Тема: Виготовлення шаблону

Мета:

навчальна: сформувати поняття про шаблони, про спосіб розмітки деталей виробів за шаблоном;

виховна: охайність, культуру праці, любов до знань;

розвиваюча: розвинути пізнавальний інтерес, просторове, технічне та економічне мислення.

Об’єкт праці: маленькі меблі.

Обладнання: лінійка, олівець, стиранка, кутник, наждачний папір, шаблони, верстак.

Тип уроку: комбінований.

Час: 45 хв.

Клас: 6.

 

План уроку

1. Організаційна частина (2 хв)

2. Актуалізація опорних знань та життєвого досвіду учнів (3 хв)

3. Повідомлення теми, мети та завдань уроку (1 хв)

4. Мотивація навчально-трудової діяльності учнів (2 хв)

5. Вивчення нового матеріалу (8 хв)

6. Закріплення вивченого матеріалу (3 хв)

7. Практична робота (22 хв)

8. Заключна частина (4 хв

Хід уроку

  1. 1.Організаційна частина

Добрий день! Сідайте, будь ласка, на свої робочі місця. Приготуйте все необхідне до уроку. Сьогодні нам знадобляться: олівець, лінійка, гумка, робочий зошит, картон (або цупкий папір), ножиці. Подивіться, щоб на робочому місці не було зайвих речей. Черговими сьогодні будуть …

Чергові, назвіть хто сьогодні відсутній.

  1. 2.Актуалізація знань учнів
  2. 1.Назвіть етапи проектно-технологічної діяльності.(організаційно-підготовчий, конструкторський, технологічний, заключний)
  3. 2.Що таке ескіз? (ескіз, — графічний документ тимчасового користування, виконаний від руки без використання креслярських інструментів, в окомірному масштабі зі збереженням приблизної пропорційності елементів зображуваного предмета)
  4. 3.З якою метою він використовується? Чому? (Щоб прискорити виготовлення виробу або деталі використовують ескіз. Його виконати набагато простіше ніж креслення, до того ж не обов’язково мати при собі креслярський інструмент)
  1. 3.Повідомлення теми, мети та завдань уроку

Темою сьогоднішнього заняття є: «Виготовлення шаблону»

На даному уроці ви:

  • засвоїте знання про шаблон;
  • на практичній частині заняття виготовите щаблон деталей запланованого вами виробу виробу
  1. 4.Мотивація навчально-трудової діяльності учнів

Сьогодні ми будемо вчитись виготовляти шаблони майбутніх виробів. Завдяки їм, ви будете швидко розмічати заготовки. Перевага шаблонів полягає в тому, що використовуючи їх, млжна зробити велику кількість однакових деталей чи виробів.

  1. 5.Вивчення нового матеріалу

Для виготовлення будь-якого виробу треба мати його графічне зображення -  креслення або ескіз. За кресленням аналізують деталь або виріб: визначають розміри деталі. Отже, ви зрозуміли, що перед тим як приступити до виготовлення виробу, вам необхідно мати креслення або ескіз. Ваше креслення в цьому випадку відображає ваш задум, тобто як би ви хотіли би, щоб виглядів ваш виріб. Можна сказати, що в реалізації вашого задуму на папері і полягає вся складність діяльності конструктора. Зараз ми з вами розглянемо це питання.

Після того, як ви намалювали ваш виріб, необхідно його розмітити його на заготовці. Розмічання – це процес нанесення на заготовку контурних ліній майбутнього виробу за кресленням, ескізом або шаблоном. Для того щоб розмітити заготовку спочатку вибирають або підготовлюють рівну кромку, від якої роблять усі вимірювання. Цю кромку називають базовою. Потім розраховують найоптимальніше положення майбутньої заготовки на листі з умовою економії матеріалу. При цьому враховують припуски на обробку.

Припуск – шар матеріалу, який залишають, щоб мати точні розміри й чисту поверхню деталі після обробки.

Розмічання роблять розмічальним інструментом: лінійкою, олівцем, циркулем, кутником.

