Текстовий редактор: призначення, основні функції. Різні формати текстових файлів (документів). Різні кодування кирилиці.
Цілі:
дидактична: Розповісти студентам про різні програми для обробки текстової інформації. Дати основні поняття: текстовий редактор, текстовий процесор, редагування, форматування, абзац, шрифт і його параметри та ін Розповісти студентам про текстовому процесорі MS Word і про основні методи роботи з ним. Дати основні поняття. розвиваюча: Розвивати знання студентів у галузі інформаційних технологій.
виховна: Показати важливість знань і умінь у сфері інформаційних комп'ютерних технологій, а саме технологій обробки текстової інформації.
Вид занять (тип уроку): Лекція
Організаційні форми навчання: Вивчення нового матеріалу
Методи навчання: Лекція-бесіда
Засоби навчання
Вид та форми контролю знань: Бесіда
Засоби контролюВнутріпредметние зв'язку
Міжпредметні зв'язки
Види самостійної роботи студентів
Домашнє завдання: конспект лекції.

Хід заняття
1. Організаційний момент.
2. Повідомлення теми і мети заняття.
3. Вивчення нового матеріалу
4. Підведення підсумків.
5. Домашнє завдання.
Основні поняття технології обробки текстової інформації
Текстові редактори - це програми для створення, редагування, форматування збереження і друку документів. Сучасний документ може містити, крім тексту, і інші об'єкти (таблиці, діаграми, малюнки і т. д.).
Більш досконалі текстові редактори, що мають цілий спектр можливостей по створенню документів (наприклад, пошук і символів, засоби перевірки орфографії, вставка таблиць тощо), називають іноді текстовими процесорами. Прикладом такої програми є Word з офісного пакету Microsoft Office.
Потужні програми обробки тексту - настільні видавничі системи - призначені для підготовки документів до публікації. Приклад такої системи - Adobe PageMaker.
Редагування - перетворення, що забезпечує додавання, видалення, переміщення або виправлення змісту документа. Редагування документа зазвичай проводиться шляхом додавання, видалення або переміщення символів або фрагментів тексту.
Об'єктно-орієнтований підхід дає можливість реалізовувати механізм вбудовування та впровадження об'єктів (OLE - Object Linking Embedding). Цей механізм дозволяє копіювати і вставляти об'єкти з однієї програми до іншої. Наприклад, працюючи з документом у текстовому редакторі Word, у нього можна вмонтувати зображення, анімацію, звук і навіть відеофрагменти і таким чином зі звичайного текстового документа отримати мультимедіа-документ.
Форматування - перетворення, яке змінює форму представлення документа. На початку роботи над документом доцільно задати параметри сторінки: її формат (розмір), орієнтацію, розмір полів та ін
Форматування абзацу. Абзац є одним з основних об'єктів текстового документа. У комп'ютерних документах абзацом вважається будь-який текст, що закінчується керуючим символом (маркером) кінця абзацу. Введення кінця абзацу забезпечується натисканням клавіші (Enter) і відображається символом ¶.
В процесі форматування абзацу задаються параметри його вирівнювання (вирівнювання відображає розташування тексту щодо меж полів сторінки), відступи (абзац цілком може мати відступи ліворуч і праворуч) і інтервали (відстань між рядками абзацу), відступ абзацу та ін
Форматування символів. Символи - це букви, цифри, пробіли, знаки пунктуації, спеціальні символи, такі як @, *, &. Символи можна форматувати (змінювати їх вид), задаючи шрифт, розмір і накреслення.
Шрифт - повний набір символів визначеного накреслення, включаючи великі / малі літери, розділові знаки, спеціальні символи, цифри та знаки арифметичних дій. Для кожного історичного періоду і різних країн характерний шрифт певного малюнка. Кожен шрифт має свою назву, наприклад Times New Roman, Arial, Courier та ін
За способом подання в комп'ютері розрізняються шрифти растрові і векторні. Для подання растрових шрифтів служать методи растрової графіки, символи шрифту - це групи пікселів. Растрові шрифти допускають масштабування тільки з певними коефіцієнтами.
У векторних шрифти символи описуються математичними формулами і можливо довільне їх масштабування. Серед векторних шрифтів найбільшого поширення набули шрифти типу True Type.
Розмір шрифту. Одиницею виміру розміру шрифту є пункт (1 пт = 0,376 мм). У текстовому редакторі Word за замовчуванням використовується шрифт Times New Roman розміром 12 пт. Нижче наведені приклади представлення тексту за допомогою шрифту різного розміру:
Нарис. Крім нормального (звичайного) накреслення символів зазвичай застосовують напівжирне, курсивне і напівжирне курсивне.
Формат файлу визначає спосіб зберігання тексту у файлі. Найпростіший формат текстового файлу (ТХТ) містить тільки символи (числові коди символів), інші ж формати (DOC, RTF) містять додаткові керуючі коди, які забезпечують форматування тексту.
Різні кодування кирилиці
Починаючи з кінця 60-х років комп'ютери все більше стали використовуватися для обробки текстової інформації, і в даний час частка персональних комп'ютерів у світі (і велика частина часу) зайнята обробкою саме текстової інформації.
Традиційно для кодування одного символу використовується кількість інформації, рівне 1 байту, тобто I = 1 байт = 8 біт.
Якщо розглядати символи як можливі події, то можна обчислити яку кількість різних символів можна закодувати:
N = 2I = 28 = 256.
Така кількість символів цілком достатньо для представлення текстової інформації, включаючи великі / великі літери російського і латинського алфавіту, цифри, знаки, графічні символи і т. д.
Кодування полягає в тому, що кожному символу ставиться у відповідність унікальний десятковий код від 0 до 255 або відповідний йому двійковий код від 00000000 до 11111111. Таким чином, людина розрізняє символи за їх креслення, а комп'ютер - по їх коду.
Під час введення в комп'ютер текстової інформації відбувається її двійкове кодування, зображення символу перетвориться в його двійковий код. Користувач натискає на клавіатурі клавішу з символом - і в комп'ютер определеннаянная послідовність з восьми електричних імпульсів (двійковий код символу). Код символу зберігається в оперативній пам'яті комп'ютера, де займає одне відділення.
У процесі виводу символу на екран комп'ютера проводиться зворотний процес - декодування, тобто перетворення коду символу в його зображення.
Важливо, що присвоєння символу конкретного коду - це питання угоди, яка фіксується в кодової таблиці. Перші 33 коду (з 0 по 32) позначають не символи, а операції (переведення рядка, введення пробілу і т. д.).
Коди з 33 по 127 інтернаціональні і відповідають символів латинського алфавіту, цифр, знаків арифметичних операцій та знаків пунктуації.
Коди з 128 по 255 є національними, тобто в національних кодуваннях одного й того ж коду відповідають різні символи. На жаль, в даний час існує п'ять різних кодових таблиць для російських букв (КОИ-8, СР1251, СР866, Маc, ISO), тому тексти, створені в одній кодуванні, не будуть правильно відображатися в іншій.
Кожна кодування задається своєї власної кодової таблиці. Одному і тому ж бінарного коду в різних кодуваннях поставлені у відповідність різні символи.
Останнім часом з'явився новий міжнародний стандарт Unicode, який відводить на кожен символ не один байт, а два, і тому з його допомогою можна закодувати не 256 символів, а N = 2 = 65 536 різних символів.
 
