Мета: розкрити значення кольору для людини, його психофізіологічний вплив на організм людини, ознайомити учнів із «колом кольорів Гете»; розвивати вміння виконувати вправи для самовдосконалення; виховувати позитивні моральні якості, любов і повагу до національних традицій та культур інших народів.
Обладнання: «Коло кольорів Гете», набори кольорового картону, різнокольорові квадрати розміром 9 х 9 см, 5 х 5 см, білий картон 15x15 см, інструктивні карти для виконання вправ, таблиця «Класифікація кольорів».

Хід заняття

(Звучить пісня на слова Дмитра Павличка «Два кольори».)

Як я малим збирався навесні

Піти у світ незнаними шляхами.

Сорочку мати вишила мені

Червоними і чорними нитками.
Приспів. Два кольори мої, два кольори,

Оба на полотні, в душі моїй оба.

Два кольори мої, два кольори.

Червоне — то любов, а чорне — то журба.

Мене водило в безвісті життя.
Та я вертався на свої пороги.
Переплелись, як мамине шиття, 

Мої сумні і радісні дороги.
Приспів.

Мені війнула в очі сивина,
Та я нічого не везу додому.
Лиш згорточок старого полотна
І вишите мос життя на ньому.   

Приспів.
Учитель. «Червоне — то любов, а чорне — то журба». Це не просто слова пісні, вони несуть у собі певну символіку, ставлення до реалій життя. І про чорний, і про червоний, і про інші кольори ми сьогодні поговоримо; спробуємо розібратися, чи важливі ті чи інші кольори в нашому житті, чи треба про них знати.
Напевно, кожен із нас помічав: якщо довго дивитися на голубе небо і хвилі синього моря, в душі настає спокій. Соковита зелень листя і трав наповнює життєвою силою, червоно-оранжеві язики багаття покращують настрій і надають мужності. Поети використовують кольори у своїх безсмертних творах.
Читець. В відтінках зір і трав живе одна мста.

Одна жага і суть у таємничій змові;
Пахіль рясних полів і древа ряснота,
І плід опиленнй, мов щільники медові.
В душі моїй тісній блаватів синь густа,
Черлець і золото знайшли роботу нині,
І серпня синій жар лягає на уста.
Щоб карий блиск очей розмалювать людині.
За пурпуром душі, за білим сяйвом літ,
За озеленню віт у тишину шовкову
Встає премудрий день, як сторож край воріт.
Щоб, стерши піт і сіль, життя почати знову.
Усе живе в мені, і все мені рідня, —
Бурштин і акварель кладуть свою подобу,
І в райдугах півні сплітають пасма дня,
І чорний дощ січе дівочу злу жалобу. (А. Малишко.)

Учитель. Чорний дощ, сірий асфальт, сіре небо — в душі смуток і настрій невеселий; золотий сонячний промінь розбудив раненько, зелена гілка акації торкнулася віконного скла — забилося серце, на обличчі засяяла посмішка: як чудово!
Ще стародавні цілителі помітили, що дія кольору допомагас відновити душевну рівновагу і позбутися хвороб.
При дії світла і кольору на рефлексогенні зони сітківки ока утворюються імпульси, які потрапляють у головний мозок. Важлива та обставина, шо з допомогою кольору людина приймає 80 відсотків інформації. Працездатність і кров'яний тиск, апетит та увага, емоції, гострота слуху і багато інших психофізіологічних процесів людини підлягають впливу кольорів і променів. Кольори та їх відтінки по-різному впливають на настрій і самопочуття. З того, який колір людині до вподоби, можна дізнатися про її характер, бажання, схильності, настрій і навіть стан здоров'я.
Найбільш вдалу картину кольорів представив геніальний німецький учений, поет, художник Іоганн Вольфганг Гете у вигляді кола, яке одержало назву «коло кольорів Гете». При цьому порядок кольорів зберігається як у веселці, а завдяки перехідним відтінкам спектру і доданому між червоним і фіолетовим пурпуровому кольору утворюється неперервне коло без різких переходів.
Давайте пригадаємо кольори веселки. Скільки їх? Так, сім. А які?
(Червоний, жовтогарячий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий.)
Та в результаті наукових досліджень було доведено трьохкомпо-нентність змішування кольорів, яка простежується при аналізі кольорів Гете. Основних кольорів не сім, а три — червоний, жовтий і синій; три кольори — зелений, фіолетовий, жовтогарячий — додаткові, їх ще називають кольори-антагоністич допоміжні. Визначилися пари кольорів:
червоний - зелений;
жовтий — фіолетовий;
сипім    жовтогарячий.
Це означає, що якщо довго дивитися, наприклад, на підсвічену синю крапку, а потім повернути голову і дивитися в темряву, то можна побачити колір-аіггагоніст, тобто жовтогарячу крапку. І так у всіх парах, тобто таким чином можна отримати кольорову зорову галюцинацію крапки, але додаткового кольору.
Робота з колом Гете
Підготовка. Взяти виготовлене і розмальоване коло Гете і розмістити його на видному, зручному місці.
Порядок реалізації. При всякому зручному випадку звертати увагу на коло кольорів Гете.
Запам 'ятайте:
1.    Основні кольори: червоний, жовтий, синій.
2.    Допоміжні: зелений, фіолетовий, жовтогарячий.
3.    Пари кольорів-аитагоністів: червоний — зелений, жовтий — фіолетовий, синій — жовтогарячий.

