Таблиці додавання і віднімання чисел 2, 3, 4

Таблиці додавання і віднімання чисел 2, 3, 4МАТЕМАТИКА, 2 КЛАС. ЗАНЯТТЯ 2
 
Мета: розвивати вміння додавати й віднімати числа 2, 3, 4 частинами; вправляти у складанні задач за малюнком і числовими даними; закріплювати поняття «змінна»; учити визначати довжину ламаної лінії; розвивати мислення учнів; виховувати активність.
Обладнання: матеріал для лічби; предметні малюнки; сигнальні картки; малюнки до задач; картки для опитування.
 
Хід заняття
 
І. Організаційний момент
 
Нумо, діти, підведіться!
Всі приємно посміхніться.
Попрацюємо старанно,
Щоб заняття пройшло не марно.
 
ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Фронтальне опитування.
- Поясніть розв'язання прикладу 9 + 2, 11 - 2; пригадайте таблиці додавання і віднімання числа 2.
- Маса гуски 8 кг, а качки — 3 кг. На скільки кілограмів качка легша ніж гуска?
- Заповніть порожні клітинки.
13 = 10 + ?                                10 = 7 + ?
11 = 9 + ?                                  12 = 9 + ?

2. Робота за картками

Картка 1
Порівняйте вирази.
2 + 7 ______ 4 + 4                       9 + 1 ______ 10 - 1
9 - 3 ______ 3 + 3                        5 + 4 ______ 2 + 8

Картка 2
Розв'яжіть приклади.
4+1 + 1              5 + 2 + 1              6 + 2 + 2
7 – 1 – 1            9 - 2 - 1                10 - 2 - 2

Картка 3
В одному ящику 10 кг огірків, а в другому — 6 кг. На скільки кілограмів огірків більше у першому ящику, ніж у другому?

ІІІ. Робота над темою заняття

1. Усні обчислення

28.12.2014-1-1мат
2. Гра «Допоможи Незнайкові знайти помилки»

6 + 4 = 10                               13 - 10 = 3
10 – 6 = 3                               13 + 1 = 14
7 + 3 = 10                               12 - 3 = 8
9 + 3 = 11                               17 - 7 = 9

3. Складання задач за малюнком і числовими даними (11 і 4)

? В одному ящику було 11 кг винограду, а в другому — 4 кг. Скільки кілограмів винограду було в обох ящиках?
? В одному ящику було 11 кг винограду, а в другому — 4 кг. На скільки більше кілограмів винограду в першому ящику?

4. Фізкультхвилинка
Руки в боки,
Нахилилися вперед.
Нахилилися назад,
І праворуч, і ліворуч,
Раз, два, три, чотири,
Набираємося сили.
 
5. Робота в зошитах
1) Заповніть порожні клітинки.
12 - ? = 10                           13 - ? = 10
11 - ? = 9                             8 + ? = 12
12 - ? = 8                            11 - ? = 7
13 - ? = 9                            12 - ? = 9

2) Обчисліть.
2 + 7                  3 + 6                 7 + 4
8 + 3                  13 - 4                8 + 2 + 3
11 - 2                 12 - 3                10 - 7
10 - 8                 8 + 4                 7 + 3 + 5

3) Обчисліть суму 9 + а, якщо а = 4; а = 2; а = 3.

4) Розв'яжіть задачу.
Коли мама поставила на стіл 4 тарілки, то їх стало 12. Скільки тарілок було на столі спочатку?

5) Ламана складається із трьох відрізків завдовжки 9, 2 та 1 см. Знайдіть довжину ламаної.

6) Три пташки сіли в ряд. Відстань між сусідніми пташками – 4 см. Визначте відстань між крайніми пташками.

6. Релаксація
- Сядьте зручно, заплющте очі та уявіть себе в лісі. Вам добре, на вас дмухає легенький вітерець, а згори чутно пташиний спів. Послухайте його.
- Розплющте очі. Ми чули спів пташок. Чий голос ви впізнали?
- А чи знаєте ви, що так, як співають шпаки, красиво і мелодійно, не співає жодна пташка? Вони — великі майстри наслідувати інших птахів. За це їх звуть пересмішниками.
 
IV. Підсумок заняття

- Що сподобалося на занятті?
- Про що розповісте вдома батькам?
- Дякую, ви старанно працювали сьогодні.
 
Навчальне видання «КОРЕКЦІЙНІ ЗАНЯТТЯ. 2 КЛАС».
Серія «Бібліотека журналу "Початкове навчання та виховання"»,
випуск 9 (129), Харків, Видавнича група «Основа», 2014