1.    Спочатку необхідно зв'язатись із людиною, котра може дати вам інтерв'ю. Коротко та чітко поясніть їй суть справи. Якщо це важко зробити по телефону, можна підготувати та заздалегідь надіслати листа.
2.    Якщо ви отримаєте згоду на зустріч, заздалегідь домовтеся про її місце й час.
3.    Для того, щоб ви виглядали компетентним співрозмовником, наперед ознайомтесь із тогочасним історичним фоном (тобто найважливішими подіями, політичною ситуацією тощо). 4.    На домовлену зустріч з'явіться точно у визначений час, ще раз чітко сформулюйте мету розмови.
5.    Запишіть анкетні дані співрозмовника (за умови, ящцо він бажає залишитися невідомим, можете цього не робити).
6.    Якщо ви принесли із собою якісь документи чи фотографії, що відносяться до теми, покажіть їх співрозмовнику. Обов'язково попросіть показати вам цікаві речі, що зберігаються у нього вдома. Це добре стимулює пам'ять та сприяє налагодженню довірливих стосунків.
7.    Основні запитання підготуйте заздалегідь, ставте їх тактовно, не відволікаючись від теми. Для подальшої успішної розмови психологічно важливо розпочати її самому, кілька слів розповісти про себе, школу тощо.
8.    Уважно вислуховуйте інформацію. Записуйте всі матеріали на касету чи занотовуйте у свій зошит.
9.    Доброзичливо ставтеся до співрозмовника. Якщо ваші особисті переконання не збігаються із думкою людини, що дає вам інтерв'ю, не намагайтеся перевиховувати чи повчати її.
10.    Пам'ятайте, що, розповідаючи про свою долю, людина довіряє вам частинку свого життя. Тому дуже обережно поводьтеся з отриманою інформацією, потурбуйтеся про її конфеденційність.
11.    Не забудьте подякувати за розмову, що відбулася.
12.    Якщо ви цікавитесь якоюсь певною подією, то, опитуючи одну людину, попросіть назвати вам і інших очевидців, які теж могли б розповісти вам про цей період.

•    Якщо треба зателефонувати до якоїсь установи, щоб отримати інформацію чи домовитися про зустріч, керуйтеся такими правилами

•    Якщо вам доручено зв'язатись із кимось по телефону, не забудьте відрекомендуватись.

•    Чітко поясніть цій людині, у чому полягає ваше завдання й чому ви звертаєтесь саме до неї.

•    Важливо, щоб ви записали отриману інформацію.

У більшості випадків про зустріч домовляються заздалегідь по телефону чи іншим шляхом. Цим має займатися один учень.

Можете відрекомендуватися за зразком:
Доброго дня! Мене звати...
Я - учень (учениця)________________класу школи №________    .
Я - вихованець (вихованка) (прізвище вчителя (вчительки)).
Ми досліджуємо місцеві проблеми: які вони, як їх вирішують відповідні державні інституції і яким чином ми могли б Узяти участь у їхньому вирішенні.
Наш клас досліджує... (короткий опис проблеми).
Мені потрібно зібрати інформацію з цієї проблеми, щоб потім ознайомити з нею свій клас.
Чи можу я поставити Вам декілька запитань зараз, чи, можливо, краще зателефонувати іншим разом або домовитись про зустріч?

У разі позитивної відповіді на ваш запит не забудьте узгодити та записати точну дату й час наступної телефонної розмови чи візиту. Після того самому або в складі невеликої групи (2-3 особи) треба вчасно завітати до потрібної установи й попросити когось із співробітників надати необхідну інформацію.
В усіх інших випадках попросіть надіслати вам хоча б якісь матеріали з цієї проблеми, які б ви могли потім використати. Не забудьте при цьому вказати свою поштову адресу.