Коло кольорів Гете

Жовтий (основний колір)
Усі кольори здійснюють на людину психофізіологічний вплив. Теплі кольори (червоний, жовтогарячий, жовтий) допомагають людині переносити низькі температури; холодні (голубий, синій, фіолетовий) — високі температури.
Активні кольори — всі теплі. Вони збуджують і піднімають настрій, збільшують м'язову працездатність. Пасивні кольори — всі холодні. Вони заспокоюють і навіть пригнічують психіку людини, сповільнюють психофізіологічні процеси в організмі.
Але слід пам'ятати, що кольори не завжди однаково діють на людей. Тривале сприймання декількох схожих за тоном кольорів призводить до кольорової втоми (явище «кольорового голоду» до негативної дії кольору.
Важкі і легкі кольори. Всі темні кольори належать до важких і діють на психіку людини гнітюче. Предмети, забарвлені в чорний колір, здаються більш важкими, ніж такі ж предмети світлих тонів. Легкими називають кольори, які володіють невеликою насиченістю; вони покрапають настрій і позитивно впливають на людину.
Відступаючі і наступаючі кольори. Колір предмета на певному фоні може створювати ефект його «наближення» або «віддалення». Теплі, активні кольори — «наближають», холодні — «віддаляють» предмет від людини, яка на нього дивиться.
Попереджаючі кольори. Є група кольорів, на які людина реагує певним чином: червоний колір означає небезпеку, жовтий вимагає підвищення уваги, застерігає, зелений означає безпеку. Пригадаймо, наприклад, кольори світлофорів: «Красний свет — проезда нет, желтый — будь готов к пуги, а зеленый свет — кати!».
Кожний колір має своє символічне значення, зорове сприйняття, психофізіологічну дію та певні асоціації. Всі кольори можна розподілити за перними групами, кожна з яких характеризує зміст схожих явищ і викликає близькі емоційні асоціації. У результаті аналізу й синтезу різноманітних емоційних властивостей кольорів дослідником Р. Р. Кліксом складено таблицю емоційного впливу кольору на людину. 
Людина, яка вміє бачити, розрізняти, спостерігати кольори в і гармонійному поєднанні, активізує свої психічні процеси й організовує свою повсякденну діяльність на більш високому енергетичному рівні.

Вправа «Самовдосконалення за допомогою образу кольору» (за Д. Г. Скоттом)
Використовуючи образ кольору, ви уявляєте, що ваше тіло оточує певний колір, котрий символізує ту якість, якої ви хотіли б набути. Наприклад, щоб бути більш енергійним, товариським, наполегливим, уявіть колір активності — червоний. Щоб бути більш сердечним і дружелюбним, уявіть собі оранжевий. Щоб статті більш уважним і організованим, використовуйте жовтий. Щоб бути більш чітким у своїх діях — блакитний. * Кожен колір пов'язаний із певігими загальновизнаними асоціаціями. І ви можете приймати їх. Але незалежно від того, приймаєте ви їх чи ні, оберіть власний підсилювач кольору, що грунтується на власній кольоровій асоціації з цією якістю.

