Вступна частина Грає музика з телевікторини “Що, де, коли... ”.
Ведучий. Сьогодні ми зібралися, щоб привітати й нагородити тих учасників шкільної й міської олімпіад з математики та фізики, які вийшли до другого туру Всеукраїнської олімпіади. Свято проведемо у формі гри й пройдемо по сторінках телепередач, що полюбилися всім вам: “Що, де, коли...”, “Щасливий випадок”, “Брейн-ринг”, “Угадай мелодію”.

Ведучий називає імена переможців олімпіад, вручає їм медалі (шоколадні) і книжки. З переможців олімпіад сформовано олімпійську збірну. Для олімпійської збірної пропонується завдання виїзного конкурсу: інсценувати “Геометричний з'їзд”.
Ми хочемо, щоб більшість з вас взяли участь у грі, і в ході відбіркових змагань знайдемо команду, гідну змагатися з олімпійською за звання Знавців у фіналі.
Олімпійська команда виходить з актового залу.

Представлення журі
Ведучий. Перед початком гри для винесення справедливого рішення і чіткого дотримання регламенту запрошую зайняти місця в журі.
До журі запрошуються вчителі, учні старших класів, які стежитимуть за грою.

Відбіркові змагання
Ведучий. Чи злякалися б ви, якби потрапили в XVIII або XIX століття й опинилися на балу? А чи знаєте ви, як потрібно поводитися на балу, щоб не осоромитися?
У ті часи дами й кавалери на балах вели так звані світські розмови про коней, кішок, собак, про погоду – намагалися вразити своїми знаннями.
Сьогодні можливість показати свої знання надається вам. Буде враховуватися час, за який дасте відповіді на запропоновані запитання. У вас є 1 хв. Якщо не знаєте відповіді на запитання, говоріть: “Далі”.
За кожну правильну відповідь команда одержує 10 фізматиків.
Отже, “Світська розмова”.

Перша команда.
1. Один чоловік купив козу і заплатив 3 грн. Питається, по чому пішла коза?
2. Чи ділиться 936 на 9?
3. Що більше: сума одинадцяти доданків, кожний з яких дорівнює 19, або сума дев'ятнадцяти доданків, кожний з яких дорівнює 11?
4. Якщо НСД дорівнює 1, то числа називаються...
5. Хто з великих математиків давнини брав участь в античних змаганнях і на олімпійських іграх був двічі увінчаний лавровим вінком за перемогу в кулачному бою?
6. Скільки часу потрібно мозку для усвідомлення чого-небудь?
7. Який російський математик XIX ст. був поетом?
8. Чисельник і знаменник дробу помножили на 3. У скільки разів збільшився дріб?

Друга команда.
1. Який відомий російський письменник закінчив фізмат університету?
2. Чи ділиться число 1050 на 10?
3. У батька 5 синів. Кожний має одну сестру. Скільки всього дітей у сім’ї?
4. Натуральне число, що має тільки 2 дільники.
5. Яку частину ваги тіла дорослої людини становить вода?
6. Відомо, що золото дуже в'язкий і пластичний метал. Якої довжини дріт можна витягнути з 1 г золота?
7. Чи парна сума двох непарних чисел?
8. Яка геометрична теорема в давнину називалася теоремою “нареченої”?
Підбиваються підсумки першого туру, оголошується номер художньої самодіяльності.
Аукціон знань.
Ведучий. За перший конкурс кожна команда має деяку кількість фізматиків. На аукціон виставляються запитання. Стартова ціна кожного запитання – 10 фізматиків.
Після того, як ведучий оголошує запитання, команди починають торги. Команда, яка купила право відповіді на запитання, за правильну відповідь додає до наявної суми вартість відповіді. У випадку, якщо команда купила запитання на всю суму, що була на її рахунку. то вона вибуває з гри.