Отримання студентської візи. Як скласти мотиваційного листа?Велика Британія, Канада, США, Німеччина, Австралія - ??отримати візу в ці країни не так просто. Крім основного пакету документів для студентської візи, будуть потрібні довідки, рекомендації, свідоцтва - все, що може послужити доказом Ваших неміграційних намірів.

Мотиваційний лист (назва документа говорить сама за себе) повинен містити інформацію про мотиви Вашої поїздки до країни і головне - переконувати в тому, що Ви обов'язково повернетеся на Батьківщину після закінчення терміну дії візи. Підійдіть до цього питання серйозно: не слід розливатися думкою по древу, а точніше, словами на папері. Висловлюйте думки коротко, ясно, логічно і уникайте двозначності. З листа має бути видно, що Ви ясно розумієте мету своєї подорожі, Вам дійсно це потрібно.

Складаємо лист на ім'я візового офіцера. Він має (але не обов'язково) мати наступний вигляд:

To the British Embassy in Kyiv

from Mr (Ms)... (у верхньому правому куті)

Motivation letter / Cover letter

Мета поїздки (Goals) - навчання. Поясніть, чому Ви вирішили навчатися саме в цій країні і саме в цьому навчальному закладі. Використовуйте вислови: я хотів би провести декілька (вказати точну кількість) місяців / років у Вашій країні, щоб ...; цей коледж є одним з найпрестижніших у країні; тільки в цій країні / коледжі я зможу отримати відповідний досвід і знання; я переглянув / вивчив сайти всіх коледжів і зупинив свій вибір на цьому, я прочитав в Інтернеті рекомендації та коментарі про коледж; я вів переписку з кількома коледжами і в результаті зупинився на цьому; ця країна приваблює мене культурою і освіченістю людей; мені близький і зрозумілий менталітет британців / американців / німців; там (вказати країну) проживають мої родичі / друзі / знайомі, я багато чув від них про якість освіти в країні і т.п.

Небажано писати: я мріяв про це все життя. Мріяти, як відомо, не шкідливо, тільки користі від цього ніякої.

Стимул, надії, очікування (Inspiration) - чого Ви очікуєте від цієї поїздки, який досвід отримаєте, і що він Вам надасть у майбутньому. Використовуйте вислови: я переконаний, це допоможе / дозволить / надасть можливість; я маю намір успішно вчитися; я планую відвідувати додаткові курси; я занурюся у мовне середовище і покращу свої комунікативні здібності; навчання на Батьківщині не надасть мені такого досвіду, завдяки якому я зможу отримати підвищення; фахівці з іноземною мовою високо цінуються в нашій країні; я стану затребуваним / унікальним фахівцем у своїй галузі і т.п.

Виявіть свій намір добре вчитися і згодом застосовувати отримані знання.

Гарантії повернення (Guarantees) - приділіть цьому пункту не меншу увагу, ніж цілям поїздки. Вам необхідно переконати візового офіцера у своєму намірі повернутися. Тут мова може піти про високооплачувану роботу на Батьківщині (надайте рекомендацію і листа керівника, в якому буде говоритися, що Ви зможете повернутися на свою посаду), про майбутні проекти, досягнення, нерухомість, старих батьків, дружину, дітей - все те, до чого є сенс і бажання повернутися. Якщо Ви всього лише підліток і всього перерахованого вище у Вас поки немає, то хоча б опишіть Вашу любов до Батьківщини і бажання жити і працювати у своїй країні.

У додаткових пунктах роз'ясніть те, що може бути не зрозуміло з Ваших документів. Наприклад, якщо Ваша зарплата (або Вашого спонсора) становить прожитковий мінімум, то звідки взялися гроші на поїздку? У кожному разі Ви маєте надати фінансові документи (копії та виписки з банківських рахунків, свідоцтва про купівлю-продаж рухомого і нерухомого майна і т.п.), але в мотиваційному листі Ви можете пояснити, чому заради поїздки до цієї країни Ви (або Ваш спонсор ) вирішили продати машину, хоча вона була єдиним джерелом доходу і т.п.

Пам'ятайте, що наявність мотиваційного листа не гарантує отримання візи - воно допоможе візовому офіцерові розібратися в незрозумілих моментах, розставити по полицях розрізнені факти і створити уявлення про Вашу особистість. Тому важливо скласти його грамотно і додати до основного пакету документів.

Best Regards,

Ім'я, Прізвище

Tel.:

E-mail:

Автор: Тетяна Дєлі | http://shkolazhizni.ru