Образи природи, тварин, людей у мистецтві
(Урок з образотворчого мистецтв, 4 клас)

Тема. Наші друзі — дельфіни.

Мета. Формувати вміння створювати дина­мічну і статичну композиції, компонувати фігури тварин у просторі, відтворювати цілісність.

Розвивати увагу, творчу уяву, фантазію, естетич­ні смаки.

Розвивати почуття толерантності, вміння пра­цювати в парі.

Виховувати старанність, акуратність, любов до тварин.

Тип. Урок формування знань, умінь, навичок з елементами інтеграції.

Обладнання. "Асоціативний куб", презен­тація, послідовність зображення дельфіна; альбом, фарби, пензлі, стаканчики, нитки, мильний розчин, коктельні трубочки, ганчірки.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

— Діти, пролунав дзвінок, отож пора розпочи­нати наш урок. А урок ми з вами почнемо з перевірки вашої готовності.

  1. Актуалізація опорних та повідомлення нових знань.

          Всі ви любите грати, тому давайте пограємо у гру "Асоціативний куб".

Я буду вам показувати фань куба, ви читаєте слово і кажете мені асоціації з цим словом. Потім учні, які працювали в "Довідковому бюро" допов­нять вашу інформацію: море; мариніст; анімаліст; морські тварини; дельфін.

Інформація довідкового бюро.

Якщо ви бували біля моря, а тим більше зану­рювалися під воду, ви напевно бачили дельфінів. І, звичайно, всім нам з дитинства знайома добра усмішка дельфінів — всі бачили її на фотографіях, картинках і в мультиках. Завдяки фільмам і муль­тфільмам у кожного з нас склався свій образ, свій уявний "портрет" дельфіна. А що ми знаємо про справжніх дельфінів? Давайте познайомимося з цими дивними створіннями ближче.

Дельфіни не є рибами — це ссавці. Вони тепло­кровні, живородні, вигодовують своїх дитинчат молоком, мають легені і дихають повітрям.

У дельфінів є волосяний покрив — одна з основ­них рис, яку тварини придбали на суші. Правда, волосяний покрив дельфінів мінімальний.

Дельфіни мають дивну фізіологічну схожість з людьми. У них таке ж чотирикамерне серце, дуже близький склад крові і температура тіла. Розмір мозку цього ссавця цілком можна порівняти з роз­міром мозку людини (хоча він трохи перевищує людський).

У дельфінів є зір, слух, дотик — словом, всі ті ж відчуття, що й у людини, за винятком нюху. Дельфі­ни не розрізняють запахів. На відміну від більшості морських тварин, у дельфінів немає ніздрів, але зате у них є вуха, і вони мають чудовий слух. Вуха розташовані позаду очей і виглядають як два неве­личких отвори.

Мова дельфінів досить складна і різноманітна. Нині відомо, що вони використовують під час спіл­кування 32 види свисту (як виявилося, кожен свист означає певну фразу і несе в собі повідомлення, наприклад привітання, сигнал болю, сигнал триво­ги тощо), і близько 180 комунікаційних знаків. За словами учених, мова дельфінів має ще багато зага­док і до кінця не розшифрована.

Кожен дельфін має власне ім'я. Як не дивно, але це є факт. А ще більш шокуючим є те, що ім'я даєть­ся дельфінові ще при народжені, такого висновку дійшли фахівці з штату Флорида (США). На певне ім’я відгукується конкретна особина.

Дельфіни, також як кити і тюлені, не розрізня­ють синій колір. Завдяки цьому вони бачать під во­дою так само, як ми на суші.

Дельфіни затримують дихання на 5—7 хвилин, іноді можуть перебувати під водою до 10—15 хви­лин. Дельфіни можуть пірнати на глибину 200 мет­рів і, перебуваючи під водою, сповільнювати своє серцебиття. Максимальна зареєстрована глибина занурення дельфіна — 300 метрів.

Тривалість життя дельфінів залежить від виду Афаліни живуть у середньому 35—40 років. Вік дель­фіна можна визначити по зубах. У дорослого дель­фіна в середньому від 80 до 100 зубів. Правда, їжу дельфіни не пережовують — рибу вони заковтують цілою, і вона перетравлюється у них в шлунку. Зуби ж їм потрібні для полювання і, іноді, для самооборони.