Робота з кольоровими квадратами
Підготовка. Взяти 6 кольорових квадратів розміром 9 х 9 см: червоний, жовтогарячий, жовтий, зелений, синій, фіолетовий. Закріпити квадрати на білих квалратах-підкладках розміром 15 х 15 см.
Порядок реалізації. Підготовлені таким чином кольорові квадрати з окантовкою почергово по одному розміщувати на місці, яке освітлюється підсвічуванням. Дивитися на підсвічений квадрат 30—60 сек. Заплющити очі. Стежити за своїми кольоровідчутгями.
Очікуваний ефект. Перед своїм внутрішнім поглядом ви побачите послідовний образ квадрата, який буде мати протилежний колір за колом Гете, тобто колір-антагоніст.
Тривалість. На споглядання шести квадратів потрібно затрачати приблизно 3—6 хв.

Робота з кольоровими квадратиками
Нарізати кольорових квадратиків розміром 5x5 см. Носити їх у зошитах, книжках, розкласти вдома по всіх зручних місцях. У хвилини відпочинку дивитися на них.
Особливі помітки. За сприйняття кожного кольору відповідає структура сітківки ока і, природно, відповідний механізм у корі головного мозку. Спостерігаючи різноманітні кольори, ми активізуємо різноманітні зони мозку. Потрібно позбавляти себе монотонності, кольорового голоду. Квадратики повинні бути не тільки приємного, а й неприємного для людини кольору, тому що процеси психофізичної діяльності прямо пов'язані з кольором.

