МЕТА:

• Перевірити знання про країни материка - США, Канади, Мексиці інших;

• Розширити й поглибити знання про географічні об'єкти, розташовані на території даних країн материка.

• Перевірити знання карти.

• Формувати вміння аналізувати й зіставляти статистичні дані, що характеризують особливості країн.

• Розвивати пізнавальний інтерес в учнів.

Обладнання: картки з елементами контурних карт, статистичний матеріал, фотографії й малюнки із зображенням елементів природи країн материка, опису країн.

ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ: Гра «Щасливий випадок»

ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ:

1. Поділ класу на 3 групи по 5-6 чоловік.

2. Кожна група підготовляє назву, девіз. Час на підготовку 3 хв. Умова: назва й девіз повинні бути пов'язані з однією із країн материка або елементами природи, господарства будь-якої країни.

3. Проведення гри відбувається по геймах:

• «Хто швидше?»,

• «Заморочка - це бочка»,

• «Чорна конячка»,

• «Ти - мені, я - тобі»

• «Відеосюжет»,

• «Знавці карти»,

• «Гонка за лідером».

4. Підведення підсумків і виставляння оцінок.

НОРМА ОЦІНОК:

• «Хто швидше» - кожна правильна відповідь дає групі 1 бал (максимальна сума балів 15).

• «Заморочка - це бочка» - 1-5 номера бочок принесуть групі при правильній відповіді 1 бал, а номер 77 (щасливий випадок) - 3 бали.

• «Чорна конячка» - кожна правильна відповідь приносить групі 2 бал.

• «Відеосюжет» оцінюється 5 балами.

• «Знавці карти» - кожна правильно відібрана картка з назвою географічного об'єкта або його зображення, приносить групі 1 бал.

• «Гонка за лідером» - починає група, у якої найменше балів. Кожна правильна відповідь приносить групі 1 бал (максимум 15).

МАТЕРІАЛ ДО ГРИ:

1 гейм. «Хто швидше?» Протягом 1 хв потрібно дати якнайбільше правильних відповідей, назвавши країну материка для якої характерні наступні ознаки:

А. Перша група питань                                                                                                               Б. Друга група питань

1. На території якої держави розташована сама західна точка материка? 1. На території якої держави розташована сама східна точка материка?

2. На території якої держави розташований найвищий вулкан материка? 2. На території якої держави розташована найвища вершина материка?

3. Яка держава складається із трьох частин, вилучених на більші відстані друг від друга? 3. Сама велика держава материка.

4. Символом цієї держави є кактуси. 4. Символом цієї держави є клен.

5. Саме економічно розвинена держава миру й материка. 5. Столиця держави - саме велике місто материка.

6. Соціалістична держава регіону. 6. Держава, назва якого говорить, що воно одяг.

7. На території якої держави розташована найнижча крапка материка. 7. Цю державу називали «цукорницею» США.

8. Яку державу можна «надягти» на голову? 8. Яка держава ближче всього розташована до Росії?

9. У якій країні дві державні мови? 9. У якій країні основну частину населення становлять метиси?

10. Це державу часто називають «земним раєм». 10. Це державу часто називають «островом чудес».

11. У якій державі розташований найбільший півострів материка. 11. У якій державі розташований найбільший льодовик миру - Маласпіна

12. Яка держава вивозить ліс, руди металів і газетний папір. 12. Яка держава вивозить волокна сагової пальми (хеннекен)

13. Через яку державу проходить самий найкоротший шлях з Атлантики в Тихий океан? 13. У якій державі часто трапляються торнадо.

14. На території якої держави розташована сама більша карстова печера – Мамонтова? 14. Територія, якого держави містить у собі велика кількість островів.

15. Яка держава є батьківщиною хмарочосів. 15. Якій північноамериканській державі належить острів Гренландія.

16. У якій державі розташована сама північна крапка материка. 16. Яка держава славиться своєю кіноіндустрією.

17. Яка держава має сухопутну границю тільки з однією державою. 17. У якій державі розташована сама південна крапка материка.

18. У якій державі материка можна побувати у вологих екваторіальних лісах. 18. У якій державі спостерігаються найвищі припливи (у затоці Фанді) – 18 метрів.

