Вступна частина Грає музика з телевікторини “Що, де, коли... ”.
Ведучий. Сьогодні ми зібралися, щоб привітати й нагородити тих учасників шкільної й міської олімпіад з математики та фізики, які вийшли до другого туру Всеукраїнської олімпіади. Свято проведемо у формі гри й пройдемо по сторінках телепередач, що полюбилися всім вам: “Що, де, коли...”, “Щасливий випадок”, “Брейн-ринг”, “Угадай мелодію”.

Ведучий називає імена переможців олімпіад, вручає їм медалі (шоколадні) і книжки. З переможців олімпіад сформовано олімпійську збірну. Для олімпійської збірної пропонується завдання виїзного конкурсу: інсценувати “Геометричний з'їзд”.
Ми хочемо, щоб більшість з вас взяли участь у грі, і в ході відбіркових змагань знайдемо команду, гідну змагатися з олімпійською за звання Знавців у фіналі.
Олімпійська команда виходить з актового залу.

Представлення журі
Ведучий. Перед початком гри для винесення справедливого рішення і чіткого дотримання регламенту запрошую зайняти місця в журі.
До журі запрошуються вчителі, учні старших класів, які стежитимуть за грою.

Відбіркові змагання
Ведучий. Чи злякалися б ви, якби потрапили в XVIII або XIX століття й опинилися на балу? А чи знаєте ви, як потрібно поводитися на балу, щоб не осоромитися?
У ті часи дами й кавалери на балах вели так звані світські розмови про коней, кішок, собак, про погоду – намагалися вразити своїми знаннями.
Сьогодні можливість показати свої знання надається вам. Буде враховуватися час, за який дасте відповіді на запропоновані запитання. У вас є 1 хв. Якщо не знаєте відповіді на запитання, говоріть: “Далі”.
За кожну правильну відповідь команда одержує 10 фізматиків.
Отже, “Світська розмова”.

Перша команда.
1. Один чоловік купив козу і заплатив 3 грн. Питається, по чому пішла коза?
2. Чи ділиться 936 на 9?
3. Що більше: сума одинадцяти доданків, кожний з яких дорівнює 19, або сума дев'ятнадцяти доданків, кожний з яких дорівнює 11?
4. Якщо НСД дорівнює 1, то числа називаються...
5. Хто з великих математиків давнини брав участь в античних змаганнях і на олімпійських іграх був двічі увінчаний лавровим вінком за перемогу в кулачному бою?
6. Скільки часу потрібно мозку для усвідомлення чого-небудь?
7. Який російський математик XIX ст. був поетом?
8. Чисельник і знаменник дробу помножили на 3. У скільки разів збільшився дріб?

Друга команда.
1. Який відомий російський письменник закінчив фізмат університету?
2. Чи ділиться число 1050 на 10?
3. У батька 5 синів. Кожний має одну сестру. Скільки всього дітей у сім’ї?
4. Натуральне число, що має тільки 2 дільники.
5. Яку частину ваги тіла дорослої людини становить вода?
6. Відомо, що золото дуже в'язкий і пластичний метал. Якої довжини дріт можна витягнути з 1 г золота?
7. Чи парна сума двох непарних чисел?
8. Яка геометрична теорема в давнину називалася теоремою “нареченої”?
Підбиваються підсумки першого туру, оголошується номер художньої самодіяльності.
Аукціон знань.
Ведучий. За перший конкурс кожна команда має деяку кількість фізматиків. На аукціон виставляються запитання. Стартова ціна кожного запитання – 10 фізматиків.
Після того, як ведучий оголошує запитання, команди починають торги. Команда, яка купила право відповіді на запитання, за правильну відповідь додає до наявної суми вартість відповіді. У випадку, якщо команда купила запитання на всю суму, що була на її рахунку. то вона вибуває з гри.


