Мета: викликати інтерес до скарбниці української та зарубіжної літератури, розвивати пізнавальні інтереси, логічне мислення, спонукати до читання художньої літератури та самовдосконалення.
Оформлення: плакати з висловами: «Книга — дзеркало життя», «Книга — ключ до знань», «Книги — морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить» (Іван Франко); виставка енциклопедичних та інших літературних видань.
Реквізит: сигнальні картки, табло для підрахунку балів, аркуші паперу, ручки.
Технічні засоби:  акустична система та мікрофони (за потреби).

Хід заняття
(На фоні мелодії звучить вірш.) Читець. Любіть книгу! У книги люди, наче бджоли в сота. Знесли духовний, чародійний мед. Сліпцеві очі ним протри, і вмить Побачить сонце й голубі висоти, Відчус мислі найстрімкіший лет, Збагне людські страждання і турботи, Поможе іншим темряву збороти, Рвучи з очей пов'язки чорних літ! Благословенна та ясна година. Коли буквар до рук бере дитина

Коли читає « Кобзаря» юнак.
Коли Франка «Отрочнії сонети»
Підносять дух, коли говорять Гете,
Шекспір, Мінкевич, Лєрмонтов, Бальзак. (Д. Паличко.)
(Звучать позивні, сповіщаючи про початок гри.)
Ведучий. Добрий день усім присутнім у залі! Радо вітаємо вас і запрошу* мо стати учасниками і глядачами літературною рингу. Хоча рингом називають майданчик для боротьби, сьогодні ми спробуємо більше пізнати один одного, пригадати деталі того, що колись читали чи бачили, здогадатися і правильно зробити висновок, а не боротися у буквальному розумінні цього слова. Насправді першість у нашому турнірі буде віддано І Іам'яті, Кмітливості, Швидкості, Логіці. А сфера знань — література: українська, зарубіжна, а також народна творчість.
Грають дві (чотири) команди. Прошу гравців зайняти місця за ігровими столами.
(Звучить музика, ведучий знайомить присутніх зі складом команд, члени яких займають місця за ігровими столами.)
Ведучий. А зараз нагадаємо правила та умови гри. Гра проводиться у три тури. Коротко розповім про зміст кожного.
I тур має назву «Автори, твори, герої персонажі». Завдання: команди відповідають на запитання ведучого. Хто швидше зорієнтується і підніме сигнальну картку, той має право відповідати. За правильну відповідь нараховується один бал. Команда має право лише на одну відповідь. Час для обговорення запитання — 20 секунд. У першому турі гра продовжується доти, доки не будуть вичерпані всі заплановані для гри запитання —їх 15. Якщо команди одночасно піднімуть сигнальні картки, то капітани команд записують в ігрових картках відповіді і передають помічнику ведучого. .   і
II тур ми назвали «Впізнай мене». Завдання командам: по черзі ставити одна одній запитання (описові портрети літературних героїв з відомих творів — 3 —5 запитань), підготовлені заздалегідь. За кожну правильну відповідь нараховується два бали. За відсутності варіанту відповіді у команди, яка повинна її дати, відповідає команда, яка готувала запитання.
III тур має назву «Хто автор? Який твір?». Завдання командам: назвати автора і назву твору за уривком із тексту. Кожна правильна відповідь оцінюється у три бали.
Результати гри оголошуватимуться після кожного туру. Переможцем буде визнано команду, яка матиме найбільшу кількість байтів.

Чи всі зрозуміли правила ігри?
Гравці готові? Уболівальники готові? Оголошуємо початок
Запитання І туру

