У гостях у Нептуна. Малюємо Морське дноПеред цим уроком ставимо  м е т у:

- ознайомити дітей з таємницями підводного світу, вчити створювати асоціативні композиції; навчити створювати мармуровий фон, привернути увагу до особливостей зображення предметів у воді;

- розвивати образотворчі вміння та навички дітей, просторову уяву, фантазію, спостережливість, вміння давати оцінку власній діяльності та діяльності інших через призму критичних висновків та зауважень;

- виховувати бажання цікавитися різними техніками створення цієї композиції, формувати культуру оформлення художньої роботи.

О б л а д н а н н я.
 
Д л я   в ч и т е л я:

Літературний ряд - презентація "Таємниці водних глибин", загадки про мешканців водойм, пазли "Море", інструктаж з техніки безпеки під час роботи з ножицями.

Образотворчий ряд — готові шаблони мешканців водойми, картини художників, папка "Світ водних глибин", дитячі роботи.

Музичний ряд — збірник дитячих пісень на морську тематику, мультфільм "Русалонька".

Д л я  у ч н і в: аркуш паперу голубого або синього кольору, горох, черепашки, аркуш білого паперу, камінці, мисочка для води, фарби, клей, пензлик, рамка для оформлення художньої роботи.

Т и п   у р о к у. Урок засвоєння нових знань.

Т е х н і к и  д л я  в и к о н а н н я. Акватипія, мармурування, розпис каменю, аплікація з харчових продуктів.

О ч і к у в а н и й р е з у л ь т а т. Художня робота, виконана в комбінованій техніці на тему: "У гостях у Нептуна".
 

Хід уроку

І. Організаційний момент. Перевірка готовності дітей до уроку.

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

- На сьогоднішньому уроці ми побуваємо ще в одному чудовому місці - в гостях королівства морів та океанів, а саме в глибинах морських володінь, і спробуємо зобразити побачене. Давайте переглянемо, що ж там відбувається зараз ...

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Демонструється уривок з мультфільму "Русалонька".

2. Вчитель ставить на стіл "скриню піратів".

- Дітки, це скриня піратів, вона потрапила до нас після того, як їхній корабель затонув, але деякі речі все ж таки вціліли. Саме з них ми дізнаємось, що їм довелося побачити і де побувати. (Вчитель відкриває скриню і демонструє речі: записи з камери стеження "Таємниці водних глибин"(презентація).

- На борту цього корабля були дорослі і діти. Яким побачили морське дно дорослі — ми дізнаємось ось із цих полотен. (Демонструються роботи художників).

- А яким його зобразили - дізнаємося з цих малюнків. (Демонструю дитячі роботи).

У цій скрині є чисті аркушики паперу, на яких ми теж повинні зобразити свої враження від побаченого. Щоб усе зробити правильно, дотримуйтесь чітко інструкції. (Вчитель виймає зі скрині згорнутий у рулон папір, на якому записані вказівки).

- І так читаємо і працюємо!

Далі нам потрібно підготувати мармуровий папір. З нього ми виготовимо мешканців водойми. Мармуровий — тому що, коли ми розглядаємо зображення у воді, всі предмети в товщі води мають мармурове забарвлення.

- Ось секретний рецепт виготовлення мармурового паперу.

У плоску посудину наливаємо чистої води, далі пензликом на цю воду струшуємо фарби. Наприклад: зеленої, синьої, голубої та ін. Фарба розтікається кругами у воді. Далі на поверхню кладемо аркуш білого паперу, після чого виймаємо його, це надасть нашому листку ефекту мармуровості. Листок повинен висохнути. (Демонстрація роботи вчителем).

У нашій скриньці скарбів є конверт. Прочитаємо, як він називається: "Ми живемо у морі".

Роздаю дітям картонні шаблони із зображенням жителів морів та океанів: риби, медузи, восьминоги, черепахи та ін. Ці шаблони ми прикладаємо до нашого мармурового паперу, обводимо і вирізуємо їх.

- Давайте заселимо наших мешканців швидше у водичку, тому що без неї довго вони не зможуть. Приклеїмо їх на папір синього кольору.

Щоб усім тут стало затишно, намалюємо водорості. Для одних вони служитимуть домівкою, а для інших — будуть кормом. Коли ми поглянемо на предмети у воді, то побачимо, що предмети не виділятимуть чітких граней, а зображення буде розпливчастим. (Демонструється дослід).

Щоб це відобразити у нашій роботі, скористаймося вивченою технікою "Акварель по вологому". Коротка довідка (поетапність виконання пригадують діти).

Дно нашої водойми вклеюємо горохом, черепашками, які можна покрити блискучим лаком, а ще можна прикрасити камінцями, користуючись художніми техніками розпису каміння (демонструються дітям зразки технік).

Готову роботу оформлюємо в рамку.

IV. Фізкультхвилинка.

1. Складаємо пазли на швидкість.

2. Гра "Ловись, рибко".

V. Узагальнення і систематизація вивченого.

Вчитель вивішує таблицю з поетапністю виконання роботи і разом з учнями ще раз пригадують схему виконання роботи.

VІ. Практичне виконання завдання.

Діти виконують роботу під наглядом вчителя, який коригує, упереджує та усуває можливі помилки. Під час роботи звучить музика.

VІІ. Підсумок уроку.

Виставка та захист дитячих робіт. Виступи дітей.

- Наша виставка працюватиме цілий тиждень. Протягом цього часу біля кожної роботи буде прикріплений конверт — своєрідна книга "скарг і пропозицій": сюди кожен з бажаючих зможе поставити рибку із зауваженням, на що слід звернути увагу, чи пропозицію щось змінити або ж схвалення вашої роботи. Після цього ми оцінимо ваші роботи, складемо їх в скриню і відправимо далі, щоб інші дітки теж дізналися про таємничий світ водних глибин.

VІІІ. Прибирання робочого місця.

ІХ. Створення установки на відпочинок.
 
 
Калина ДАНИЛЕЙКО,
вчителька Худиківської ЗОШ І-ІІ ст.
Борщівського р-ну Тернопільської обл.
ПОЧАТКОВА ШКОЛА
науково-методичний журнал