ХИБНІ  НАПИСИ (МАЙСТЕР КЛАС)Знання і вміння: учень розв'язує логічні задачі на переплутані написи та хибні твердження; застосовує при розв'язанні метод дії від супротивного; в учнів формується стійкість уваги, спостережливість; уміння аналізувати та робити висновки.

Обладнання: посібник «Планета Міркувань. 4 клас», с. 136; вправа на увагу, жартівливі задачі с. 179; зображення Плюсика і Мудрика; бонуси «плюсики», «мудрики».

Хід уроку

І. Підготовка класу до уроку

Всі почули ви дзвінок —

Він покликав на урок

Кожен з вас приготувався.

На перерві постарався.

Тож, часу не гаємо —

Урок розпочинаємо.

(http://www.slideshare.net)

ІІ Актуалізація опорних знань та умінь учнів

Розумова розминка

Розв'язування жартівливих задач (фронтально)

(Використовуємо посібник «Планета Міркувань. 4 клас», жартівливі задачі на с. 179.)

Рекомендації: учитель зачитує задачі, учні розмірковують над розв'язанням (1—2 хв.), потім оголошують свої варіанти відповідей. За кожну правильну відповідь отримують по 2 «плюсики».

Учитель. Зараз ми з вами завітаємо до «Оазису Радості». Спробуйте дати відповіді на веселі запитання.

Задача 1

Верблюд впродовж однієї години втримує ношу вагою 150 кг. Упродовж якого часу він втримає ношу в 15000 кг? (Не втримає такої ваги.)

Задача 2

На гілці сидить ворона. Що слід зробити, щоб відпиляти цю гілку, не потурбувавши ворону? (Дочекатися, поки вона полетить.)\

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Оголошення теми уроку

Учитель. Сьогодні на уроці ми з вами здійснимо цікаву подорож до загадкової країни Логікомудрії, що розташована на Логічному оазисі Планети Міркувань. Туди ми вирушимо разом із нашими вірними друзями Плюсиком і Мудриком.

Громадяни цієї країни вважають себе найкращими логіками світу, але вони розмовляють так заплутано, що часом їх важко зрозуміти. Щоб розв'язати усі «логічні клубочки», ви повинні бути уважними та кмітливими. Пам'ятайте слова Мудрика «Логіка — це наука правильного мислення».

IV. Робота над матеріалом уроку

Вправа на стійкість уваги «Тунель»

Учитель. Перш ніж вирушити, перевіримо, наскільки стійка ваша увага.

(Учитель демонструє зображення, коментує хід виконання. Якщо уважно подивитись на малюнок, можна помітити, що зображення то ніби опускається і з'являється «тунель», то ніби піднімається, утворюючи «піраміду»)

15.09.2014-1-1

Учитель. Спробуйте впродовж 1 хв. порахувати, скільки разів змінювалось зображення.

Якщо більше 20 разів, то увага нестійка.

Перший логічний клубочок

Пропедевтична робота — твердження істинні (правильні) та хибні (помилкові, неправильні).

Вправа «Так, ні»

(Пропонується якесь твердження. Потрібно знайти зворотне і визначити його правильність.)

? Якщо на вулиці темно, то обов'язково — ніч?

? Якщо йде сніг, то обов'язково —зима?

? Коти їдять мишей, а чи правильно, якщо — навпаки?

15.09.2014-1-2

? Короп — риба, а чи правильно, що риба — це обов'язково короп?

Робота з посібником

Хибні написи

(Учні розв'язують задачі на с. 136.)

Другий логічний клубочок

Завдання 1 (фронтально)

Рекомендації: аналіз задачі розпочинаємо з малюнка (учні висловлюють свої припущення щодо змісту задачі на основі побаченого). Далі переходимо до детального аналізу задачі за допомогою запитань і її послідовного розв’язку.

Учитель. Розгляньте малюнок. Про кого йдеться в задачі? (Про мишенятко.) Над чим так сильно замислилось мишеня? Для чого йому потрібні коробочки? (Відповіді дітей, їхні здогадки.)

- Прочитайте задачу уважно і перевірте ваші здогадки.

1. Мишеня Мицик оселилось у квартирі пані Магди. Жінка панічно боялася мишей і вирішила вигнати непроханого гостя. Щоб виманити Мицика з нірки, господиня приготувала три коробочки, у які поклала: шматочок сала з перцем, шматочок сиру з гірчицею, шматочок грінки з майонезом. Власниця квартири знала, що Мицик уміє читати, тому на коробочках написала: «сир», «сало», «грінка або сало». Від перцю Мицик чхає, від гірчиці у нього болить животик. Яку коробочку мишеняті слід відкрити, щоб поласувати, якщо господиня усі написи навмисно переплутала?

15.09.2014-1-3

- Як звали мишеня? Де воно жило? Для чого пані Магда приготувала коробочки? (Щоб виманити Мицика.) Чим вона їх наповнила? Зачитайте.

- Навіщо написи були переплутані ? (Бо мишеня вміло читати.) Яку коробочку йому слід відкрити, щоб поласувати? (Ту, в якій знаходиться грінка з майонезом.) Як визначити правильну коробочку, якщо написи переплутані? З чого розпочнемо? (Думки дітей з приводу розв'язку.)