  1. Назва якої повісті 1. Я. Франка складається з назви міста і дієслова, шо означає емоційний стан людини? («Борислав сміється».)
  2. Який вислів із роману « Майстер і Маргарита» Булгакова став крилатим? («Рукописи не горять».)
  3. Назвіть поему Т. Г. Шевченка, присвячеігу М. Щепкіну. («Неофіти».)
  4. Який твір великого російського поета має назву міста, де народився Іван Петрович Котляревський? (Поема О. С. Пушкіна «Полтава».)
  5. У якій повісті Марка Вовчка головний герой — історична особа? («Кармелюк» — ватажок селянського повстання на Поділлі у 1813-1835 рр.)
  6. У яких творах І. Нечуй-Левицький описав місця понад річками Россю та Раставицею? (У повістях «Микола Джеря». «Кайдашет сім 'я».)
  7. Назва твору А. Головка, шо складається лише з імені головного героя. («Пилипко».)
  8. Казка Г. X. Андерсена, в назві якої згадується метал. («Стійкий алое яний солдатик».)
  9. У назві якого твору О. Дюма зустрічається число «три»? («Три мушкетери».)
  10. Назвіть твір художньої літератури та його автора, до назви якого входить дефіс? (Наприклад: « Гуси-лебеді летять» М. Стельмаха.)
  11. У назвах яких творів Лесі Українки є слово «казка»? («Давня казка», «Осіння казка». «Казка про Велета».)
  12. Під яким псевдонімом друкував свої твори Шолом Нохумович Рабинович? (Шалам Алейхем.) Автор серії романів про Шкіряну Панчоху. (Фенімор Купер.)
  13. Його прізвище у перекладі з японської означає «смачний фрукп>. (Мацуо Басьо — «банан».)
  14. Хто з героїв відомої повісті Марка Твена, сам того не знаючи, відкрив такий закон: і кожна дитина, і кожна доросла людина завжди прагнутимуть і домагатимуться того, чого важко досягти. (Там Сойср.)

Зміст запитань II туру
1. «Дівчина була невелика на зріст, але рівна, як струна, гнучка, як тополя, гарна, як червона калина, довгобраза, повновида, з тонким носиком. Щоки червоніли, як червонобокі яблучка, губи були повні та червоні, як калина. На чистому лобі були ніби намальовані веселі тонкі брови, густі-прегусті, як шовк». (Мелашка з «Кайдашевої сім 'ї» /. Нечуя-Левицького.)

2. «...Був парубок моторний і хлопець хоч куди козак, удавсь на всес зле проворний, завзятіший од всіх бурлак». (Еней — земний герой «Енеїди» І. Котляревського.)
3. «...Був дотепним, життєрадісним парубком, а ставши хазяїном, сварився з братом за кожну дрібницю...» (Лаврін Кайдаш.)
4. «...Скільки років я хазяїнові вірно служив, голив, добро йому робив, а тепер на старості літ він мені шматка хліба жаліс і з двору прогнав...» (Собака Сірко з однойменної української народної казки.)
5. «...Був чоловіком гордим, упертим, не любив нікому кланятись, навіть рідному батькові...» (Карно Кайдаш.)
6. «...Був дуже богомільний, ходив до церкви щонеділі не тільки на службу, а навіть на вечірню, говів двічі на рік, горнувся до духовенства, любив молитися і постити». (Омелько Кайдаш.)
7. «...Як вийде на Дніпро мочити шкури, то не одну несе, а дванадцять разом. Як набрякнуть ті шкури водою у Дніпрі, то я візьму та й учеплюся за них — чи витягне? А йому байдуже: як потягне, то й мене з ними трохи на берег не витяте. Ось того чоловіка тільки мені й страшно...». Хто ж кого боїться? (Іиій — Кирила Кожум 'яки з української народної казки «Кирило Кожум 'яка».)
8. «...Тридцять літ він на печі лежав, не міг ходити, нічого не міг робити...». А три дідусі змінили його життя. І став він здоровим і сильним богатирем. Назвіть його. (Ілля Муромець з української народної казки про Іллю Муромця та Солов'я-розбійника.)
9. Він переміг відьму. Відвідував театри, їздив кататися до королівського саду. До нього на побачення приїжджала принцеса верхи на собаці. Назвіть цього героя. (Солдат Ь казки Г. К. Андерсена «Кресало».)
10. Герой цього твору так начитався романів, що його життя перетворилося на суцільні пригоди:«.. .Його уява переповнилася різними химерами, розлуками та муками і всякими такими штуками». («Премудрий гідальгоДон Кіхот з Ламанні» Мігеля де Сервантеса Сааведра.)
11. «Сьогодні в школі я навчуся читати, завтра — писати, а післязавтра — рахувати. А потім, вивчившись, я зароблю багато грошей і на перший заробіток куплю батькові вовняну гарну куртку». Чиї ж мрії так і не збулися? (Піннокіо з повісті-казки Карно Кохчоді «Пригоди Піннокіо».)
12. Він, за його ж словами, — чоловік у розквіті сил, найкращий у світі моторист, найхворіша у світі людина, найжахливіший привид для крадіїв... Назвіть його. (Карлсон із «Повісті про Карлсона, що живе на даху» Астрід Ліндгрен.)
13. Він володіє таємницею рецепту чудового снодійного засобу, уміє керувати снами людини за допомогою предмета, який люди використовують для захисту від сонця або дощу. (Оле-Лукойе з однойменної казки Г. К Андерсена.)
14. «Денне світло затіняє, а вночі як сонце сяє, — місяць у косі блищить, на чолі — зоря горить. А сама вона, як пава, походжає величаво...». Назвіть її, твір та його автора. («Царівна-лебідь» з казки О. Пушкіна «Казка про царя Салтана».)
15. Упізнайте цього нещасного чоловіка: «...Тільки гнати його з очей звеліла, тут підбігли пани та бояри, старого у шию заштовхали, а на дверях сторожа надбігла та сокирами ледь не зарубали...». (Дід із казки О. Пушкіна «Казка про рибака та рибку».)

