Ви закінчили МВА? Міркуєте над тим, яким чином і де краще застосувати свій досвід? Кому і як розповісти про це? Яким чином піднести цю інформацію, щоб не виглядати хвалькуватим, самовпевненим або зарозумілим? Пропонуємо вашій увазі декілька порад випускникам бізнес-шкіл від фахівців в області працевлаштування.

Подаємо заяву на роботу
Юлія Зупко (Julia Zupko), директор з питань кар'єри в Chicago Booth Business School, говорить, що в інтерв'ю при працевлаштуванні особливо важливо акцентувати увагу на вашому досвіді пов'язаним з МВА. МВА вчить новим методам мислення, тому розпочинати треба з навичок, досвіду і потім додавати МВА. Треба надати реальні приклади ефективного використання ваших МВА-навичок в роботі.
"Що стосується CV", - говорить Нигель Парслов (Nigel Parslow), директор Harvey Nash, - "в першу чергу вкажіть той факт, що ви закінчили МВА, а не ваші досягнення дванадцятирічної давності. Також повідомите, яку саме школу ви закінчили".
Чи є інші ключові пункти, яких треба дотримуватися?
Не усі МВА-програми однакові. У топових школах є певна репутація, тому обов'язково повідомьте, в якій школі ви навчалися. Якщо вас фінансували або якщо вчилися, працюючи - зазначте, адже такі дрібниці можуть піти вам на користь.
Як поводитися з людьми, які зневажливо відносяться до МВА?
Деякі люди, особливо старше покоління або підприємці зневажливо відносяться до МВА, вірячи, що неможливо навчиться бізнесу сидячи за партою. Таким людям поясніть, що у вас і так усе виходило, але захотіли підвищити свої знання і навчитися новим методам ведення бізнесу. Можете додати, що знаєте, що це не запорука успіху, але вірите, що вам це допоможе.
Чи треба на візитці зазначати МВА?
Складне питання. Юлія Зупко говорить, що, напевно, не варто, адже це може здатися пафосним і непрофесійним.
Але інші експерти вважають, що якщо ступінь МВА відноситься до вашої аудиторії, то три додаткові літери на візитці не завадять. Зрозуміло, напис слід використовувати обережно. У будь-якому випадку ваше ім'я на візитці не має бути візуально менш значимим, ніж напис про МВА.