Робота з таблицею кольорового кодування десяткового ряду (чисел від 1 до 10)
Виготовити таблицю кольорового кодування десяткового ряду (чисел від 1 до 10), у котрій замальовуються цифри і перші букви слів у відповідні кольори (див. додаток 2).
Дивитися на таблицю, вивчати її, запам'ятовувати спочатку кодування кольорів веселки (кольорів спектру), використовуючи мнемотехнічний прийом треться' колонки таблиці. Потім спробувати запам'ятати і відтворити кольори цифр і розбивку. Уяатяпі таблицю своїм внутрішнім поглядом. Час роботи не обмеженні!, працювати з таблицею можна за будь-якої 'зручної нагоди. Дівчинка. А тепер більш детально про основні кольори. (По черзі, відповідно одягнені* виходять учні-кольори.)
Червоний символізує вогонь, гнів, силу, кохання. Його обирають натури темпераментні та емоційні, які люблять бути лідерами в усьому, люблять спорт і активний спосіб життя. Вони швидко «спалахують», навіть через дрібниці, але так само швидко й «відходять». Поступовий перехід таких людей на м'які, спокійні тони — рожевий, коричневий, сірий — згодом додадуть цим буйним натурам урівноваженості, зроблять їх життя й долю більш упорядкованими. Не люблять червоного не впевнені у собі або психічно виснажені люди.
Жовтогарячий, або оранжевий — шлір життєрадісності, його обирають люди амбітні та емоційні. Цс шлір торжества і революцій. Його не люблять в'ялі, інертні, занадто спокійні.
Жовтий — символізує -сонячне світло, стимулює інтелект, творчість. Це колір золота і осені, щастя і зради, стиглих колосків і в той же час хвороби. Любителі жовтого прагнуть незалежності, щастя. Брак цього кольору в житті людини свідчить про часті зміни настрою та творчі чи інтелектуальні «застої».
Зелений — колір трави і листя, палії, життєвої сили. Він пом'якшує емоції, заспокоює. Його обирають люди прямашгійні, які не терплять недоліків оточуючих. А ті, хто не вірить у свої сили, зеленого кольору не люблять.
Блакитний, або голубий — колір чистої свідомості, води. Він заспокоює, охолоджує тіло і розум. Його обирають люди довірливі й вірні, готові на самопожертву, артистичіи, дружні, які не переносять самотності і в разі невдачі легко впадають у депресію. Люди незадоволені собою, нервово напружені голубого кольору не люблять.
Синій — колір неба і моря, символізує спокій, вірність, ніжність, вічність, добро. Його люблять натури спокійні і відкриті. А той, хто постійно відчуває страх і тривогу, синього не любить. Фіалепшвий — колір таємниці, містики, магії та інтуїтивноіо мислення. Люди, що його обирають, створюють навколо себе атмосферу злагоди і гармонії. Однак інколи їм не вистачає впевненості у своїх силах, тому вони вагаються у прийнятті рішень. Не приймати фіолетовий — означає несвідому печаль за чуттєвими переживаннями. 
Дівчина — Веселка. «Каждьій охотник желает знать, где сидит фазан» — ось вони, основні кольори веселки. Та ця формула має продовження: «Каждьый охотник желает знать, где сидит фазан, —серый, белый, чёрный». Сірий — колір комунікабельності та иггелігентності. Ті, хто обирають сірий колір, відзначаються логічним мисленням, умінням віфішувати проблеми — свої й чужі. Цим людям не важко досягти висот у будь-якій діяльності. А їх акуратність у побуті просто дивус тих, хто до неї не звик. У них лиш один недолік — певна зовнішня холодність. Та йот дуже легко виправити — додати яскравих кольорів!
Білий — символ істини, чистоти, честі, згоди, абсолютної свободи і починань. Його обирають ті, хто прагне спокою і гармонії, а також ті, хто приймає важливі рішення. Якщо людина не в ладах сама з собою — це не її колір. Чорний — символ заперечення, поглинання, виугріиіньої тиші. Його люблять люди потайні, які бояться ударів долі. Не люблять ті, хто чекає від життя занадто багато. Дівчинка-Веселка. Та ми вже знаємо, що, змішуючись, основні кольори дають багато інших. Вони теж дуже важливі.
Рожевий. Ті, хто любить цей колір, мрійливі, слабкі і дуже ніжні, «домашні», цінують комфорт і тишу, однак украй важко переносять зіткнення з реальністю. Інколи обіцяють більше, ніж можуть виконати.
Коричневий обирають розумні, врівноважені люди, схильні до наукових занять і самотності. Вони бережливі, іноді жадібні, вольові і вкрай надійні.
Салатовий символізує бажання визнання, популярності, хвилювання, весігу і надію.
Читець 2. Чорний — колір заперечень.
І душа німа... німа...
Де знайти тих слів, тих речень
Про велике? Тх нема.
Чорний колір відступає,
Бо немає самоти,
Щось у серці проростає;
Вже й немає німоти.
Ледве-ледве зеленіє.
Піднімається собі
І дає душі надію,
И силоньку дає тобі.
Розквітає синя ніжнісгь,
Колір спокою й води,
В ньому злагода і вірність —
Ти у світі не один!
Жовта блискавка! У небі
Жовте сонце і блакить!
Осяйна любов до тебе
Ні, не йде, вона летить!
Вже засяяла яскраво.
Вже червоним пломенить,
Виростає величаво
І у серці вже горить!
Хай спалахує вогнями.
Хай хоч лавою тече,
Бережи своє кохання;
Ранить хай, хай обпече!
Хай вмивається дощами,
Дай йому рости й цвісти.
Внірає хай кольорами.
Лиш не знає самоти. (Л. Котик)
Учитель. Блакитний колір діє на сприйняття часу і простору. Здається, що час збільшується, а простір розширюється. Переконатись у цьому може кожен, досить лише подивитися на небо.
Варто сказати і про прозорість. Зробимо це словами Андрія Малишка
Читець. Соковиту, напоагу зеленню порість
Розметали стени далечінню широкою.
Я прокинувся й вийшов у тиху прозорість
Бурштинового неба і кленів, і спокою.
Крапелини дощу формувались в кришталі.
Сині крони дубів розбухали чимдалі,
І рахманна дорога, в димках, наче віхола,
У прозорість повинута, дихала, дихала
Вибухали бруньки і, напруглі, як луки,
Очерети стріляли, і цілились буки,
І світилися хмари, здійнявшись наметами,
Молодими, як сон і життя, фіолетами.
Де прозорістю взявся і камінь, і корінь,
Де від борозен чорних снується прозорінь,
У рентгенах від сонця, в симфоніях соку,
І душа запрозорилась в думу високу.
І до мене зіходились, наче в безсонні,
Трактористи й дівчата, й дуби на осонні.
Щоб напитись зі мною із чалгі глибокої
Бурштинового неба в прозорому спокої!