Створення нового документа
1 У меню Файл виберіть команду Створити.
2 Щоб створити новий документ, виберіть вкладку Загальні і двічі клацніть значок «Новий документ».
Щоб створити документ за допомогою шаблону або майстра, виберіть вкладку, що відповідає типу документа, який потрібно створити, і двічі клацніть значок шаблону або майстра, який передбачається використовувати.
 
Збереження нового документа
1 Натисніть кнопку Зберегти.
2 Щоб зберегти документ в іншій папці, виберіть потрібний диск зі списку Папка або клацніть двічі потрібну папку у списку папок.
Щоб зберегти документ у новій папці, натисніть кнопку Створити папку.
3 Введіть ім'я документа в полі Ім'я файлу.
У разі потреби ім'я файлу може бути досить довгим, складатися з декількох слів і служити коротким описом документа.
4 Натисніть кнопку Зберегти.
Міжрядковий інтервал
Міжрядковий інтервал визначає розмір вертикального відстані між рядків ми тексту. За замовчуванням використовується одинарний міжрядковий інтервал. Обраний міжрядковий інтервал з'явиться між всіма рядками тексту у виділеному абзаці або в абзаці, що містить місце вставки.

Одинарний
Міжрядковий інтервал, відповідний шрифту найбільшого розміру, які використовуються в рядку, плюс якийсь додатковий простір, величина якого також залежить від використовуваного шрифту.

Полуторний
Міжрядковий інтервал, що перевищує одинарний в півтора рази. Наприклад, для шрифту розміром в 10 пунктів полуторний інтервал становить приблизно 15 пунктів.

Подвійний
Міжрядковий інтервал, що перевищує одинарний в два рази. Наприклад, для шрифту розміром 10 пунктів подвійний інтервал становить приблизно 20 пунктів.
 
Друк документа
Щоб надрукувати поточний документ, натисніть кнопку Друк.
Друк діапазону сторінок
1 Виберіть команду Друк в меню Файл.
2 Вкажіть частину документа, яку потрібно надрукувати, в поле Сторінки.
При виборі значення Номери необхідно також вказати номери або діапазони сторінок, які необхідно надрукувати.
 
Друк декількох копій
1 Виберіть команду Друк в меню Файл.
2 У полі Кількість копій введіть потрібну кількість копій.