Мета: закріпити навички розв'язування задач на переплутані написи та хибні твердження; складати таблички істинності.

Обладнання: посібник «Планета Міркувань» 4 клас, ст. 137—144, завдання на картках, заготовлені таблички істинності.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку

  •           На уроках логіки
  •           Ми дружно будем працювати
  •           І логічно міркувати.

  ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Учитель. Ми продовжуємо мандрівку Логічним оазисом. Професор Мудрик запрошує нас розв'язати цікаві задачі за допомогою табличок істинності. Допомагати і підтримувати нас буде асистент Плюсик.

(Учитель повідомляє тему і мету уроку.)

Учитель. Сьогодні на уроці ми будемо розв’язувати задачі на переплутані написи та хибні твердження.

  ІІІ. Робота над матеріалом уроку

Учитель. Ми сьогодні на уроці вже не раз чули словосполучення «хибне твердження». Що воно означає? (Це невірне, помилкове твердження.)

Доберіть антонім до цього словосполучення. (Істинне твердження.)

Що ж означає слово істина? (Це правильна думка, правильне твердження.)

 Робота з картками (Учні отримують картки із завданнями, які виконують безпосередньо на картках.)

Рекомендації: учні працюють в парах, навпроти кожного твердження проставляють «+» (якщо це правильно) і «-» (якщо це хибне твердження).

Картка

Користуючись малюнком, визначити яке твердження є правильним, а яке — хибним. Стрілки спрямовано від батька до сина.

14.09.2014-1-1

  • а) Максим — тато Івана. (+)
  • б) Максим та Антон рідні брати. (+)
  • в) Іван та Ігор — рідні брати. (-)
  • г) Данило — дід Олега. (+)
  • ґ) Олег та Ігор — двоюрідні брати. (+)
  • д) Максим та Іван — рідні брати. (-)
  • е) Олег та Іван — рідні брати. (+)
  • є) Данило — батько Івана. (-)
  • ж) Антон — син Данила. (+)
  • з) Максим — батько Олега та Івана. (+)

 Робота з посібником

Учитель. Зараз розгорніть свої посібники на с. 137 і прочитайте задачу 1.Спробуйте встановити, як звати дівчину з прізвищем Ніжна?

Дівчатка Іра, Оля, Марічка та Роксолана мають прізвища, які цілком відповідають їхнім характерам: Смілива, Весела, Ніжна та Добра. Оля дружить з Доброю і дуже любить жарти Веселої. Роксолана любить гратися з Веселою. Марія також би хотіла подружитися з Веселою. Смілива часто допомагає Роксолані та Олі у вивченні англійської мови. Як звати дівчинку з прізвищем Ніжна?

Рекомендації: дати дітям 3—4 хв. на розв'язання задачі, а потім колективно за допомогою таблички істинності розв'язати цю задачу ще раз.

У дітей на картках розграфлені незаповнені таблички такого виду:

         
         
         
         
         

Вписуємо в табличку в першу колонку прізвища дівчаток. А в перший рядок — імена.

 

Іра

Оля

Марічка

Роксолана

Смілива

-

+

-

-

Весела

+

-

-

-

Ніжна

-

+

-

-

Добра

-

-

-

+

Використовуючи умову задачі визначаємо, що ні Оля, ні Марічка, ні Роксолана не можуть мати прізвище Весела, бо сказано, що ці дівчата товаришують з нею. Тому Весела — це Іра. Навпроти неї ставимо «+». а по рядочку і колонці виставляємо «-».

Смілива не може бути Роксоланою чи Олею, бо вона їм допомагає. Отже Смілива — це Марічка. Також в її колонці і рядочку проставляємо «+» навпроти Смілива, і«-» в інших порожніх клітинках у цьому стовпчику та рядку. Оля дружить з Доброю, отже Добра — може бути лише Роксоланою. Ставимо «+» «Добра — Роксолана», а в інших клітинках колонки і стовпця «-». Тоді залишається незаповнена одна клітинка, отже, Ніжна — це Оля.

Учитель. Аналогічно спробуйте в парах розв'язувати задачу 2 (ст. 137).

Іринка, Оля, Андрійко, Олежик та Юрко тримають домашніх тварин. У кожного з них або кішка, або собака, або папуга. Дівчатка не мають собак, а хлопчики — папуг. У Іринки немає кішки. У Олі та Ірини — різні тваринки. А в Олі та Андрійка — однакові. Андрійко й Олежик також мають різних тваринок, зате Юрко та Олежик — однакових. Назви домашніх улюбленців кожної дитини.

