Тема: Робота з антивірусними комплексами AVP та Avast!

Мета навчальна: ознайомити з призначенням та основними можливостями антивірусних комплексів AVP та Avast!, дати необхідні поняття та визначення для правильної роботи з цими програмами.

Виховна: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість.

Розвиваюча: розвивати пізнавальний інтерес, самоконтроль, уміння писати конспект.

Об'єкт праці: написання конспекту.

Методи: розповідь, пояснення, бесіда, показ презентації.

Обладнання: дошка, персональний комп'ютер, план-конспект, презентація, програмне забезпечення.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

І. Організаційна частина

1. Привітання (Доброго дня!, Вітаю вас!).

2. Перевірка відсутніх, призначення чергових.

3. Перевірка готовності до уроку (Належна поведінка, зошити, щоденники, ручки).

 ІІ. Перевірка домашнього завдання

На минулому уроці ми писали контрольну роботу, тому я зараз оголошу результати, і ми розберемося в помилках.

 ІІІ. Актуалізація опорних знань, мотивація пізнавальної діяльності

Запитання: Які програми для пошуку вірусів ви знаєте? Чи користувались ви комплексами антивірусного захисту AVP та Avast!?

Розповідь: Для захисту від вірусів розроблено спеціальні антивірусні програми, що дозволяють виявляти віруси, лікувати заражені файли й диски, запобігати підозрілим діям.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

План:

1. Антивірусний комплекс AVP.

2. Антивірусний комплекс Avast!.

3. Поняття файлової системи. (якщо встигну)

 1. Характеристики пакету AVP 

Пакет AVP (скорочення від Antiviral Toolkit Pro) - це система антивірусного захисту комп'ютерів. Цей комплекс дозволяє контролювати основні дже­рела надходження вірусів: дискети і різні зовнішні носії, Інтернет і електронну пошту, файлові архіви. Основними перевагами AVP є найбільша в СНД антивірусна база даних, що нараховує понад 40 тис. вірусів, а також робота в умовах підвищеної вірусної небезпеки: в мережі, на комп'ютерах загального користування, тощо. Пакет дозволяє виявляти і знешкоджувати поліморфні віруси, стелс-віруси, макровіруси тощо. AVP містить евристичний модуль, здатний виявляти невідомі віруси.

До AVP пакета входять такі компоненти:

1.1. AVP Сканер - додаток, призначений для пошуку і видалення вірусів. Він має зручний інтерфейс користувачів, велику кількість настроювань, які вибираються користувачем, а також одну з найбільших у світі антивірусних баз, що гарантує захист від величезної кількості найрізноманітніших вірусів.

1.2. AVP Монітор - резидентний модуль, що міститься постійно в оперативній пам'яті й відстежує усі файлові операції в системі. Він дозволяє виявити і видалити вірус до моменту реального зараження системи в цілому.

1.3. AVP Центр керування - резидентний модуль, що виконує функції керуючої оболонки. Він призначений для встановлення, відновлення і видалення компонентів пакета, для формування розкладу автозапуску задач і конт­ролю за результатами їх виконання.

1.4. AVP Автоматичне відновлення - модуль, призначений для регулярного оновлення антивірусної бази і компонентів пакету через Інтернет. 

1.5. AVP Інспектор - програма-ревізор, у процесі роботи відстежуються зміни в папках та файлах і фіксуються всі можливі вірусоподібні дії. При першому запуску програма створює базу даних про файли, структури папок, збійні кластери на диску.

 2. Характеристика пакету Avast!. 

Потужний антивірусний комплекс з великою антивірусною базою. Працює з усіма версіями Windows, включаючи нову Windows Vista. Має новий евристичний аналізатор вірусів, що дозволяє виявляти і видаляти навіть невідомі віруси. Добре захищає серверні комп'ютери від атак вірусів. Захист цього комплексу оснований на резидентних провайдерах. Резидентні провайдери – це спеціальні модулі, котрі використовуються для захисту специфічних підсистем комп'ютера, таких як файлова система та електрона пошта. Антивірусні  бази та програмні файли можуть автоматично оновлюватись через Інтернет.

До пакету Avast! входять такі компоненти:

2.1 Сканер доступу – включає в себе провайдери перевірки електронної пошти, Web-екран, блокувальник миттєвих повідомлень, мережевий екран, стандартний екран, та інші.

2.2. Антивірусний сканер – призначений для настроювання комплексу для пошуку, видалення вірусів. Дозволяє також робити сховище вірусів в яке копіюються заражені вірусом об’єкти для подальшого їх вивчення та знешкодження.

 Презентація: Показую головне вікно програми на екрані монітора, пояснюю усі кнопки, провожу перевірку дискети за допомогою Avast!  комплексу.

 Пробні вправи:

1.     Вставити дискету у дисковод;

2.     Запустити антивірусний сканер Avast! (Це можна зробити натисканням значка Avast! на робочому столі, або в меню ПУСК?Программи? avast! Antivirus? avast! Antivirus);

3.     Замалювати головне вікно антивірусного сканера та підписати усі кнопки;

4.     Перевірити свої дискети на наявність в них вірусів. (Це можна зробити так: натиснути на кнопку «Змінні носії» та встановити прапорець навпроти «Дискети», далі натиснути на кнопку «Почати сканування»);

5.     Хто забув дискети, той може перевірити папку «Мои Документы», для цього натисніть на кнопку «Вибір папки», потім поставте прапорець навпроти папки «Мои Документы», та натисніть ОК. Натисніть на кнопку «Почати сканування»;

6.     Після перевірки, у вікні програми буде зазначено: кількість перевірених файлів, час перевірки, і кількість знайдених вірусів.

7.     Закрити вікно програми, та не забудьте забрат дискети.

3. Файлова система

Усі операції з файлами виконуються під керуванням операційної системи, а точніше її складової, яка називається файловою системою.

Файлова система - це частина ОС, що забезпечує збереження файлів і виконання операцій над ними (відкриття, копіювання, перемі­щення, видалення, закриття, читання, запис тощо).

На сучасному жорсткому диску (вінчестері) число секторів може досягати десятків тисяч. Щоб обмін інформацією з диском відбувався ефективніше, сек­тори об'єднуються у більші одиниці - кластери. Розмір одного кластера для найпоширеніших вінчестерів - від 2 до 64 Кбайт.

Види файлових систем:

1. FAT – складається з каталогу файлів і таблиці розміщення файлів.

У каталозі файлів указується перший кластер, у який записано той чи інший файл, а за допомогою FAT указується весь ланцюжок кластерів, які зберігають кожний файл. Утворюється дуже проста схема пошуку файлу на диску: система спочатку звертається до каталогу і знаходить початковий кластер файлу, а потім за допомогою FAT знаходить усі інші.

2. NTFS – поліпшена файлова система, що забезпечує високий рівень швидкодії й безпеки, а також додаткові можливості, недоступні в жодній версії файлової системи FAT.

У випадку збою комп'ютера цілісність файлової системи відновлюється за допомогою файлу журналу NTFS і даних про контрольні точки. В операційних системах Windows 2000 і Windows XP файлова система NTFS також забезпечує такі додаткові можливості, як дозвіл для файлів і папок, шифрування, дискові квоти й стиск даних.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Питання:

1.     З яких компонентів складається антивірусний комплекс AVP?

2.     З яких компонентів складається антивірусний комплекс Avast!?

3.     Що таке файлова система?

VІ. Повідомлення домашнього завдання

Вивчити конспект, підготуватись до тестів.