Мета: Викликати інтерес учнів до розв’язування цікавих задач з математики, розбудити в них прагнення до пізнання нового, невідомого. Визначити рівень знань учнів, їх кмітливість. “Зоряний час”

Ведучий: – Дорогі друзі, болільники, учасники зустрічі. Ми раді вітати вас на нашій великій математичній грі “Зоряний час”. Девіз нашої зустрічі – Математика без кордонів. Сьогодні з нами ті, хто хоче вчитися з захопленням, всі, хто любить таємниці, загадки, пригоди, всі, хто допитливий, працьовитий, упертий!.

Дозвольте познайомити вас з учасниками гри – це представники 9-го класу: (перерахунок учасників гри). Дорогі учасники гри, захватіть з собою кмітливість, винахідливість, сміливість, а сміливість, говорять, міста бере, і тоді перемога завжди буде за вами. Успіхів всім вам! Починаємо гру.


Тур І. “Великі вчені-математики”.
Ведучий: – Перед вами п’ять портретів великих математиків (Архімед, К.Гаусс, Н.Лобачевський, Евклід, Ф.Вієт). Кожен портрет має свій номер, який учасники гри будуть показувати.
Запитання 1: – Шановні учасники гри! Багато знаменитих математиків світу на протязі ХХ віків старалися вирішити велику проблему: “Скільки прямих паралельних даній можна провести через задану точку?” Хто вирішив цю проблему?
Відповідь: Н.І.Лобачевський, російський математик, ректор Казанського університету, засновник неевклідової геометрії, в 1826 р.
Запитання 2: – Хто з математиків давнини загинув від меча римського солдата, гордо крикнувши: “Відійди, не чіпай моїх креслень!” ?.
Відповідь: Грецький вчений, математик Архімед, засновник гідростатики, засновник потужних катапульт, гігантських кранів, захисник Сіракуз. І сьогодні відомі вислови: спіраль Архімеда, закон Архімеда, аксіома Архімеда і т.д. Це він визначив наближене значення числа “ ”. Залишив свій слід Архімед і в фізиці.  А хто не пам’ятає його відомий вигук “Еврика” – відкриття.
Запитання 3: В цього великого математика ХІХ ст. рано проявилися математичні здібності. Говорять, що в трьохрічному віці він помітив помилку в розрахунках батька. В сім років він пішов в школу. В той час в одній кімнаті займалися учні різних класів. Щоб зайняти першокласників, вчитель запропонував їм додати всі числа від 1 до 100 включно. Не встигнувши відійти від них, він помітив, як маленький хлопчик положив свою креслярську дошку де було записане число 5050 і ніяких обчислень. З жалем подивився учитель на учня: було ясно, що за такий строк він не зміг би зробити 99 додавань. Інші учні терпеливо додавали числа, збивалися, стирали написане, і знову додавали. Назвіть ім’я майбутнього великого математика.
Відповідь: німецький математик ХІХ ст. Карл Гаусс – “король математики”.
Запитання 4: – Одного разу французам вдалося перехопити накази іспанського уряду командуванню своїх військ, написані дуже складним тайнописом. Визваний математик зумів знайти ключ до цього шифру. З тих пір французи знали плани іспанців, з успіхом випереджали їх наступи. Інквізиція ж звинуватила математика в тому, що він звернувся за допомогою до диявола, і приговорила його до страти на вогнищі. Але він не був виданий інквізиції. В своєму місті він був найкращим адвокатом, а пізніше став радником короля. Але головною справою його життя була математика. Він міг декілька ночей підряд не спати, рішаючи наступну математичну задачу.
– Хто з математиків був на відстані волосини від полум’я вогнища?
Відповідь: Французький математик ХІІ ст. Франсуа Війєт. Основоположник буквеної символіки. Його називали “батьком буквеної сучасної алгебри”.
Ведучий: – Отже, відповівши на чотири запитання переходить в наступний тур (ведучий задає декілька запитань, щоб в другий тур перейшло шість учасників).
Запитання 5: – Хто вперше систематизував геометричні відомості?
Відповідь: ІІІ ст. д. н. е. Евклід – древньогрецький вчений. Він в своїх 13 книгах під назвою “Начала” систематизував в той час геометричні знання. Деякі з них використовуються і зараз.
Запитання 6: – Хто придумав метод, за допомогою якого можна знаходити прості числа в їх природному порядку?
Відповідь: ІІІ ст. д. н. е. Ератосфен з Кірени, великий давньогрецький математик. А метод називався “решето Ератосфена”.
Запитання 7: – Хто відкрив формулу Герона для обчислення площі трикутника?
Відповідь: – Архімед
Запитання 8: – Кому належать слова: “Математика – цариця наук, арифметика – цариця математики”?
Відповідь: – К.Гаусс.
Запитання 9: – Вслід за ким ми гордо говоримо: “Дайте мені точку опори і я переверну Землю!”?
Відповідь: – Архімед.
(Підводяться підсумки першого туру)
Ведучий: – Отже, змагання стають все більш цікавими! Ура! Ми пройшли перший бар’єр і підійшли о другого туру.