Прочитавши зміст задачі, заповніть табличку

 

Кішка

Собака

Папуга

Ірина

-

-

+

Оля

+

-

-

Андрійко

+

-

-

Олежик

-

+

-

Юрко

-

+

-

 Давши дітям час на виконання, звіряємо відповідь, ще раз наголошуючи на тому, як заповнювати табличку:

- Оскільки дівчата не мають собак, а хлопці — папуг, то проставляємо «-» у відповідних клітинках. У Іринки немає кішки. Ставимо «-», отже, у Іринки — папуга. Ставимо «+» навпроти папуги. Читаємо далі: у Олі та Ірини різні тварини. Отже, у Олі є кішка — ставимо «+», а навпроти папуги «-». В Олі та Андрійка — однакові. Ставимо «+» в Андрійка (де кішка), а у решті рядочках «-». Андрій і Олежик мають різних тваринок. Тому в Олежика навпроти «собаки» ставимо «+», а навпроти кішки — «-». Оскільки у Юрка і Олежика тваринки однакові. Звідси слідує, що у Юрка — собака.

  • Отже, у Іринки — папуга,
  • у Олі — кішка,
  • у Андрійка — кішка,
  • у Олежика — собака,
  • у Юрка — собака.

  Фізкультхвилинка

 Групова робота

Учитель. Розгорніть посібник на с. 138. Кого ви там бачите? (Гномів і Білосніжну.) Асистент Плюсик хоче, щоб ми з вами дізналися про добрі справи кожного гнома.

Учитель. Прочитайте задачу 6.

Одного дня гноми Чхунчик, Буркунчик, Веселунчик і Задумчик вирішили зварити грибний суп для Білосніжки. Роботи було чимало: треба встигнути назбирати грибів, принести води з річки, начистити картоплі, стушкувати моркву. Відомо, що Задумчик і Веселунчик по гриби не ходили. Веселунчик, Чхунчик і той, хто пішов до річки, — майже ровесники. Гном Задумчик подав відро тому, хто повинен іти по воду. Веселунчик і той, хто чистив картоплю, мають штанці однакового кольору.

Назви заняття кожного гнома. Заповни табличку.

- Працюйте олівцем. Читаючи задану, спробуйте самостійно заповнити табличку.

- Через деякий час аналізуємо задачу з поясненням і звіряємо відповіді.

 

Чхунчик

Буркунчик

Веселунчик

Задумчик

Гриби

+

-

-

-

Вода

-

+

-

-

Картопля

-

-

-

+

Морква

-

+

-

-

 Оскільки Задумчик і Веселунчик по гриби не ходили, то ставимо навпроти них і грибів «-». Якщо Веселунчик, Чхунчик і той, що пішов до річки, майже ровесники (а це нам нічого не дає), то ставимо «-» навпроти слова «вода» і згаданих двох гномів. Гном Задумчик подав відро, отже, він теж не ходив до річки. Ставимо «-». Веселунчик не чистив картоплю — ставимо «-». Отже, Веселунчик стушкував моркву— ставимо «+» навпроти Веселунчика, а в решті рядочків морква — «-». Проставивши їх, помітимо, що Задумчик чистив картоплю — ставимо «+», а Буркунчик — ходив до річки.

Виявляється, що серед гномів, які жили на сусідній галявині, були талановиті музики: Юмчик, Бумбик, Тралялюнчик і Свистунчик. Вони вміли грати на сопілці, цимбалах, бубні та скрипці. На кожній репетиції кожен з них грав на іншому інструменті. Давайте дізнаємось, на яких інструментах грали гноми на першій репетиції.

Задача 8 (с. 140) (Варто спочатку заповнювати таблицю олівцем.)

Репетиція 1. Бумбик і Свистунчик мали ноти і передали їх гномикам, які хотіли грати на цимбалах і скрипочці. Юмчик приніс і подарував новий смичок тому, хто гратиме на скрипочці. Свистунчик допоміг розмістити бубен на пеньку. щоб його другові було зручніше грати. Хто на чому грав?

 

Юмчик

Бумбик

Тралялюнчик

Свистунчик

Сопілочка

+

-

-

-

Цимбали

-

+

-

-

Бубен

-

-

-

+

Скрипочка

-

+

-

-

 Оскільки Бумбик і Свистунчик передали ноти гномам, які хотіли грати на цимбалах і скрипочці, то вони не грали ні на цимбалах, ні на скрипочці. Ставимо у таблиці «-» у відповідних місцях. Юмчик подарував смичок, отже, Юмчик теж не грає на скрипочці. Ставимо «-». Розглянувши таблицю, робимо висновок, що Тралялюнчик грав на скрипочці. Ставимо «+» у колонці Тралялюнчика, а у решті клітинок стовпчика ставимо «-» і бачимо, що на цимбалах грав Юмчик. Ставимо «+», а у решті клітинок першого стовпчика «-«.Свистунчик допоміг розмістити бубен на пеньку, отже Свистунчик на бубні не грав — ставимо «-». Це означає, що Свистунчик грав на сопілочці, а на бубні грав Бумбик.

 IV. Підсумок уроку

Учитель. Чи сподобались вам сьогоднішні задачі? За допомогою чого нам вдалося їх розв'язати? Спробуйте розв’язати інші задачі, які ми не встигли опрацювати, за допомогою табличок істинності. Бажаю вам успіху!

Ірина ГУСАК, учитель початкових класів ЗОШ № 2. м. Львів Газета «Початкова освіта» № 7 (727), квітень 2014