Дельфіни харчуються кількома видами риби і го­ловоногими молюсками (кальмарами, восьминога­ми). Проте в середньому, 250-кілограмовий дельфін зазвичай з'їдає від 10 до 22,5 кілограмів риби надень.

Дельфіни не сплять так, як ми, тому що процес дихання у них свідомий, контрольований мозком. Якщо дельфін засне, він перестане дихати і задих­неться чи потоне. Щоб цього не сталося, одна пів­куля мозку дельфіна завжди не спить.

Дельфіни не можуть пити солону морську воду. Тому необхідну їм рідину дельфіни отримують з їжі.

Дельфіни належать до числа небагатьох тварин, які впізнають себе в дзеркалі. Крім них на таке здат­ні шимпанзе, орангутанги, горили і слони.

У дельфінів немає рук, але вони здатні жестику­лювати: те, як вони рухаються, рухи їхніх грудних плавників, дотики один до одного і положення голови — все це несе певне смислове навантаження.

Дельфіни не вміють посміхатися. Вони відкри­вають рот не для посмішки, а щоб краще чути.

  • Повідомлення теми і мети уроку.
  • — Як ви вже зрозуміли, тема сьогоднішнього уроку "Наші друзі — дельфіни".

Чого ви очікуєте від цього уроку?

На сьогоднішньому уроці ми з вами будемо вчи­тися створювати статичну та динамічну композиції, компонувати тварин у відкритому просторі, відтво­рювати цілісність.

Працювати ви сьогодні будете в парах, а для цьо­го потрібно почуття толерантності.

  1. Практична робота.
  • — А зараз я вам пропоную познайомитися з кар­тинами Христиана Ріеса Лассена — головного художника-мариніста Гавайїв.

У дитинстві його родина переїхала на Гавай- ський острів Мауі, і з тих пір океан став частиною життя Христиана. За допомогою акрилових та олій­них фарб, емалей Лассен зображує різних мешканців океанських глибин: сліпучу рибу-метелика, морську черепаху, грайливих дельфінів, величних китів...

Будучи серфінгістом світового класу, Христиан об’їздив усю земну кулю в пошуках досконалої хвилі.
"Тільки постійно спостерігаючи за океаном, я можу зобразити його красу та велич," — говорить він.
Фізкультхвилинка.

Самостійна робота в групах (супроводжується музикою зі звуками дельфінів).

Повідомлення завдання:

Сьогодні на уроці ми будемо створювати аніма­лістичну композицію "Дельфіни".

Розбір особливостей зображення дельфіна олів­цем: Що вам нагадує тіло дельфіна? Якої форми хвіст? Які плавці?

Розбір особливостей зображення дельфіна в ко­льорі: Що ви можете сказати про забарвлення цієї тварини? Погляньте, як красиво, переходом від темного до світлого, переливається тіло дельфіна.

Розбір шляхів реалізації створення простору за допомогою унаочнення (клас поділений на дві по­ловини: І — водний простір створює в техніці наб- ризку, II — за допомогою мильних бульбашок; дно — поролон або палець, водорості — ниткографія).

Самостійна робота учнів (контроль за роботою учнів).

  1. Підведення підсумків — оцінювання робіт учнів.
  2. Підсумок уроку.

Чи зуміли ми досягнути очікуваних результатів? Чи справдились ваші сподівання?

Дельфінотерапія — новий напрямок реабілітації, що працює в Україні не більше 5 років. За кордоном цей напрямок розвивається з 70-х років минулого століття.

Дослідники вважають, що спілкування з дельфі­нами приносить не лише естетичну насолоду, а й користь для здоров’я: емоції, які при цьому відчуває людина, загоюють душевні рани й нормалізують психічний стан. За деякими припущеннями, таким сприятливим чином впливають ультразвукові хвилі, які виходять від дельфінів.

Спробуємо передати ваші враження від уроку за допомогою сенкана. Наприклад:

Дельфін.

Розумний, грайливий,чудовий.

Пірнає, лікує, не спить.

Дельфіни — наші морські друзі.

Море.


Джерело : науково-методичний журнал «Початкова школа» №5 2017р., Ірина Клєпікова,учитель початкових класів Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Звитяга», Київська обл.