Зміст запитань ІІІ туру
1. Назвіть автора казки «Фарбований лис». (Іван Франко.)
2. Вкажіть назву ромаїгу і його автора (українського письменника), в якому деякі розділи мають заголовками такі прислів'я: «Сон ». «Наука не йде до бука», «Козак — не без щастя, дівка — не без долі». (Панас Мирний, «Хіба ревуть воли як ясла повні?».)
3. У якому творі парубкові доводилося розгадувати таку загадку: сивого барана продати — не продати, випити, закусити, солі купити та ще й цілого барана додому пригнати? (Вукраїнській народній казці «Мудра дівчина».)
4. Визначте назву вірша та автора, який заявляє:«...я буду крізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні, без надії таки сподіватись, буду жити — геть думи сумні!» (Леся Українка, «Сопіга хрет зрего».)
5. В якій українській народній казці рибу в лісі збирали, бублики з груші трусили, а зайця з верші витягали? (В українській народній казці «Язиката Хвеська».)
6. Був ледачим, а став працьовитим, був хортом, соколом, конем, карасем, перснем, пшоном, а став парубком гарним, та таким, шо царівна в нього одразу закохалася, як побачила... Про який твір ідеться? (Про українську народну казку «Ох».)

7. їхнє прізвище співзвучне з назвою явища природи, а в назві казки — знак зимової погоди. (Брати Грімм, «Пані Метелиця».)
8. Назвіть автора вірша, назву якого ви дізнаєтесь, якщо доберете антоніми до слів «брехливе багатство». (Роберт Берне, «Чесна бідність».)
9. Це казка про людей, які ввели в оману короля, кабінет міністрів,
жителів усього міста. Проте вони не врахували того, що «вустами дитини промовляє істина», і були викриті. Назвіть твір та його автора. («Нове вбрання короля» Г. К. Андерсена.)
10. Пригадайте автора та назву твору за метафоричними висловами: «Мова — це джерело непорозуміння», «Лиш серце добре бачить», «У кожної людини свої зорі», «Ти назавжди береш на себе відповідальність за тих, кого приручив». («Маїенький принц» Антуана де Сент Екзюпері.)
11. Назвою цього оповідання є тварина, яка може змінювати свій колір. Пригадайте назву та автора цього твору. («Хамелеон» Антона Чехова.) 
12. Мораль така: «У сильного безсилий винен завсігдн». Назвіть твір та його автора. («Вовк та ягня» Івана Крилова.) ...
13. У цьому літературному творі їх дванадцятеро: трос — старих, троє — літніх, трос — молодих, а троє — зовсім юних. Назвіть твір та його автора. («Дванадцять місяців» Самуїла Маршака.)
14. Герой цього роману через надмірну любов до моря мав «щастя» прожити на острові 28 років, 2 місяці та 19 днів. Пригадайте ім'я героя, назвіть автора твору. (Робінзон, «Пригоди Робінзона Крузо» Даніеля Дефо.)
15. У якому пригодницькому романі 15-річному підліткові добровільно підкорялися дорослі? («П'ятнадцятирічний капітан» Жюля Верши)
(Підсумки гри.)