробуйте визначити, чи можете ви подружитися із грошима.

Чи можете ви подружиться із грошима?

  • У роботі мене залучає результат, а не процес.(1б.)
  • Я завжди приділяю більше увагу реальної ситуації, чим своїм планам.(1б.)
  • Закінчивши справу, я можу без праці узятися за інше.(1б.)
  • Гроші - саме головне в житті.(7б.)
  • Я миттєво перемикаюся з однієї справи на інше й легко вертаюся до перерваної роботи.(1б.)
  • Я можу працювати 10-12ч., навіть якщо робота мені не приємна.(1б.)
  • Якщо я розбагатію, я вирішу собі всі проблеми(7б.)
  • Будь-яка компанія визнає мене лідером.(5б.)
  • Я не бачу в житті біль привабливої мети, чим багатство.(4б.)
  • Я хочу одержати в майбутньому вище утворення.(2б.)
  • Майже завжди бідність- наслідок недоліку здатностей.(1б.)
  • Мені подобається поліпшувати життя за допомогою своїх ідей.(1б.)
  • Будь-яку покупку я можу зробити краще, вигідніше інших.(5б.)
  • Я - гарний організатор.(5б.)
  • Мені не потрібно час на «розгойдування» перед роботою.(1б.)
  • Я ніколи не забуваю про справи, за які узявся.(1б.)
  • Я б ризикнув почати власну справу, ніж працювати на когось ще.(5б.)
  • У конфліктах я завжди домагаюся свого.(5б.)
  • Я не можу сидіти без справи.(1б.)
  • Для нормальної роботи мені досить 6ч. сну.(1б.)
  • При поразці я відразу починаю працювати на реванш.(1б.)
  • Гроші необхідні для рішення будь-якої проблеми.(4б.)
  • Я можу легко зав'язати розмову з ким завгодно.(4б.)
  • Жодна діяльність не залучає мене так, як заробляння грошей.(7б.)
  • Мені легко робити на людей приємне враження.(3б.)
  • У мене дуже багато знайомих.(3б.)
  • Я завжди можу домогтися від людей того, що мені потрібно.(5б.)
  • Я із задоволенням пішов би на роботу, де багато поїздок.(1б.)
  • Я з інтересом вивчаю іноземну мову.(1б.)
  • Я майже ніколи не спізнююся.(1б.)

Результати:

  • <6б. - у бізнесі вас навряд чи чекає успіх. Швидше за все, вам підійде кар'єру святого. Радимо вам все-таки попрацювати над собою в плані тренування працездатності й техніки спілкування, ці навички потрібні не тільки мільйонерові.
  • 6-18б. - ваших задатків цілком достатньо для роботи з наймання, можливо, на відносно самостійній посаді. У самостійній справі вас чекають чималі труднощі, не кидайтеся в бізнес, як у вир - спочатку навчитеся краще плавати.
  • 19-50б.- ви можете домогтися успіху, якщо потрапите на «золоту жилу», або будете діяти за широкою спиною боса, або в згуртованій команді, що компенсує ваші слабкі місця.
  • 51-75б. - якщо ви ніколи не превстигнете в бізнесі, те це буде просто непорозумінням. Ніколи не залишайте спроб - вас чекає успіх.
  • >75б. - страшно подумати про ті висоти, які ви можете досягти. Однак, вступаючи на перші щаблі цих нескінченних сходів, подумайте, чи не занадто дорогу ціну ви хочете за це заплатити? Не забувайте, що є речі дорожче грошей.

Чим би ви не займалися в майбутньому, помнете, що найдорожчі речі не мають ціни! Наприклад - здоров'я. Тому заощаджуйте на морозиві, або тістечок, але не заощаджуйте на обідах. Заощадіть на супермодному одязі, але не заощаджуйте на гарній книзі, або гарній музиці, що вам подобається. Помнете, що за гроші не купиш гарний настрій, або повага близьких. Або їхня любов. Не збіднюйте себе, намагаючись усе порівняти із грошима. Далеко не геть усе продається й купується. Прислухайтеся до думки французького письменника Жана де Лабрюйера: «Багатству інших людей не слід заздрити: вони придбали його такою ціною, що нам не по кишені, вони пожертвували заради нього спокоєм, здоров'ям, честю, совістю. Це занадто дорого».

Потрібно пам'ятати, що не гроші самі по собі приносять щастя, як уважалося протягом багатьох років, а відношення людини до них. Загальна мова із грошима знайти можна, якщо не робити їхнє нагромадження змістом всього свого життя й, тим більше, не використовувати для цього нечесні, але досить звабні методи. Культура спілкування із грошима - це частина загальної культури людини. Вона полягає в здоровому відношенні людини до грошей, повинна виховуватися з дитинства й бути основою відносин між людьми, у яких так чи інакше використовуються гроші. Саме така думка закладена в заповідях російських купців, які не втратили своєї актуальності й наші дні й про які непогано було б знати сучасним підприємцям.

Нам звичайно ж не варто розраховувати на те, що в кишені з'явиться нерозмінний рубль. Та й з неба гроші далеко не щодня падають. От як наприклад вирішив свої фінансові проблеми один 10-ти літній хлопчик. Батьки найняли йому репетитора по англійській мові. Плату вчителеві за уроки передавали із хлопчиком. Через кілька місяців синок сильно не висипається, але по англійській мові дає грандіозні успіхи. Виявилося, що до репетитора він давно вже не ходить, учить мову самостійно по ночах, а гроші віддає під відсотки своїм однокласникам. Зараз він досить процвітаючий підприємець.

Звичайно не обов'язково віддавати гроші під відсотки друзям. Але вже зараз вам треба замислюватися, звідки беруться гроші. Якщо в батьків грошей вистачає й турбується не про що - спробуйте представити, що зовсім незабаром ви станете дорослими, самостійними людьми й брати гроші в мами з татом буде просто соромно. А значить треба самим навчитися чомусь, що допоможе вам заробляти. Утворення, до речі, одержати теж має сенс. Не для батьків, для вас.

І хтось як і раніше буде «гинути за метал», а хтось мріяти про загибель самого «металу». Але реальність така, що загальна мова із грошима потрібно знайти кожному з вас. У кожному разі потрібно пам'ятати, що «гроші - дуже дурний пан, але досить гарний слуга». Цю думку висловив англійський філософ Френсис Бэкон близько 400 років тому. І якщо ви почнете заробляти гроші, створюючи що-небудь своїми руками, у вас з'явиться почуття, що може принести величезну радість: почуття поваги до себе, гордість собою. Саме головне багатство, що, до речі, нікуди не дінеться.

Добре, якщо сьогоднішня розмова стане для вас корисним. А щоб уже зараз ви могли оцінити свої можливості, пропонується завдання. Представте, що у вас з'явилася можливість одержати роботу, що вам подобається. Але є й інші претенденти. Спробуйте скласти коротке резюме, у якому потрібно вказати основні свої достоїнства, що ви вмієте і якими можливостями розташовуєте, скільки хотіли б одержувати за цю роботу. Резюме повинне бути чітким, лаконічним.