Поза конкурсом, державне замовлення, цільове направлення1. Що таке "цільове направлення"?

Це можливість вступити до ВНЗ на місця, які виділяються державою на підготовку спеціалістів для потреб сіл та селищ. Отримати таке направлення можуть тільки вступники, які постійно мешкають у сільській місцевості або селищах міського типу

Підприємства, установи та організації, розміщені у сільській місцевості, разом з органами місцевого самоврядування щороку визначають: скільки потрібно буде молодих фахівців через 3-6 років для потреб цих організацій. Інформацію про визначену кількість місць передають вищестоячому керівництву (облдержадміністраціям, Укрзалізниці, Держмитслужбі...). Звідти, до деяких ВНЗ надходять пропозиції, щодо кількості місць прийому за цільовими направленнями.

Кількість місць може становити:

- у аграрних ВНЗ – до 75% від кількості бюджетних місць (додатково);

- у педагогічних, залізничних та митних ВНЗ – до 50%;

- у інших – до 25% від кількості бюджетних місць (додатково).

Наприкінці весни, абітурієнти з числа сільської молоді, отримують цільові направлення

(в залежності від того, куди мають намір поступати) у райдерж- або облдержадміністраціях (органах Ради Міністрів АРК), у начальників залізниць або у Держмитслужбі. Щоб його отримати, як правило, у цих установах необхідно також пройти конкурс (хоча, на практиці буває по-різному).

У ВНЗ, аби забезпечити прозорість вступу, встановлюються наступні обмеження: конкурс у ВНЗ 3-4 рівнів акредитації повинен бути не меншим, ніж 1,5 особи на місце, у ВНЗ 1-2 рівнів акредитації – не меншим за 1,3 особи на місце. Якщо менше – зменшується кількість місць за направленнями.

Ті, хто за цільовим направленням не поступив, мають змогу брати участь у загальному конкурсі. Ті ж, хто поступив, обов'язково повинні, по закінченню навчання, відпрацювати за розподілом декілька років (як правило – три).

2. Як відбувається конкурс на державне замовлення?

Перш за все – ВНЗ МОНМСУ виділяє місця державного замовлення (наприклад – 100). З них ВНЗ може виділити частину місць для вступу поза конкурсом (наприклад – 25). Додатково ВНЗ можуть бути виділені місця для вступу за цільовими направленнями (які у вказані 100 місць не входять).

У першу чергу зараховуються ті, хто поступає поза конкурсом (не більше 25 осіб, у даному випадку). За ними – ті, які мають право вступу за співбесідою (Розділ XI Умов прийому). За ними – учасники міжнародних олімпіад з профільних предметів (Розділ XIІ Умов прийому). А вже потім – "звичайні" вступники.

У кожній з цих категорій додатково діє пільга на першочергове зарахування (Розділ XIV Умов прийому).

Сам алгоритм виглядатиме наступним чином (якщо ВНЗ не будуть порушувати правил та умов прийому):

- З 2 липня розпочнеться прийом документів та електронних заяв.

- 3 1 липня закінчиться прийом у тих, які вступають за результатами ЗНО (вступники, які мають складати замість ЗНО вступні іспити, подають документи до 20 липня і складають іспити з 21 по 31 липня)

- 1 серпня до 12:00 ВНЗ мають вивісити списки рекомендованих до зарахування на бюджет (там, де бюджету немає – на контракт). Кількість рекомендованих на бюджет не може перевищувати кількості бюджетних місць. Якщо Ви рекомендовані до зарахування, то до 4 серпня включно маєте подати оригінали документів. Якщо ні – чекаєте наступного списку, який оголосять 5 серпня (також до 12:00). Ті, хто були рекомендовані 1 серпня і, до кінця робочого дня 4-го, не подали оригіналів – втрачають право на бюджет.

- 5-го серпня (у неділю), ВНЗ оголошують новий список рекомендованих на бюджет (на ті місця, які не заповнили вступники "першої хвилі"). Друга хвиля зарахування закінчується 7-го серпня.

- 8-го, до 12:00, ВНЗ мусять вивісити наступний список рекомендованих (якщо ще бюджетні місця не заповнили). До кінця дня 10-го серпня, якщо Ви рекомендовані у третю хвилю, оригінали мають бути подані до приймальної комісії обраного навчального закладу. Якщо не встигнете – тоді на бюджет Вам – зась.

- 11-го серпня до 12:00 ВНЗ мають оприлюднити остаточні списки зарахованих на навчання за рахунок коштів державного бюджету. Причому: якщо ввечері 10-го серпня залишаються ще вільні бюджетні місця, то зараховувати на них повинні тих, чиї оригінали документів є у приймальній комісії і хто найближче знаходиться у рейтингу до цих бюджетних місць.

Приблизно – так!

Є ще ряд нюансів (наприклад ті, хто не пройшов на навчання за рахунок цільових направлень, можуть "вклинитися" у загальний рейтинговий список, але про те будемо ще не раз говорити упродовж навчального року.

3. Що таке "поза конкурсом"?

ВНЗ, що має державне замовлення, може встановити квоту (не більше 25% від загальної кількості бюджетних місць на визначений напрям підготовки) для вступників, які відносяться до однієї з пільгових категорій, визначених п. 13.1. Умов прийому у ВНЗ України у 2012 році.

Вступники за цією категорією стоять найперші у загальному конкурсі (на виділену кількість місць, звичайно) та, за наявності мінімально необхідної кількості балів, майже 100% поступають на обраний напрям підготовки обраного навчального закладу. "Майже" – тому що кількість "позаконкурсників" інколи буває більшою аніж кількість виділених "під них" місць. Тому поміж цими вступниками також буває конкурс. І якщо Ви не проходите на визначену кількість позаконкурсних місць – берете участь у загальному конкурсі (вже як "звичайний" вступник).

Наприклад:

Маємо 100 бюджетних місць.

25 місць виділено для вступників "поза конкурсом".

Відповідно – інші 75 місць виставлені на загальний конкурс.

Маємо 30 вступників, які підтвердили право вступати поза конкурсом.

Серед них буде проходити конкурс на виділені 25 місць (з урахуванням конкурсного балу та додаткових пільг).Перші 25 вступлять, останні 5 – братимуть участь у загальному конкурсі.

Автор: Констянтин Чабала | http://chabala.com.ua