Слово "дослідження", на перший погляд, звучить як завдання для спеціалістів. Але за умови старання та наполегливої праці це під силу кожному. Досліджувати - це означає збирати інформацію з різноманітних історичних джерел, порівнювати та аналізувати її, робити певні висновки.

Історичні знання ґрунтуються на історичних свідченнях, таких як документи, щоденники, листи, усні свідчення очевидців, спогади, речові джерела, які прийнято називати первинними. Існують також і вторинні джерела: історичні книги, кінофільми, меморіальні пам'ятки культури (пам'ятні дошки, назви вулиць, населених пунктів, прізвища, пам'ятки), офіційні джерела, статистика, квитанції, квитки.

Ви повинні пам'ятати також і про те, що різноманітні документи, матеріали преси тощо не завжди містять достовірну інформацію.

Історичні свідчення формуються людьми. У них завжди відчутні певні наміри. Читаючи, вивчаючи, роблячи певні узагальнення та висновки, ви повинні спиратися на матеріали з декількох джерел дослідження. Прийти до достовірної історичної інформації можна лише шляхом критичного аналізу інформації.

Тлумачення подій стає більш досконалим, якщо їх розглядати під різними кутами зору (загальноприйнятими чи офіційними, учасників подій чи спостерігачів, "чужих" чи "своїх"). Тобто під час історичного дослідження важливим є різнобічний підхід, що полягає в здатності дослідника відійти від власної позиції та оцінити історичні факти і явища з різних боків. Треба досліджувати історичну подію на підставі різних історичних джерел, які б представляли альтернативні та протилежні погляди й позиції, зображали історію очима переможця й переможеного, різних соціальних та етнічних груп, політичних, ідеологічних прихильників чи опонентів використовувати різноманітні аспекти історії, а саме наслідки впливу політичних, економічних, культурних і соціальних процесів на життя пересічної людини.

ПАМ'ЯТАЙТЕ: вирішальною у вашій роботі повинна бути історична достовірність. Дослідник завжди знаходить нові факти. Критично розгляньте свої здобутки, зважте, чи достовірні всі дані. Якщо ви посилаєтеся на історичне джерело, то обов'язково вказуйте всі його реквізити.

Так ви можете досліджувати

ПОКАЖІТЬ це оголошення своєму вчителеві, батькам, друзям, знайомим.
ВІДШУКАЙТЕ ту дорослу особу, яка зможе стати для вас компетентним порадником протягом усього часу написання дослідження.
ПОРАДЬТЕСЯ з однокласниками щодо можливості співпраці. Пам'ятайте, що робота групою чи всім класом значно підвищить ваш авторитет як дослідників в очах громадськості й може принести більше результатів та практичної користі для справи.
ВИЗНАЧТЕ ТЕМУ свого пошуку.
СФОРІУГУІГОЙТЕ питання, які є для вас особливо цікавими.
СКЛАДІТЬ план, який допомагатиме вам впорядковувати матеріал і розподіляти час:
ПОРАДЬТЕСЯ з тими людьми, які досліджували чи досліджують історію рідного краю. Ці люди вже мають певний досвід пошукової роботи й можуть Вам допомогти. Попросіть поради в них щодо того, яким чином досліджувати історичний об'єкт, яка література може містити корисну для Вас інформацію.
ЗВ'ЯЖІТЬСЯ з державними, громадськими, приватними установами, котрі займаються дослідженням історії вашого краю. Наприклад, різноманітними соціальними службами, історичними товариствами, земляцтвами, громадськими організаціями тощо.
ПОПРОСІТЬ допомоги в місцевих географів, журналістів, художників, літераторів. Контактуйте з усіма тими, кому не байдужа історія рідного краю.
ВІДВІДАЙТЕ бібліотеку. Там ви зможете віднайти багато цікавих матеріалів. Поділіться своєю проблемою з бібліотекарем. Зверніть увагу на краєзнавчий матеріал у старих газетах та журналах. Окрім шкільної, сільської чи міської бібліотек, є ще інші зібрання потрібних вам книг чи інформації в громадських організаціях, державних установах, органах влади, церквах, монастирях, приватному користуванні тощо.
ЗАЙДІТЬ В АРХІВ. Попросіть там допомоги.
ВІДВІДАЙТЕ МУЗЕЙ. Тут ви зможете побачити цікаві фотографії, документи, речі, макети, інші музейні експонати. Запитайте також про ті реліквії, які не виставлені, але знаходяться у сховищах музею. Попросіть дозволу сфотографувати ті експонати, що цікавлять вас
ЦІКАВИЙ МАТЕРІАЛ ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕТЬСЯ У ВАШИХ ДРУЗІВ, РОДИЧІВ, ЗНАЙОМИХ. У багатьох сім'ях зберігаються історичні реліквії: книги, газети, журнали, фотографії, листи, документа, різноманітні колекції тощо.
ЕЛЕКТРОННІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ. Із багатьма матеріалами, що стосуються досліджуваної проблеми, можна ознайомитися, використовуючи Інтернет. Спілкування з потрібними людьми та організаціями через електронну пошту заощадить ваш час. Якщо у вашій школі ще немає такої можливості, зверніться за допомогою до інших організацій (в т.ч. й до громадських) у вашій місцевості чи приватних осіб,
ІНФОРМУЙТЕ ГРОМАДСЬКІСТЬ. Чим більше людей знатиме про ваше дослідження, тим більше допомоги ви отримаєте. Поінформуйте про вашу участь у конкурсі своїх друзів, однокласників, знайомих. Попросіть подати коротку інформацію про ваше історичне дослідження у місцях ЗМІ. Цілком можливо, що згодом результати вашої роботи стануть цінним матеріалом для засобів масової інформації.