Тур ІІ. “Математичний єралаш”
Ведучий: – Дається хвилина, за яку потрібно скласти як можна більше математичних термінів, слів зв’язаних з математикою, в однині і в називному відмінку, тобто іменники на задану букву. Букви можуть повторюватися. Болільники приймають участь в міні-конкурсі на саме довге слово.
Отже, буква “П”. Час пішов! Ручки заскрипіли!
– Час вичерпано. Спочатку ми взнаємо найдовше слово у болільників (це слово “послідовність” в ньому 13 букв).
Нагорода болільників.
Ведучий: – Лічимо слова наших учасників. На жаль з гри вибуває ще два учасники, в яких найменше слів.

Тур ІІІ. “В лабіринтах думки”
Ведучий: – Перед вами портрети чотирьох математиків світу. Всіх їх об’єднує дуже ранній прояв математичних здібностей.

ХІХ ст., Б.Паскаль настільки рано почав цікавитися математикою, що батько заборонив йому нею займатися. Паскаль самостійно займався і знайшов доказ першим теоріям Евкліда, в 15 років свій прославлений трактат про корисні січні, в 16 років доводив твердження, які до цієї пори вивчаються у вищих навчальних закладах, як теореми Паскаля, він сконструював першу обчислювальну машину.
ХVIIІ ст., Алекс Клеро, написав свою першу наукову роботу на 13-му році життя, а в 18 років вже був затверджений науковим співробітником Парижської Академії наук.
ХІХ ст., надзвичайний дар проявив в дитинстві один з видатних математиків – Гамільтон. В 10 років він вивчив геометрію, прочитавши математичні видання дуже важкої книги Евкліда “Начала”. Коли в його місто приїхав неперевершений рахувальник Кільбурн і виступив на естраді, то юний хлопець вступив з ним в змагання і в нічому йому не поступився. А в 13 років Гамільтон поступив в університет. В 22 роки був назначений професором цього університету. В 12 років він знав 12 мов, добре знав географію.
Еваріст Галуа прожив всього 21 рік і загинув на дуелі. Математик, революціонер. В ніч перед дуеллю він написав про свої ідеї. Довгий час вчені не приймали їх: настільки Галуа випередив час. Але коли розібралися в його неопублікованих роботах, то ім’я Галуа стало одним із шановних  в математиці. І до цього чсу в науці говорять про “поля Галуа”, “групах Галуа”. Ще засновник нової гілки алгебри – теорії груп.
Запитання: – Я рахую, що цих вчених об’єднувало ще й те, що всі вони математики Франції. Це так?
Відповідь: – Гамільтон – англійський математик ХІХ ст.
Ведучий: – Ми починаємо

IV тур: “Логіка в математиці”.
Ведучий: – З цього туру переможцем вийде тільки 2 учасники.
Завдання 1: – Звичайно учні дивляться, наприклад, на креслення з вертикальними кутами і говорять що вони рівні, що в рівнобедрених трикутниках кути при основі рівні і т. д. Навіщо тут роздуми або доведення теорем? Але це далеко не так. Перед вами креслення з 5-ма малюнками. Я  рахую, що на кресленні немає “лишньої фігури”. Чи так це?

Відповідь: – Зайва фігура номер чотири.
Завдання 2: – Я вважаю, що на всіх трьох кресленнях зображені відрізки   і   рівної довжини. Чи так це,?

Відповідь: – Так, всі відрізки рівні.
(Учасники гри показують карточку “0”).
Завдання 3: – Мені здається, що всі наведені вирази мають зміст. Як ви вважаєте, чи правий я?
1)  ; 2)  ; 3)  ; 4)  .
Відповідь: – Не мають змісту вирази 2 і 4.
Завдання 4: – Мені здається, що всі записані рівняння мають один корінь. Чи правий я?
1)  ; 2)  ; 3)  ; 4)  .
Відповідь: – Ні, один корінь має рівняння 2.

Фінал. (Ведучий оголошує учасників фінальної гри і задає їм перше питання).
Ведучий: – Назвіть ім’я жінки-математика, яку називали “красунею-філософом”.
Відповідь: – Гіпатія Олександрійська.
Ведучий: – Ще одно завдання фіналістам:
Перед вами слово “Арифметика”. За 1 хв складіть з нього як найбільше слів. Час пішов!.
Ведучий: – І так, час вичерпано. Кладемо ручки в сторони і рахуємо у кого більше слів.
Визначається переможець гри “Зоряний час” він отримує приз: “зоряну хвилину на виступ”.
(В завершенні гри всі учасники співають пісню)