Учитель. Великі лікарі минулою вважали колір одним із найважливіших факторів у процесі лікування. Так, Авіцена в своїй знаменитій праці «Канон лікарської науки» описав залежність між кольором, темпераментом і станом здоров'я людніш. Червоний колір, на його думку, створює оптимістичний настрій і посилює рух крові, жовтий — лікує печінку, зменшує біль і знімає залаїення.
З допомогою кольору можна і попереджати хвороби, і лікувати їх. Кольоротерапію широко використовували в Стародавньому Єгипті, та з часом ці знання були втрачені. Тому праця Едвіна Беббіта «Цілюща сила кольору», опублікована в 1878 році, здійснила фурор у медичних казах. Учений писав так: «Можливо, колір і не має безпосередньо терапевтичної дії, він є швидше однією з форм псилотерапії». На його думку, кольорова дія має два спрямування: «у бік червоного і в бік синього»—саме ці кольори діють на роботу нервової системи, а жовто-зелені кольори нсйтра'іьні.
Червона гама відтінків стимулює тонус м'язів і судин, сприяє підвищенню артеріального тиску, прискорює серцебиття, обмінні процеси, сприяє швидкому загоєнню ран. Ці кольори треба використовувати для стимуляції нервової та ендокринної системи. Крім того, їх дія прискорить одужання хворих з анемією та допоможе відновити сили після тривалої хвороби. Теплі кольори шкідливі при гострих запальних процесах, безсонні і перенапруженні нервової системи.
На думку психологів, голубий колір позитивно діє на людей із неврозами, безсонням, головним болем, перевтомою очей. Як додаткову терапію йот використовують навіть у травматології. Та не слід забувати: коли голубого дуже багато, то навіть у здорових людей він може викликати відчуття страху й холоду.
Доведено, що під дією синього й голубого опромінення здійснюється фотобіологічний розпад гематопорфірину, який входить до складу білірубіну (жовчний пігмент). Цс явище з успіхом використовується в терапії гемолітичної жовтухи новонароджених. У 1903 році датський учений Нільс Фінзсн, один и засновників світлолікування, навіть отримав Нобелевську премію за роботи з вивчення дії ультрафіолетового опромінення на організм людини.
Наші предки витратити не одне століття на те, щоб відшукати природні речовини ятя виготовлення синьої фарби — ультрамарину. Єгиптяни були першими, азе їхній рецепт не зберігся. Ще в епоху Відродження синій цінували дорожче від золота: ним розписували одяг Христа і діви Марії. Синій колір використовують при лікуванні простудних захворювань, гіперфункції щитоподібної залози, жовтухи і хвороб нирок. Холодні відтінки синьої і лми сприяють зниженню артеріального тиску, сповільнюють пульс знищують запальні процеси. А при застійних процесах, каменях у жовчних і ниркових протоках, набряках вони протипоказані. А ось, наприклад, фіолетовий позитивно діє на роботу залоз внутрішньої секреції, ефективний у комплексній терапії захворювань печінки і нирок, серцево-судинної системи, посилює дію наркотичних речовин, засобів анестезії. Однак його «передозування» призводить до депресії.
Вивчаючи біоенергетику людини, Веббіт дійшов висновку, що кожному органу відповідає свій колір. Так, голові і спині — фіолетовий, синій і голубий. Серцю, легеням, імунній та кровоносній системам — зелений, а кишечнику, підшлунковій залозі, печінці і шлунку — жовтий чи зелено-жовтий.
Беббгг створив цілу науку — хромотерапію. Один із його витворів — хромолюм. Розташувавши частинки кольорового скла відповідно до кожного органу, Бсббіт помістив їх у дерев'яну раму з внутрішнім металевим переплетенням. Отриманий вітраж, який містить усі кольори веселки, він запропонував використовувати замість вікна для підвищення тонусу організму. Хромолюм супроводжувався детальною інструкцією з використання/ Біоенерготершіевти стверджують: щоб досягти лікувального ефекту, можна просто уявити потрібний колір і подумки утримувати його біля хворого органа 3 лікувальною метою носять і відповідний одяг.