Запитання, що виставляються на “Аукціон знань.
1. Цю гру придумані о США наприкінці 70-х років XIX ст., але незабаром вона поширилася на всю Європу і перетворилася в справжнє суспільне лихо. У Парижі ця гра знайшла собі притулок просто неба, на бульварах. У 1880 р. гральна лихоманка досягла апогею. Але незабаром “тиран” був повалений зброєю математики. Математична теорія гри виявила, що з численних її варіантів розв’язана лише половина, а інша – ні. Що це за гра? (Гра в 15.)
2. Золото не завжди цінувалося дорожче за срібло. Так, у Давньому Єгипті срібло було дорожче від золота в 2,5 рази. Золото, головним чином, йшло на виготовлення монет і прикрас. А для чого призначалося срібло? (В основному для виготовлення посуду, дезінфекції.)
3. Що сталося б з нашою Землею, якби вона раптом чомусь зупинилася? (Вона впала б на Сонце.)
4. Хто вперше ввів у математику знаки “:” і “ ”. (Лейбніц.)
5. Автомобіль проїхав відстань між двома містами зі швидкістю 60 км/год і повернувся зі швидкістю 40 км/год. Яка його середня швидкість? (48 км/год.)
5. Що ближче до одиниці – правильний дріб або обернений до нього – неправильний дріб? Відповідь обґрунтувати. (Правильний.)
Слово надається журі, яке оголошує рахунок. Перед тим, як будуть змагатися наймолодші члени команд (семикласники), усі слухають музичний номер художньої самодіяльності.

Темна конячка.
Ведучий. У цьому турі команди змагаються за вихід у фінал. Конкурс називається “Темна конячка”. Запрошуються молодші представники команд.
Перед учасниками конкурсу члени олімпійської збірної розігрують сценку: “Геометричний з’їзд” Необхідно вгадати (назвати) делегатів з’їзду (точку, кут, паралельні прямі, перпендикуляр, трикутник, квадрат, бісектрису тощо.)
За результатами конкурсу називають фіналістів.

Фінальна гра.
Запрошується команда, яка вийшла у фінал, та олімпійська збірна. Вони сідають за столи – червоний і синій. На столах звукові іграшки.
Ведучий. Чи утримає команда, що сидить за червоним столом, звання Знавців? Або розділить його з командою суперників? Починаємо гру.
Вибираються помічники, які стежать за грою і за уболівальниками кожної команди.
Підказки неможливі. На роздуми – 1 хв.
Перший раунд. Один з учнів 6-А класу нагадує, що в період Російської централізованої держави, з кінця XV ст. починає застосовуватися нова міра довжини – аршин. Аршин ділився на 4 чверті, кожна чверть на 4 вершки.
Запитання: приказка “від горшка два вершки” відома всім. А скільки сантиметрів входило у два вершки? (9 см.)
Другий раунд. Учень 6-Б класу запитує, який мінімальний час потрібний, щоб підсмажити 3 шматочки хліба, якщо на сковорідці поміщаються тільки два, а для підсмажування однієї сторони потрібна 1 хв. (3 хв.)
Третій раунд. Запитання учениці 6-В класу. Вона розповідає, що видатного німецького математика К.Гаусса сучасники називали “королем математики”. Ще в ранньому дитинстві він проявив неабиякі математичні здібності. Розповідають, що в початковій школі, де вчився Гаусс, учитель, щоб зайняти клас на тривалий час, дав завдання – обчислити суму всіх чисел від 1 до 100. Маленький Гаусс відповів на запитання майже миттєво, чим неймовірно здивував усіх і насамперед учителя.
Запитання: могли б ви усно розв'язати задачу про знаходження суми зазначених вище чисел? (5050.)
Четвертий раунд: супер-бліц. Відповідають без часу на роздуми.
Учень 7-го класу цікавиться, якої породи був собака:
а) в оповіданні А.П. Чехова “Дама із собачкою” (шпіц);
б) в оповіданні І.С.Тургенєва “Муму” (іспанської породи з довгими вухами і великими очима);
в) в оповіданні А.П.Чехова “Каштанка” (помісь такси з дворнягою);
г) в повісті Троєпольского “Білий Бім – Чорне Вухо” (шотландський сетер).
П’ятий раунд. Картина Богданова-Бєльського “Усна лічба” відома багатьом, але мало хто з тих, які бачили цю картину, вник у зміст тієї, що на ній зображена. Полягає вона в тому, щоб усно швидко знайти результат обчислення:
 Задача справді нелегка. З нею, проте, добре справлялися учні того вчителя, професора природничих наук, який залишив університетську кафедру, щоб зробитися рядовим учителем сільської школи. Алгебра дасть нам можливість поставити запитання про цю цікаву особливість ряду чисел ширше: чи єдиний це ряд із п'яти послідовних чисел, сума квадратів перших трьох із яких дорівнює сумі квадратів двох останніх? (Ні, наприклад, –2; –1; 0; 1; 2)
Фінал.
Оголошується музичний номер, після якого слово надається журі для винесення остаточного вердикту. Вручаються маленькі сови і дипломи Знавців.