Мета: Розвиток навичок самовдосконалення тіла і духу на прикладах епохи Запорізької Січі, знайомст во учнів з національними видами вправ, піснями, стравами; виховання поваги до історичної спадщини нашого народу.

Обладнання: Два курені, силоміри, діжки, штанга, костюми.
"Так ось вона. Січ! Ось ти, гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну" — писав у своєму творі "Тарас Бульба" ,М.В.Гоголь. Отже тобі, наш друже, буде цікаво познайомитись з однією з найлегендарніших сторінок історії українського народу — козаччиною. То ж запропонуємо тобі прожити один день з козаками, побувати в 16 —18 ст. на Запорозькій Січі. (на сцені стоять два курені).
— Де ж селилися козаки?
— Ну, звичайно, в безмежному українському степу понад Дніпром.
— Унікальною особливістю Дніпра були його знамениті пороги — пасма кам'яних скель, що стирчали з води на висоту 5 м і майже суцільною масою перекривали річку.
— Порогів було 9, які вилися лише вузенькими бурхливими проходами, які були дуже небезпечні; особливо влітку та восени при низькій воді.
— пороги тягнулися Дніпром від сучасного Дніпропетровська до Запоріжжя. В 1932 році після збудування Дніпрогесу пороги було затоплено.
— Спинімося, затамуймо подих. Чуєте, як дихає історія, як вкарбовується в наші серця її голос? Варто лиш підняти завісу, і нам відкриється героїчний літопис минувшини. Люблю тебе, мін рідний краю, Мов до матусі я горнусь Радієш ти — і я радію, Смієшся ти — і я сміюсь, (виходять козаки і стають поряд з своїми куренями).
— Зараз наші козаки дадуть вам декілька порад як стати сильними та познайомлять з розпорядком дня на Січі.
— Козаки кожного дня за загальним сигналом вставали до схід сонця та йшли на річку купатися, не зважаючи на пору року. Після цього сідали за стіл у курені снідати. На сніданок подавалася соломаха, — житнє борошно, зварене у воді й засмажене олією. Після сніданку всі йшли на заутреню молитву до січової церкви (звучить запис молитви), прали одяг, лагодили зброю, човни, укріплення. Козаки вправлялися верхи на конях, змагалися в-стрільбі, фехтуванні, доланню рівчаків та перешкод — билися на шаблях "до першої крові". Часто змагалися цілими куренями.
—1 зараз ми пропонуємо позмагатися козакам із двох куренів.
1. Хто швидше перекотить бочку з одного місця на інше?
2. Долання рівчаків (рівчаки намалювати)
— У січовій школі в цей час молодих козаків навчали письму, церковному читанню, хоровому співу, музиці, танцям (звучить пісня "Козацькому роду нема переводу" сл? М.Ваньо, муз. М.Балеми).
— Рівно в полудень з фортечної гармати лунав постріл. За цим сигналом козаки йшли обідати. На обід подавалися тетеря — зварене пшоно або житнє борошно на квасі, варена або печена риба, мед, пиво, галушки, юшка з риби, що називається щербою, куліш із салом, баранина, дичина. Після обіду співали пісні, думи, слухали розповіді і гру кобзарів.
Конкурси:
1. А зараз козаки нас почастують козацькими стравами, то ж давайте спробуємо їх.       
2. У кого найсильніша рука (учасники змагань, не відриваючи ліктя, намагаються нахилити і притиснути руку суперника до поверхні).                                         
3. Бліц "Козацьке слово"  

1) Дерев'яна палиця з кулею в горі, яка може бути оздоблена коштовним металом та камінням; ознака влади (булава).
2) Перший Помічник кошового, перекладач (писар):
3) Верхній одяг козаків (жупан).
4) Різновид тканин (китайка).
5) Пасма волосся на голові в козака (оселедець).
6) Приміщення, де жили козаки, військова одиниця (курінь).
—За розпорядженням курінного отамана частина козаків готувалася до виконання службових обов'язків у фортеці, а також за її межами.
Конкурси:
1. Хто міцніше стисне шаблю? (два козаки стискують силомір)
2. Конкурс курінних (відгадують кросворди)
- А в цей час оголошується конкурс з глядачами «Наша мова калинова» народні прислів'я.
1. Рідний край земний рай.
2. Свій край, як рай, а чужа країна мов домовина.
3. Кожному мила своя сторона.
4. За рідний край хоч помирай.
Переможцем конкурсу оголошується той, хто назве найбільше прислів'їв.
3. Найсильніший котигорошко. (Підняття гирі чи штанги)
Надвечір дзвонили дзвони січової церкви, закликаючи козаків на молитву. В церкві всіх зачарував хор січової школи, який складався з хлопчиків-підлітків. Після молитви козаки йшли в курені вечеряти. На вечерю подавали гречані галушки з часником, або щербу. Після Вечері хто грав на скрипці, на сопілці, бандурі, бубнах, а хто співав пісень. Спалахували загальні козацькі танці. (Козаки танцюють гопак).
Через деякий час, за винятком вартових. Січ занурювалась в сон.
І останній конкурс: як «полонений» може втекти з неволі. «Полонений» із зв'язаними руками і ногами, роблячи стрибки, повинний якнайшвидше. подолати дистанцію.
Запорізька Січ... Козаччина... Найлегендарніше минуле українського народу, його святині... Синонімом свободи, людської національної гідності, талановитості... Навіть у наш час, якщо хочуть підкреслити вроду людини, її кращі риси, то говорять, що він (вона) козацького роду. А щоб підкреслити чоловічі якості хлопчини чи юнака, говорять: «З нього буде добрий козак». То ж будьте гідні звання «славний козак»! ЗАВДАННЯ ДО КОНКУРСУ КУРІННИХ
1. Військове звання.
2. Страва, яку готували на запорізькій січі.
3. Один з гетьманів козацького війська.
4. Символ козацької влади.
5. Ім’я монарха, за наказом якого було зруйновано Запорізьку Січ. II
1. Козацька справа.
2. Бойовий прапор запорожців.
3. Прізвище гетьмана.
4. Ударний інструмент українського козацтва.
5. Ручна зброя в запорізькому війську.