На сторінках журналу неодноразово йшлося про використання засобів музейної педагогіки у навчально-виховній роботі (див.: 2016, № 1, №8; 2015, №6; 2014, № 12). Музеї України мають величезний потенціал і для формування уявлень молодших школярів про Всесвіт. Запрошуємо на віртуальну екскурсію, під час якої можна ознайомитися з різноманітними небесними тілами, історією розвитку космічної та авіаційної галузей, досягненнями українців у цих сферах і дізнатися багато нового й цікавого про загадковий світ нашої Галактики.

Музей космонавтики ім. С. П. Корольова

Одним із провідних закладів, що популяризують у світі досягнення українців у галузі авіації та космічній сфері, є Музей космонавтики ім. С. П. Корольова (м. Житомир, вул. Дмитрівська, 5).

Окрім екскурсій, працівники закладу проводять багато різноманітних заходів для дітей молодшого шкільного віку: тематичні лекції, виставки, дні відкритих дверей, перегляди фільмів з астрономії та космонавтики, зустрічі з космонавтами і діячами ракетно-космічної галузі, різноманітні мистецькі акції, тематичні ігри та конкурси.

Пізніми вечорами у теплу пору року учасники житомирського клубу астрономів-аматорів “Звіздарі” проводять на музейному майданчику уроки “тротуарної астрономії”, на які діти приходять разом з батьками. Присутні мають змогу не тільки отримати цікаву інформацію, а й поспостерігати у телескопи за Місяцем та деякими планетами.

Велике зацікавлення у малюків викликає майстер-клас “Зроби ракету власноруч”. Його учасники під керівництвом педагога конструюють із заготовок макети ракет, і дехто навіть уже має вдома невеличкі колекції власноруч виготовлених моделей.

У межах європейського проекту “Ніч учених” музей провів науково-освітню акцію “Загадки Всесвіту”. З 18-ї години і до півночі фахівці демонстрували всім зацікавленим хімічні та фізичні досліди, розповідали про оптичні анімаційні іграшки, про дослідження Землі за допомогою супутників і навіть про майбутній політ на Марс.

Під час фестивалю “Відкритий космос”, який проводиться в рамках Всесвітнього тижня космосу, на різних майданчиках міста було влаштовано цікаві зустрічі з науковцями, виставки, круглі столи, майстер-класи, презентації дитячих книжок космічної тематики, а також за допомогою телемосту організовано захопливу віртуальну подорож до Литовського музею етнокосмології у містечку Мулентай.

Музей космосу НІЕЗ "Переяслав"

На території Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" (Київська обл., м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна, 2) працює Музей космосу. В ньому експонують макети космічних апаратів, окремі складові космічних кораблів та ракет-носіїв, декілька типів спеціального спорядження, маятник Фуко; макети першого штучного супутника Землі, автоматичного апарата “Місяцехід- 1”. стартового майданчика космодрому “Байконур”, орбітального відсіку космічного корабля “Союз”; точні копії кількох супутників, призначених для вивчення космічного простору; різні типи скафандрів, тренувальні парашути Ю. Гагаріна та Г. Титова, особисті речі космонавтів. Особливе захоплення у відвідувачів викликає розділ музею, присвячений харчуванню космонавтів, де представлені різноманітні перші страви, м’ясні продукти, десерти, напої, хліб різних сортів тощо.

Співробітники музею запрошують на екскурсії, тематичні круглі столи, зустрічі з відомими дослідниками космосу та ракетобудівниками.

Чернівецький музей авіації та космонавтики

Жителів і гостей Буковини запрошує ознайомитися з історією авіації та космонавтики профільний музей, що працює в Чернівцях (вул. Головна, 220).

Відвідувачі мають змогу дізнатися багато цікавого з історії повітроплавання, оглянути моделі літальних апаратів, від найдавніших до творінь сучасних авіаконструкторів, точні копії літаків Першої та Другої світових війн, літаків-рекордсменів тощо.

