Професійно-технічна освітаКомітет Верховної Ради з питань науки і освіти розглянув питання "Про практику застосування Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, регіональними органами виконавчої влади Закону України "Про професійно-технічну освіту" в частині фінансового забезпечення навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти.

За повідомленням прес-служби освітнього парламентського комітету, засідання відбулося на базі Міжрегіонального вищого професійного училища зв'язку міста Києва під головуванням голови Комітету Лілії Гриневич.

Комітет констатував, що професійно-технічна освіта України перебуває у скрутному стані. Її оновлення та розвиток на сучасному етапі ускладнюється тривалою кризою в економіці держави та невиконанням в повному обсязі чинних норм законів в частині фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів та установ.

"Саме ці фактори визначають негативні тенденції та зумовлюють кризові явища і проблеми в системі професійно-технічної освіти. Під час обговорення питання було висловлено різні думки стосовно вдоск"оналення законодавства у цій галузі, зокрема розроблення проекту Закону України "Про професійну освіту", внесення змін до Бюджетного кодексу для реалізації багатоканального фінансування профтехосвіти з урахуванням інтересів держави, роботодавців та навчальних закладів; гостро порушувалась проблема значного ускладнення можливості використання коштів, зароблених професійно-технічними навчальними закладами, для їхнього розвитку", - повідомили у профільному комітеті.

Учасники засідання також висловили думки стосовно необхідності децентралізації управління системою професійно-технічної освіти, розроблення державних стандартів для окремих професій, економічних та податкових пільг для роботодавців, зацікавлених у розвитку професійно-технічних навчальних закладів та зміцненню їхньої матеріальної бази тощо.

У проекті рішення Комітету, що буде доопрацьований з урахуванням пропозицій учасників засідання, передбачається, зокрема, рекомендувати уряду проаналізувати питання фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів та установ системи професійно-технічної освіти, з'ясувати та усунути причини украй обмеженого їх фінансування з державного та місцевих бюджетів, запровадити нову модель розрахунку видатків на підготовку кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах при формуванні державного та місцевих бюджетів, яка враховує реальні затрати в залежності від складності, матеріалоємності, наукоємності професій, якості підготовки кадрів та кінцевого результату роботи навчальних закладів тощо.

Джерело:http://osvita.ua/vnz/39458/