Розширена задача на зведення до одиниціМАТЕМАТИКА. ЗАНЯТТЯ 11
 
Мета: удосконалювати навички розв'язування задач на зведення до одиниці; розвивати логічне мислення; виховувати уважність.
Обладнання: таблиця для усних обчислень; шаблони хмарок.

Хід заняття

І. Організаційний момент
 
Вже дзвінок сигнал нам дав,
Працювати час настав.
Тож і ми часу не гаймо,
До роботи приступаймо!
 
 
ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Гра «Ланцюжки»

9 • 9               45 : 9                30 + 34
  - 60                  • 4                     : 8
  : 3                    + 15                   • 7
  • 7                    : 5                     - 40

2. Усне розв'язування задач
1) У кінотеатрі в першому ряду сиділо 16 дівчаток і 8 хлопчиків. У скільки разів менше сиділо хлопчиків, ніж дівчаток?

2) 48 берізок посадили у 6 рядів порівну. Скільки берізок посадили у кожному ряду?

3) На пляжі загоряло 24 дорослих, а дітей — утричі менше. Скільки дітей загоряло на пляжі?

4) У Марійки в колекції 9 листівок із зображенням тварин, а листівок із зображенням птахів удвічі більше. Скільки листівок із зображенням птахів у Марійки?

ІІІ. Робота над темою заняття

1. Аналіз та розв'язування задачі

21 л фарби розлили у 7 однакових банок. Місткість бака є на 6 л більшою, ніж місткість банки. Скільки потрібно таких баків, щоб розлити 45 л фарби?
- Що відомо у задачі? (21 л розлили у однакових банок.) У що ще розливали фарбу? (У баки) Якою є місткість бака? (Невідомою, але зазначено, що на 6 л більшою, ніж місткість банки.) Про що запитують у задачі? (Скільки потрібно таких баків, щоб розлити 45 л фарби?)
Міркуємо так: спочатку дізнаємося, скільки літрів фарби міститься в одній банці. (21 : 7 = 3) Тепер дізнаємося, скільки літрів фарби в одному баку. (3 + 6 = 9) Щоб дізнатися, скільки потрібно таких баків, щоб розлити 45 л фарби, потрібно 45 : 9. Отже, необхідно 5 баків, щоб розлити 45 л фарби.
 
?? Фізкультхвилинка

Динамічна вправа «Світлофор»
Учні рухаються, а ведучий віддає команди, називаючи кольори світлофору. Якщо тренер каже: «Червоний!», учні мають швидко присісти; якщо «Зелений!» — учасники продовжують іти й плескають у долоні; якщо вони чують: «Жовтий!», то мають зупинитися і підняти руки вгору. Вправу слід виконувати швидко.

2. Робота в зошиті
1) У ларьок привезли 56 кг яблук і розклали їх порівну у 8 ящиків. Слив в один ящик уміщується на один кг менше, ніж яблук. Скільки необхідно ящиків, щоб розкласти 54 кг слив?

2) 3 16 м тканини пошили 8 однакових дитячих пальт. На пальто для дорослого потрібно на один метр тканини більше, ніж на дитяче. Скільки метрів тканини потрібно для пошиття 9 однакових пальт для дорослих?

3) Складіть і розв'яжіть задачу.
 

Верстат

Виготовлено за годину

Кількість годин

Усього

виготовлено

тканини

І

?

7

21

II

На 2 м більше

5

?

 

?? Психологічна вправа «Куди пливуть хмарки»
- Ми спостерігатимемо за хмарками, що сьогодні з'явилися у нашому класі. Погляньте на них! Вони привітні, усміхнені, радісні й щасливі. Ось ця хмарка містить мільйони краплинок-посмішок, а ця — тисячі теплих привітів, а ця, мабуть, складена із мільярдів щасливих секундочок. Це все вони дарують вам. Позбуваючись утоми, ви відчуваєте, як наповнюєтеся свіжістю, радістю і щастям. Ви у справжньому царстві хмаринок. Високо-високо над землею. Ось ви пропливаєте над луками, над джерельцем, ось зазираєте у відчинене віконце лелечого дому. Ви могутні, сильні, ладні всю землю наділити всім прекрасним і світлим. Легенько опускається хмаринка, і ви — знову в класі.

4) Складіть задачу за таблицею та розв'яжіть її.
 
 

Ціна

Кількість

Вартість

8 грн.

однакова

64

На 3 грн. менша

 

?

 
 

 
IV. Підсумок заняття
 
 
Навчальне видання «КОРЕКЦІЙНІ ЗАНЯТТЯ. 3 КЛАС».
Серія «Бібліотека журналу "Початкове навчання та виховання"»,
випуск 10 (130), Харків, Видавнича група «Основа», 2014