Музейні експозиції ознайомлюють з першими штучними супутниками Землі та першими польотами в космос тварин, розповідають про космонавтів та їхні досягнення, про планети Сонячної системи й космічну техніку, створену в Україні. Окрема експозиція присвячена першому льотчику-космонавту незалежної України Леоніду Каденюку — вихідцю з Буковини.

На замовлення педагогів музей проводить як оглядові екскурсії, так і тематичні, що торкаються вужчих тем навчальної програми.

Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова

З 1996 року в м. Дніпрі діє Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова(м. Дніпро, пр. Гагаріна, 26). На його базі створено аерокосмічний музейний комплекс, у якому експонують зразки космічних апаратів, від перших до сучасних — унікальних і багатофункціональних, призначених для моніторингу стану Землі й дослідження Сонця. На відкритому майданчику виставкового комплексу представлено справжні бойові та мирні ракетоносії, їх головні блоки, ракетні двигуни.

Для учнів початкової школи співробітники Центру проводять різноманітні заходи. Так, у конкурсі комп’ютерних технологій “Ми —діти Галактики” окремі автори й учнівські колективи мають змогу представити електронні презентації, комп’ютерні малюнки, web-сторінки, навчальні, ігрові, тестові комп’ютерні програми. Головне, що об’єднує всі ці роботи — популяризація знань про Всесвіт, можливість продемонструвати власний погляд на світобудову, інтерес до видатних учених, конструкторів, людей, які зробили свій внесок у розвиток космонавтики.

Щорічно до Всесвітнього дня авіації і космонавтики спільно з міським методичним центром

працівники музейного комплексу проводять конкурс малюнків “Крок до зірок”, на якому діти представляють роботи, присвячені справжнім або фантастичним подіям, космічним явищам, міжпланетним польотам, позаземним цивілізаціям тощо.

На базі Центру проходить міський конкурс малюнка на асфальті “Космічна усмішка”. У ньому беруть участь команди, що представляють школи та інтернати м. Дніпра.

Полтавський музей авіації та космонавтики імені Ю. Кондратюка

Ініціатором створення Полтавського музею авіації та космонавтики (Першотравневий проспект, 16) став видатний конструктор ракетних двигунів В. Глушко. За тридцять років діяльності музею вдалося сформувати унікальне зібрання — майже 5 тис. експонатів та науковий архів з понад 10 тис. одиниць зберігання, бібліотеку, негатеку, відеофільми, диски та інші унікальні матеріали, що ілюструють досягнення українських авіаторів і космонавтів світового масштабу.

Нині в музеї представлені унікальні експонати: точна копія першого штучного супутника Землі й зменшені копії супутників, сконструйованих у різних країнах; ракетні двигуни, катапультні авіаційні крісла, фрагмент кабіни літака ТУ-16; точні макети ВЕСів (вітрових електростанцій) та сонячних батарей Ю. Кондратюка; частина ракетної установки БМ- 13 ("катюші”), унікальні ракетні двигуни і макети різних видів ракетоносіїв, розроблених В. Челомеєм; скафандр, робочі костюми, зразки продуктів харчування космонавтів, один з перших телеграфних апаратів зразка 1914 року, які використовували для зв’язку з авіаційними суднами на початку XX ст., та багато інших.

Щороку на базі музею проводять різні заходи, орієнтовані на школярів молодшого віку: виставки робіт “Нашестя космічних кераміксів” (членів

мистецької студії “Паросток”); тематичні екскурсії “Життя космонавтів на орбітальних станціях" (з демонстрацією документального фільму), “Видатні полтавці в історії авіації та космонавтики” (присвячена вченим-винахідникам Ю. Кондратюку, О. Засядьку, Г. Котельникову, братам Касьяненкам, А. Чоломею), “Видатні космонавти-українці” тощо.

Вороновицький музей історії авіації та космонавтики

Про розвиток вітчизняного повітряного флоту, перших авіаторів та їхні рекорди, перші кроки людини в космосі та побут космонавтів можна дізнатися, відвідавши Вороновицький музей історії авіації та космонавтики (Вінницька обл., Вінницький р-н, смт Вороновиця).

