З розвитком суспільства, розвитком інформаційно-комунікаційних систем та технологій постає важливість  їх інтеграції та застосування в навчанні та освіті. В цій статті ми з вами коротко оглянемо особливості електронних книг та  «читалок», спробуємо проаналізувати їх переваги та недоліки і використання в навчальному процесі.

Для початку розберемося в термінах та поняттях. Скажімо просто: ebook, e-book, електронна книга, pocketbook – це все тотожні поняття.

Електронна книга – це версія книги в електронному (цифровому) вигляді. Такі книжки можна читати за допомогою комп'ютерів, мобільних телефонів чи спеціалізованих пристроїв.
Електронна читалка – це специфічна бібліотека, яка містить визначену користувачем кількість електронних книжок, які розміщені в одному пристрої.
Екран в електронних читалках дуже нагадує звичайний папір, так як він виконаний по спеціальній технології електронних чорнил (E-link). Таким чином процес читання такої книги для очей буде рівносильним читанню звичайної традиційної книги. За рахунок технології E-link енергоспоживання електронних читалок майже в 100 разів менше ніж в звичайних рідкокристалічних екранах. Всі електронні читалки мають великий кут огляду, різні розміри наближені до розмірів реальних книг, а також вони легкі та тонкі. Переважна більшість сучасних читалок мають розширення дисплею 600х800 пікселів, що дозволяє бачити картинку досить чітко і без напруження для очей.
Відомими виробниками читалок у 2010 році стали:
1.   Ectaco JetBook – виготовлявся за старою технологією, заряду батареї вистачало на досить обмежений час, тому наразі представників цієї компанії на ринку майже не зустріти.
2.    Sony Reader – дуже швидкий в роботі, надійний, але доступні не всі формати електронних книг.
3.    Pocketbook – має високу швидкість роботи і підтримує велику кількість різноманітних форматів.
Поговоримо про внутрішню пам'ять електронних «рідерів». Всі сучасні читалки комплектуються внутрішньою пам’яттю, як правило стандартна комплектація нараховує 512 Мб.  Cучасна електронна книга має розмір від 1Мб до 5 Мб. Таким чином завантажити в читалку можна достатньо велику кількість книг. Якщо стандартної пам'яті не вистачає, то всі сучасні читалки включають можливість розширити пам'ять за рахунок карток пам’яті (SD або MicroSD). Максимально допустимий розмір карти 16Гб, що дозволяє завантажити до 16000 книжок.
Всі електронні читалки підтримують такі формати як: RTF, TXT, DOC, DOCX, HTML, FB2, PDF, зустрічаються також читалки які вміють працювати з архівами ZIP.
Виробниками надається можливість прослуховування аудіо-файлів.
Основними перевагами електронних книг є:
1.    Компактність та легкість
2.    Можливість повнотекстового пошуку
3.    Можливість читання в умовах обмеженої освітленості за рахунок підсвітки
4.    Механізм пошуку по тексту
5.    Великі обсяги інформації (до 16 Гб)
Недоліки:
1.    потенційна несумісність з новими апаратним чи програмним забезпеченням (щоб уникнути цього, використовують прості або стандартизовані відкриті формати)
2.    час роботи переносного пристрою від батареї обмежений
3.    значні незручності викликає переведення в такий формат паперових видань з великою кількістю іллюстрацій (наприклад, роботи з історії мистецтва, фотоальбоми, збірники карт тощо);
4.    відносно велика вартість
Розробка електронних підручників і мультимедійних видань за рахунок наявності певних аналітичних процедур (пошук, сортування, порівняння інформації і т.д.); відкритість структури, що дає змогу безперешкодно вносити зміни в зміст програми; можливість зберегти й опрацювати велику кількість різнорідної інформації та компонувати її в зручному виді сприяють:
-          розкриттю, збереженню та розвитку індивідуальних здібностей учнів;
-         формуванню в учнів пізнавальних можливостей, прагнення до самовдосконалення
-          постійному динамічному оновленню змісту, форм та методів навчання.
Можливо вже через декілька років відпаде необхідність носити велику кількість книжок на уроки, так як вся необхідна інформація буде міститися на маленькому пристрої, який дуже компактний та мобільний у використанні і не завдає шкоди здоров’ю дітей. Зникнуть проблеми з комплектацією шкільних бібліотек та нестачею підручників для учнів. Здійснювати читання потрібних книжок можна буде, як на уроці, так і в транспорті, на відпочинку, де завгодно.
Поживемо побачимо.

За матеріалами: Освіта і Наука