Що впливає на вибір професіїВ житті завжди складно зробити правильний вибір, особливо, якщо мова йде про вибір майбутньої професії. Але й поняття "правильний вибір" є теж вельми відносне... Те, що здається правильним на сьогоднішній день, завтра може виявитися невірним рішенням. Але ж від того, наскільки правильно ми обираємо для себе ту чи іншу професію, залежить наше життя, його успішність.

Тому щоб дізнатися якими критеріями керувалися студенти, обираючи свою майбутню спеціальність було проведено анкетування, у якому прийняли участь 10 черкащан, віком від 17-22 років.

У результаті такого анкетування було виявлено:

- на перше запитання "Від чого варто відштовхуватися, обираючи ту чи іншу спеціальність?" 50% опитуваних відповіли, що потрібно керуватися принципом "Чим найбільше тобі подобається займатися, тим і продовжуй займатися". Іншими словами, потрібно робити те, що подобається саме тобі. 25% відповіли, що потрібно врахувати попит певної спеціальності на ринку праці. Так дійсно, адже ринок праці, зокрема в Черкаській області уже перенасичений бухгалтерами, юристами, соціальними працівниками. Ще 25% відповіли, що обираючи майбутню спеціальність, перш за все, враховували позицію старших членів родини, оскільки батьки несуть пряму відповідальність за те, як складеться твоє життя. Ця турбота поширюється й на питання про майбутню професію;

- на друге запитання "На що потрібно звертати увагу, обираючи майбутній фах" - відповіді були різними, проте у відповідях переважала одна закономірність - здібності, таланти, стан здоров'я. Таку стратегію радять використовувати і спеціалісти центрів зайнятості;

- "Які фактори вплинули на Ваш вибір професії?" - відповіді були такі: схильності - 25%, що проявляються в улюблених заняттях, на яких витрачається більша частина вільного часу. Це можуть бути як інтереси, так і здібності. Ще 25% відповіли, що фактор "престижності". 12,5% говорять, що думка батьків , 12,5% – інформованість, яка дає певне уявлення про майбутню спеціальність.

- четвертим запитанням нашої анкети було "Чи існують у Вашому випадку так звані трудові династії?". На що майже всі опитувані відповіли, що ні. Тільки один респондент, який навчається на біологічному факультеті, сказав, що її мама теж учитель біології.

- "На Вашу думку, яка професія є найпопулярнішою?", більшість респондентів (50%) вважає професію юриста, 25% - професію економіста, і ще 25% - професію лікаря.

Отже, результати проведеного опитування серед молоді дають підстави для визначення наступного. Для вибору майбутньої професії респонденти радять враховувати кілька факторів, а саме:

- бажання, цікавість, прагнення

- схильність, таланти, стан здоров'я

- слід також проаналізувати ситуацію на ринку праці.

 Автор: Лідія Ракова | http://www.osvita.org.ua