Крім екскурсій, у музеї часто проводять цікаві заходи для учнів. Так, продемонструвати свої знання про Всесвіт діти можуть під час брейн-рингу “Космічні простори”, приуроченого до Всесвітнього дня авіації і космонавтики.

Для учнів початкової школи музей пропонує тематичні лекції, інтерактивні заняття, віртуальні подорожі в космос. Особливо цікаві для них зустрічі з учасниками творчого клубу “Імпульс” (м. Вінниця), членами якого є колишні працівники космодрому “Байконур”.

До Міжнародного дня музеїв для учнів молодших класів проводять гру “Збери пілота у політ”. Її учасники, використовуючи світлини музейних експонатів, мають зібрати все необхідне для польоту до зірок. Діти також можуть приміряти костюм космонавта, захисний шолом, шлемофон, кисневу маску, рятівний жилет і, звісно, сфотографуватись у кріслі-катапульті.

У музеї діє виставка “Космічна ера”, в якій експонуються дитячі малюнки та вироби учасників гуртка “Юні космонавти" — моделі космічних ракет.

Музей історії космонавтики ім. І. Сікорського (Відділ Державного політехнічного музею при НТУУ “КШ")

З ініціативи ветеранів космодрому “Байконур” на базі одного з провідних вишів України НТУУ “КПІ” створено Музей історії космонавтики ім. І. Сікорського (м. Київ, просп. Перемоги, 37, корпус 6). Тут можна ознайомитися і з найдавнішими розробками піонерів космічної галузі К. Ціолковського, А. Цандера, Ю. Кондратюка, і з досягненнями творців практичної космонавтики С. Корольова, В. Глушка, В. Челомея та інших.

У музеї представлено унікальні зразки космічної техніки, більшість із яких побували в космосі: спускний апарат космічного корабля типу “Восход”, рульові двигуни ракети-носія “Союз”, різноманітні прилади, які використовували для досліджень у космосі, тощо.

Маленьким відвідувачам музею буде цікаво оглянути макет спускного апарата автоматичної міжпланетної станції “Венера”, величезний глобус Місяця, на якому можна побачити і ту частину супутника Землі, яка від нас прихована; макети дніпропетровської ракети “Зеніт”, що визнана найкращою у світі серед кораблів цього класу. Особливо приваблює дітей одяг знаменитих космічних мандрівників — першого космонавта України Павла Поповича та дослідника, що першим вийшов у відкритий космос, Олексія Леонова.

А опинившись у кріслі оператора космічного зв’язку, кожен може відчути себе учасником процесу керування польотом.

Музей "Буковина — край космічний"

У загальноосвітній школі с. Клішківці (Чернівецька обл., с. Клішківці, вул. Струмінського, 2) створено музей, присвячений першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку, що закінчив цей заклад у 1965 році, та розвитку космічної галузі.

Серед експонатів — документи, фотографії, картини, книжки, фільми про космос. Найбільший інтерес у молодших школярів викликає комплект спорядження льотчика-випробувача; макети орбітальних станцій; моделі літаків, на яких літав Леонід Каденюк; ракет-носіїв. Особливу увагу привертає “чорна скринька” — прилад-самописець, який фіксує і зберігає всю інформацію про політ.

Збурюють уяву малят два настінних панно: на одному метафорично зображено шлях людства до зірок; на другому — величезний шатл, на якому після завершення польоту Леонід Каденюк успішно повернувся на Землю.

Цікаво дітям довідатись і про навчання Героя України, і про те, що сприяло пробудженню в нього бажання підкорити космос.

Працівники музеїв запрошують до співпраці педагогів початкової школи й готові надати допомогу в ознайомленні дітей з історією світової та вітчизняної космонавтики і досягненнями видатних дослідників космосу.

Джерело: журнал “Початкова школа”,2017 ,№3  Автор статі Оксана Проценко  вчитель початкових класів, депутат Погребської сільської ради