- Якщо обрати коробочку з написом «сир», що там можна знайти? (Так як напис хибний, то сиру тут точно немає. Отже, є сало або грінка.) Оскільки відповідь неоднозначна, то переходимо до іншої коробочки. Що знаходитиметься у коробочці з написом «сало»? (Сир або грінка.) Знову неоднозначно. Рухаємося до третьої коробочки з написом «грінка або сало». Що знаходиться тут, як ви гадаєте? (Оскільки напис хибний і нас обманюють, то тут немає ні сала, ні грінки, а значить є сир з гірчицею.) Мицик такою знахідкою не може бути задоволений, адже від гірчиці у нього болить животик. Що робитимемо далі? З'ясуємо, що ж у двох інших коробочках. (Так як у коробочці з написом «сало» може бути або сир, або грінка, розпочнемо з неї. Оскільки де знаходиться сир, ми щойно з'ясували — це означає, що у коробці з написом «сало» — грінка з майонезом. Звідси виходить, що у коробочку з написом «сир» господиня поклала сало.)

- Мицику потрібно відкрити коробочку з написом «сало».

- Давайте підсумуємо. З якої коробочки ми розпочинали? (З подвійним написом.) Чому? (Бо там буде однозначний варіант.) А далі, визначаючи послідовно, шукаємо потрібний варіант.

Третій логічний клубочок

Завдання 2 (групова робота)

Попелюшка збиралася на бал. Дівчинці, як і завжди, допомагала добра Фея. Але вона була дуже старенька і багато чого забувала. Ось і цього разу Фея принесла з собою 3 пакунки з шалями до бальної сукні. На пакунках було написано: «Золота шаль», «Срібна шаль», «Не порожній пакунок». На жаль, де яка шаль, Фея зовсім забула. Пам'ятала тільки, що усі назви переплутані. Проблема в тому, що як тільки відкриєш один пакунок, усі решта зникають. Як Попелюшці знайти золоту шаль?

Рекомендації: Учні розв'язують задачу в групах без допомоги учителя. Але учитель контролює їхню роботу і, якщо виникає потреба або ж він бачить помилковий хід розв'язку, навідними питаннями вказує потрібний шлях до розв'язання.

На виконання завдання учням дається декілька хвилин. Варто повідомити, що час обмежений — це краще організує дітей на роботу.

Після того, як група розв'язала задачу, учитель перевіряє її. Якщо задача розв'язана правильно, група отримує бонуси — «плюсики».

Розв'язок задачі записується на дошці з відповідними малюнками і коментарями щодо послідовності її розв'язання.

Наголошуємо, що розпочинати слід від напису «Не порожній пакунок». Якщо вірити написаному, то він не порожній і там щось є. Але за умовою напис хибний, нас обманюють і він насправді порожній. Тоді золота шаль знаходиться в одному з двох інших пакунків. Вона не може бути там, де написано «Золота шаль», бо написи усі хибні. Отже, золота шаль лежить у пакунку з написом «Срібна шаль».

(Якщо урок ще не закінчився і учні швидко впорались із вищенаведеними завданнями, то можна їм запропонувати самостійно розв'язати ще один логічний клубочок — задачу 3. Якщо ж часу недостатньо, то пропонуємо подумати над задачею вдома (за бажанням), винагорода — «плюсики».)

Завдання 3

Чаклунка жила в лісі в товаристві старого чорного кота Мацька. Він дуже любив свою господиню, але ще дужче любив видиратися на полиці й перевертати пляшечки, де Чаклунка тримала свої чари. Ось і цього разу з полички впали чотири пляшечки із чарівними запахами. З пляшечок відліпилися етикетки, які Мацько поприклеював так, як зміг. І тепер усі написи стали хибними. На етикетках було написано: «Осінь», «Весна або літо», «Літо або осінь», «Тут немає запаху осені». Відкривати пляшечки не можна, бо запахи відразу зникають. Що робити? Як дізнатися, де який запах насправді? Допоможи Чаклунці, напиши відповіді.

Напис на пляшці

Осінь

Весна або літо

Літо або осінь

Тут немає

запаху

осені

Що є

насправді

       

V. Підсумки уроку

Учитель. Чи сподобалось вам у країні Логікомудрії?

- Які ваші враження від «логічних клубочків» її жителів?

- Як ви гадаєте, чи можна вирушати у таку мандрівку самостійно? Чому?

- Як потрібно розв'язувати задачі з переплутаними написами?

 

Використані джерела

1. Гісь О. М. Планета Міркувань: Навчальний посібник з розвитку мислення для 4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. — К.: Ін-т сучас. під- руч.,2009. —192 с. іл.

2. Гісь О. М. Планета Міркувань: Методичний посібник для вчителів. — К.: Ін-т сучас. підруч., 2009,— 192 с.

3. Гісь О. М., Яцків О. В країні Міркувань: Посібник з розвитку логічного і творчого мислення для 1—4 кл. — Вид. 3-тє. — Л.: Світ, 2006. — 272 с. + 46 с. вкладки.

4. Ігри для розвитку творчого мислення. — http://www.hа-hа.соm.uа/

5. http://teacher.аt.uа/

 

Наталя ПАРФЕНЮК,
учитель початкових класів ЗОШ «Дивосвіт». м. Львів
Газета «Початкова освіта» № 7 (727), квітень 2014