Тема: Конкурс веселих і кмітливих
Мета: У процесі проведення і підготовки КВК навчити школярів творчо мислити, здобувати знання, швидко орієнтуватися в навколишній обстановці, знаходити правильну відповідь і давати її в дотепній формі.

КВК

Однією з форм проведення шкільних вечорів з фізики є конкурс веселих і винахідливих.
КВВ уже багато років популярний серед школярів і має значні переваги перед іншими формами організації вечорів.
КВВ – це гра, змагання і весела естрадна вистава. Тому під час оцінювання відповідей команд в першу чергу враховуватимемо знання з фізики.
КВВ проводимо між двома командами класу. Підготовку КВВ розпочати з добору членів команди та капітанів. Усі вони добре знають предмет, веселі, бажають і вміють працювати на сцені, мають швидку реакцію, почуття гумору.
На КВВ немає просто глядачів – усі уболівальники. Команди заздалегідь потурбувалися про організацію свого ядра уболівальників, яке керуватиме всіма глядачами. Вони завчасно приготували лозунги і привітання, які скандують глядачі за командою капітана уболівальників.
Вищим органом КВВ є журі, яке можна назвати колегією справедливості. До складу журі входять вчитель фізики, класний керівник і два авторитетні учні. Максимальна оцінка за кожний конкурс – 5 балів.

Сценарій складається з таких частин:
1. Розминка команд.
2. Привітання команд.
3. Конкурси.
4. Домашнє завдання.
5. Конкурс уболівальників.
6. Конкурс капітанів.

Розминка команд.
Розминка – початок змагання, проба сил. Темп, а якому він пройде, визначить темп усього вечора: настрій, створений під час розминки, не зникне до скінчення вечора. 40 секунд на обговорення відповіді, гонг – тут усе створює відчуття веселого змагання, святковості майбутнього змагання.
Зауваження: – змагання повинні бути короткими, парадоксальними і зрозумілими.

Запитання для розминки:
1. Що таке електрика.
2. Закон Ома для ділянки кола.
3. Назвати види з’єднання провідників.
4. Що станеться коли земля почне обертатись швидше навколо своєї осі.
5. Хто сформулює закон Архімеда?
6. Хто сформулює закон Паскаля.
7. Як запобігти короткому замиканню.
8. Що називається роботою струму.
9. Як обчислити потужність коли нам відомо опір і напругу.

Привітання команд.
Привітання – візитна картка команди. Згідно з правилами КВВ у привітанні необхідно відобразити назву, емблему і девіз команди.

Команди вітаються.
Журі заряджене електронейтрально. Журі оцінює другий конкурс.
Наш перший закон – закон збереження успіху. Повний запас успіху обох команд сталий. Він тільки може переходити від однієї команди до іншої.
Існує три закони КВВ динаміки:
Перший закон: Фізика + Гумор = const. Чим більше фізики і тим менше гумору і навчання, і навпаки, чим більше гумору, тим менше фізики.
Другий закон: У замкнутій системі залу, коли гравець тягне час, глядачів тягне до виходу.
Третій закон: сили взаємодії команд, що змагаються, протилежні за напрямом, але рівні за значенням. Рівнодійна цих сил завжди направлена в бік тієї команди, що перемагає.
Ми живемо у вік бурхливого науково-технічного прогресу. У вік, коли інформація за 10 років подвоюється, а за дві ночі до екзамену збільшується у 10 разів.