ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРЕВАГИ ГАРМОНІЙНОЇ  ОСВІТИ З «ПІСНЕЗНАЙКОЮ»Досвід роботи вчителя початкових класів свідчить про доцільність використання таких технологій навчання та виховання дитини, які сприяють формуванню та активізації пізнавального інтересу молодшого школяра. «ПіснеЗнайка» — технологія, яка дає змогу організувати навчальний процес таким чином, щоб зберігався інтерес до навчання та здоров'я дитини.

У сучасному насиченому подіями житті важливу роль відіграє освіта дітей і дорослих. Постійні стреси, безліч ситуацій, що травмують психіку дитини, перевтома негативно впливають не лише на успішність учнів, а й на стан їхнього фізичного та психічного здоров'я, самопочуття педагогів і батьків. Важливо, щоб процес навчання дітей відбувався творчо і без стресу, враховував вікові можливості та психофізіологічні особливості розвитку учнів і не викликав у них труднощів у навчанні та порушень у стані здоров'я.

Усім цим вимогам відповідає інноваційна технологія гармонійного розвитку дітей — музикотерапевтична педагогіка «ПіснеЗнайка». Вона є основою медико-педагогічного проекту «Гармонія інтелекту та здоров’я», затвердженого МОН України (наказ № 1028 від 10.11.2008 р.).

16.09.2014-1-7

Нині з оригінальними навчальними посібниками серії«ПіснеЗнайка» успішно навчаються діти дошкільного та молодшого шкільного віку в різних куточках України та сім'ях української діаспори 22 країн світу, Росії. Вони мають можливість легко і швидко засвоїти знання згідно з програмою МОН України в особливому психофізіологічно комфортному режимі.

Усі знання з «ПіснеЗнайкою» діти сприймають і засвоюють обома півкулями мозку та різними каналами сприйняття інформації (слуховим, зоровим, руховим). Ніяка інша з наявних освітніх технологій не дає таких можливостей. Це особливо важливо для дошкільнят і молодших школярів, центри мозку яких продовжують дозрівати і тому не повинні перевантажуватись. Інакше виникнуть порушення пізнавальної сфери — уваги, пам'яті, мислення, мовлення та стану здоров'я.

Крім того, при традиційній системі навчання нерідко виникає перевтома лівої півкулі. Адже майже всі предмети (математика, читання, письмо, граматика, вивчення іноземних мов, логіка) є переважно «лівопівкульними». Перевантаження лівої півкулі призводить до виникнення так званого шкільного неврозу, який має такі ознаки: підвищена втомлюваність, забудькуватість, відволікання, роздратованість, поганий настрій, підвищена рухова активність.

Процес навчання з «ПіснеЗнайкою» надзвичайно простий. Використовуючи відеопосібники «Всесвіт», «Чарівний світ чисел», дитина переглядає навчальні фільми, які містять знання в пісенній формі і створені на засадах музикотерапії, підспівує разом з артистами, виконує рухи в такт музики. Усі навчальні відеопосібники «ПіснеЗнайки» містять не лише навчальний, а й методичний матеріал. Учні і вчителі мають можливість подивитись фрагменти уроків, записані в різних навчальних закладах. Навчально-методичний комплект «Всесвіт» (1-й клас) містить орієнтовні розробки уроків для вчителів і мультимедійний супровід для учнів.

Із навчальними відеопосібниками «Чарівний світ чисел» можна засвоїти таблицю множення і ділення за 1 місяць, всього лише переглядаючи (до 5—10 хв. у день) музичний відеофільм, співаючи і танцюючи. Аналогічно швидко діти засвоюють таблицю додавання і віднімання не лише в першому класі, а й у дитячому садочку. Для закріплення знань використовують навчальні посібники «Чарівний світ чисел» на паперових носіях.

Дуже важливо, що гармонійне навчання з «ПіснеЗнайкою» подобається не лише учням і педагогам, а й батькам. «ПіснеЗнайка» дає можливість уникнути багатьох проблем стосовно розвитку дітей, зокрема труднощів у навчанні, небажання вчитися, низької успішності, погіршення стану здоров'я в процесі навчання. Педагоги і батьки, використовуючи навчальні посібники «ПіснеЗнайки», мають можливість оцінювати рівень розвитку та стан здоров’я дітей. Адже в паперових навчальних посібниках «ПіснеЗнайки», крім знань, представлені різні тести, медичні анкети для визначення ступеня зрілості, ознак стресу, неврозу, депресії у дітей.

Крім відеопосібників, у серії «ПіснеЗнайка» створені навчальні посібники на паперових носіях та аудіодиски (СД). їх можна використовувати при відсутності технічного забезпечення для відеоперегляду.

Оригінальні навчальні посібники «ПіснеЗнайки» також є ефективними засобами підготовки дітей до школи. Так, з допомогою відеопосібника «Всесвіт»» діти одночасно із задоволенням отримують багато знань про навколишній світ, швидко вчаться читати словами, легко засвоюють граматику української мови.

У процесі такого гармонійного навчання стимулюється, а не пригнічується вища нервова діяльність. Тому кожен учень, незалежно від рівня його інтелекту та стану здоров'я, легко і швидко засвоює знання, розвиває творчі здібності і таланти. «ПіснеЗнайка» також допомагає уникнути емоційного вигорання педагогів.

На сайті www.pesneznaikа.uа представлено чимало текстового та відеоматеріалу стосовно використання «ПіснеЗнайки» серед дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Зокрема, майстер-класи педагогів, тренінги, фрагменти уроків. Діє міжнародна заочна школа гармонійної освіти. Кожен бажаючий може познайомитися з інноваційною діяльністю світового рівня та стати учасником Міжнародної мережі центрів гармонійної освіти.

16.09.2014-1-8

Наталія ЯНОВСЬКА,
кандидат медичних наук, президент Міжнародного
інноваційного центру гармонійного розвитку людини, м. Київ
Перша всеукраїнська газета для першого вчителя
«Початкова освіта» № 8 (728), квітень 2014