Для розмічання великої кількості однакових деталей застосовують пристрої, що називаються шаблонами. Їх виготовляють з твердої деревини, картону або металу. Шаблони використовуються в багатосерійному виробництві, коли нам необхідно виготовити багато однакових виробів або повторити точну копію виробу. Ми сьогодні будемо виготовляти шаблони деталей ваших виробів. Вам він знадобиться для того, щоб спростити роботу при розмітці.

Ви бачите, що у мене в руках декілька шаблонів. Це шаблони деталей ящика для інструментів. Саме за цим зразком ми виготовимо подібні шаблони інших виробів. Коли є готове креслення або ескіз, можна  виготовити шаблон. По цьому шаблону можна робити розмітку.

Шаблон будемо виготовляти наступним чином. Робимо розмітку деталей виробу на картоні (розміри деталей беремо з креслення або ескізу). Перевіряємо правильність розмітки. За допомогою ножиць вирізаємо шаблон по контуру розмітки таким чином, щоб лінія розмітки залишилась.

Порядок виконання розмітки за шаблоном

Вибрати заготовку для розмічання, визначити відповідність розмірів деталі. Очистити поверхню заготовки від бруду. Я вам вже казав, що розмічання проводиться від базової поверхні. Тобто першим, що ви повинні зробити – підготувати базову поверхню. В нашому випадку такою базовою поверхнею буде одна з сторін заготовки. Ця сторона повинна бути рівною. Щоб перевірити це, достатньо прикласти торець лінійки до базової поверхні. В результаті не повинен утворюватися зазор.

Потім шліфуємо поверхню заготовки для того, щоб при розмітці було видно ваші лінії. Після цього до базової поверхні прикладаємо шаблон з умовою економії матеріалу і обводимо по контуру олівцем, щоб утворилася видима лінія. Слідкуємо за тим, щоб шаблон під час розмічання не зміщувався. Для цього міцно притискаємо шаблон до заготовки.

Таким чином, сьогодні на уроці ми ознайомились з поняттям шаблон. Визначили сферу його використання. Дізнались, як виготовити шаблон власноруч. Поглибили знання про розмічання заготовок, зокрема при використанні шаблону.

  1. 6.Закріплення вивченого матеріалу
  2. 1.Що таке шаблон?
  3. 2.Для чого він використовується?
  4. 3.Від якої поверхні проводиться розмічання заготовки за допомогою шаблона?
  5. 4.Що таке припуск?
  6. 5.Як виготовити шаблон?
  7. 6.Які інструменти використовують при розмітці?
  8. 7.Практична робота

7.1Зміст завдання

На практичній частині нашого заняття ми будемо виконувати шаблони деталей виробу.

7.2. Вступний інструктаж

Для виконання цієї роботи нам необхідне робоче місце (верстак або стіл), на якому розташовані: зошит, олівець, лінійка, трикутник, картон, ножиці.

Критерії оцінювання за практичну роботу наступні: правильність і чіткість контурів шаблону,симетричність елементів(якщо є), дотримання розмірів деталей за ескізом чи кресленням, завершеність роботи.

7.3. Поточний інструктаж

  1. 1)Зміст роботи учнів – виготовлення шаблонів деталей майбутніх виробів.
  2. 2)Форма організації праці учнів – фронтальна.

Під час роботи здійснюю поточний інструктаж:

  • перевірка правильності організації робочого місця;
  • контроль якості виконуваних робіт із дотриманням правил безпеки.
  • вказівки на недоліки в роботі і шляхи їх усунення.

7.4. Заключний інструктаж

Аналіз завершеності та якості виконаної роботи.

Акцентування уваги на важливісь наукової організації робочого місця (правильне розташування інструментів, догляд за чистотою на робочому місці тощо).

  1. 8.Заключна частина
  • Рефлексія (відповіді учнів на питання: Що цікавого дізнались на уроці? Чого нового навчились? І чому? Де можна застосувати сформовані знання і вміння?).
  • Визначення і демонстрація кращих робіт.
  • Аналіз найхарактерніших помилок і недоліків у роботі учнів.
  • Мотивація та повідомлення оцінки кожному учню.
  • Повідомлення домашнього завдання (доробити шаблони вдома, хто не встиг доробити; на наступний урок взяти спецодяг, інструменти для розмітки, підготуватись до роботи над виробами).
  • Прибирання робочих місць черговими.