«ПІСНЕЗНАЙКА» - ШЛЯХ ДО ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУСеред основних завдань сучасної школи — створення освітнього середовища, сприятливого для збереження та подальшого зміцнення здоров'я молодших школярів, формування у них свідомого ставлення до свого життя і здоров'я, оволодіння життєвими навичками безпечної і здорової поведінки.

У контексті зміцнення здоров'я основне місце займають здоров'язбережувальні освітні технології. Актуальність питання викликана тим, що нині спостерігається тенденція до погіршення здоров'я та фізичного розвитку школярів.

Серед оригінальних технологій роботи з дітьми педагоги Макарівського району вирізнили науково-педагогічний проект «Гармонія інтелектуального розвитку та здоров'я „ПіснеЗнайка”», оскільки цей проект передбачає не лише особистісно-зорієнтоване навчання, виховання, розвиток духовного світу маленької особистості, а й її комфортне навчання.

Психофізіологічна комфортність цієї технології дає можливість вчителям початкових класів району прекрасні можливості використовувати її для навчання дітей будь-якого віку та стану здоров'я.

Упровадження цієї технології є своєчасним і бажаним моментом як для батьків, учнів, педагогів, так і для суспільства загалом, адже вона сприяє вирішенню першочергових педагогічних, медичних, соціальних проблем:

? зацікавити дітей навчанням;

? зберегти і зміцнити їхнє здоров'я;

? збагатити й розвинути духовний світ молоді.

«ПіснеЗнайка» — унікальна технологія, її впровадження в межах країни дасть змогу підвищити якість життя і дітей, і їхніх батьків, і педагогів. Вона робить навчання цікавішим і легшим, сприяє поліпшенню відносин між дорослими та дітьми. Із «ПіснеЗнайкою» кожен день навчання дарує радість, і кожна дитина має можливість якнайповніше розкрити і реалізувати свій творчий потенціал.

16.09.2014-1-9

Насамперед «ПіснеЗнайка» — комфортне, розвивальне і корекційно-оздоровлювальне навчання. Воно є універсальним для дітей різного віку та ступеня розвитку. З одного боку, воно активізує центри уваги, пам'яті, мислення, мовлення, а з іншого — гармонізує особистість загалом. І це визначає добру успішність навчання, міцне здоров'я, орієнтує на здоровий спосіб життя. Такий ефект досягається завдяки спеціальній підготовці навчального матеріалу — систематизації, представленню через образи, перетворенню у вірші та пісні, поєднанню слухового та візуального подання знань.

Вузлики теорії

Процес навчання, виховання, оздоровлення, розвиток духовного світу дитини відбувається одночасно в надзвичайно комфортному режимі — у грі, відпочинку, приємному спілкуванні.

Музика, пісня, спів живуть з людством протягом тисячоліть. Вони стали не лише улюбленим елементом розваги, а й надійним засобом психотерапії. Нині музикотерапія широко застосовується для лікування не лише психічних, а й захворювань внутрішніх органів. Крім того, пісня є унікальним творінням із позиції педагогіки — активізує і гармонізує діяльність мозку, зацікавлює дітей навчанням, навчальний матеріал у пісні запам’ятовується невимушено, легко.

16.09.2014-1-10

16.09.2014-1-11

Цей проект ґрунтується на сучасних дослідженнях нейропедагогіки, яка пропагує врахування природних особливостей розвитку дітей та їхніх вікових можливостей в навчальному процесі (тип вищої нервової діяльності, функціональну асиметрію півкуль мозку, активність каналів сприйняття, темперамент, характер).

 
Надія УКРАЇНЕЦЬ,
методист РМК, учитель початкових класів
Макарівського НВК «ЗОШ І-III ступенів —
природничо-математичний ліцей», Київська обл.
Перша всеукраїнська газета для першого вчителя
«Початкова освіта» № 8 (728), квітень 2014