Вибору кольору при лікуванні кольором відводиться значна роль. Білий колір пропускає більше світла, відбиваючи інші світлові промені. Чорний одяг — навпаки, притягує і поглинає світлові промені, перетворюючи їх на тепло. Тому темне треба одягати в холодну погоду.
Правильно підібраний колір чи комбінація різних кольорів відіїрає велику роль у житті кожної людини. Від цього залежать нас грій, самопочуття і ставлення до навколишнього світу.
А зараз я хочу запропонувати вам асоціативний тест «Під небом голубим».
Уявіть собі чисте блакитне небо без єдинім' хмарки. І Іе заспокоює, чи не так? Тепер подумки окиньте поглядом навколишній ландшафт. Яка з перерахованих нижче картин подобається вам найбільше:
•    біла засніжена рівнина;
•    голубий морський простір;
•    гори, вкриті зеленими лісами;
•    поле, всіяне жовтими квітами?
Ключ до тесту
Блакитний колір заспокоює і відкриває вихід глибокій підсвідомості, у якій кожен колір має сенс і значення. Картина, яку ви уявно намалювали, розкриває ваш прихований талант, який є в глибинах спокійної свідомості.
Біта засніжена рівнина. Ви наділені особливим сприйняттям, яке дозволяє миттєво оцінити ситуацію і розплутати складні проблеми. Ви рішучі, проникливі і володієте даром передбачення. Довіряйте своїй игтуїції, вона завжди веде вас у правильному напрямку.
Голубий морський простір. У вас природний талант до спілкування. Люди цінують ваіну комунікабельність. Одна ваша присутність допомагає загасити конфлікт, створити комфортні, дружні обставини. Ваша похвала правдива, а на слова можна покластися.
Гори, вкриті зеленими лісами. Схоже, ви завжди можеіе підібрати потрібні слова, щоб виразити те, що думаєте. І оточуючі починають усвідомлювати, що відчувають те ж саме. Кажуть, розділена радість примножується, рсяділений смуток зменшується. Ви завжди готові гфшгги на допомогу, оскільки володієте даром експресивного спілкування.
Поле, всіяне жовтими квітами. Ви — джерело знань і генератор ідей, натура творча та енергійна. Залишайтесь у гармонії з оточуючими і працюйте над втіленням своїх ідей. Тоді для вас не буде нічого неможливого.
Кольори здійснюють різноманітні емоційні впливи на людей залежно віл їхнього віку, віросповідання, місця проживання, національності, соціального стану і виражають різноманітні значення.
Наприклад, червоний колір асоціюється з небезпекою. Зелений — символ весни, родючості, радості у багатьох народів Сходу, Індокитаю і символ підступності, гради і лицемірства в Європі. Чорний колір — символ жалоби, смутку в більшості країн. Фіолетовий викликає тугу і меланхолію, а світло-фіолетовий (бузковий) — символ чистоти, свіжості, невинності.
Чеський спеціаліст Пзсл Освальд. досліджуючи кольорову символіку, виявив, що білий колір небажаний в Іспанії, Китаї, Південній Африці, оскільки там він означає жалобу і смерть. Поєднання червоного, білого і голубого не рекомендується в Тайланді. Голубий колір із політичних міркувань не люблять араби. Жовтий колір у країнах Ближнього Сходу означає жалобу і хворобу.
Коли відомого психолога Володимира Леві запитали, як можна позбутися поганого настрою, він поралив подумати про щось радісне, наприклад, ттро оранжеву мавпу. Жовтогарячий — колір радості, бадьорості, створює жиггєраоісний настрій. Давайте переконаємося в цьому, послухавши пісеньку «Оранжевое море».
(Звучить пісня.)
Учитель. Я хочу побажати вам здоров'я, гарних відчуттів, настрою, емоцій. Нехай ваше життя буде різнокольоровим