19. Яка держава Північної Америки може похвастатися розмаїтістю природи. 19. Яка держава материка саме численне.

20. На території якої держави можна зустріти вівцебиків. 20. На території якої держави можна помилуватися красою Ніагарського водоспаду.

Увага:

• Кожна правильна відповідь принесе Вам 1 бал.

• Максимальна сума балів - 15

2 гейм. «ЧОРНА КОНЯЧКА»

По опису географічних об'єктів потрібно вгадати державу. Час на обмірковування відповіді - 30 сек.

1. Визначними пам'ятками моєї країни, що приваблюють туристів, є численні фестивалі: фестиваль тюльпанів, лососевий фестиваль, фестиваль кариб і інші. Сама країна є великим виробником лісової продукції, залізної руди, нафти й газу. Має найбільший у світі торговельний оборот зі своїм сусідом.

Про яку державу мова йде?

2. Я - «Ручка сковороди», що обмивають теплі води плину, що протікає від Японії, Куросіо. Західні вітри несуть величезна кількість вологи. І коли зустрічають на своєму шляху гірські хребти, вони вибухають зливами або сніжними бурами, тому ця територія є одним із самих дощових місць у світі. Тут є місця, де 240 днів у році йде дощ.

У якій державі й у якій його частині розташована «ручка сковороди»?

3. Символом моєї держави є унікальна рослина, що складається з пучка величезних, майже у два метри довжиною м'ясистих листів, усаджених по краях величезними шипами. Внаслідок цього його використовують як живоплоти. Колір рослина один раз у житті. Населення країни використовує цю рослину не тільки для огорожі, але з листів роблять волокна для виготовлення канатів, мотузок, шпагату. Сік рослини йде на готування цукру, патоки й смачного напою - кульці.

У якій державі виростає дана рослина і як воно називається?

4. Максим Горький називав мене містом «Жовтого Диявола». От як він мене описує: «На березі коштують двадцятиповерхові будинки, безмовні й темні «скребниці неба». Квадратні, позбавлені бажання бути гарними, тупі, важкі будинки піднімаються нагору тужно й нудно. У кожному будинку відчувається гордовита зарозумілість своею висотою, своїм каліцтвом. У вікнах немає квітів, і не видно дітей ...». Це місто автомобілів, для яких над вулицями на висоті декількох поверхів побудовані дорогі, де щодуху мчаться автомобілі.

Про яке місто писав Максим Горький, і в якій державі воно розташоване?

5. Між островом Пуерто-Ріко, півостровом Флоріда й Бермудські острови розташований унікальний куточок нашої планети - Бермудський трикутник, що «славиться» пропажею кораблів і літаків. Біля однієї сторони даного трикутника розташоване я, держава-архіпелаг, що складається з 700 островів і 2300 коралових рифів. Саме в цій державі розташований острів, на який 12 жовтня 1492 року ступив Христофор Колумб - острів Сан-Сальвадор.

Про яку державу мова йде?

6. Я озеро - одне з визначних пам'яток західної півкулі. Воно лежить на 3 метри вище рівня Тихого океану. Довжина його близько 160 км, а ширина - 70 км. У цьому прісноводному басейні водяться морські риби, є акули. Озеро було колись затокою Тихого океану. Під час одного з вивержень вулкана дно затоки здулося й відокремило водойму з океанськими водами. Численні річки й струмки заповнили його прісною водою, а надлишок вод виливається в Атлантичний океан через знову, що утворилася ріку, Сан-Хуан. Поступово з надлишками води ріка віднесла в Атлантичний океан і надлишок солі, а риба пристосувалася до прісної води. Назва цього озера збігається з назвою держави Центральної Америки, на території якого воно розташовано.

Як називається озеро?

3 гейм «ЗАМОРОЧКА – ЦЕ БОЧКА»

Заморочка - це бочка.

З мішка її дістань

І питання нам прочитай.

Ледве подумай, поспіши

І відповідь скоріше скажи

1. Небо раптом покрилося темно-свинцевими й грозовими хмарами. З найбільш темної хмари над поверхнею поля завис стовп, що крутится, що нагадує «хобот», довжиною більше кілометра. Цей «хобот» являє собою обертовий що рухається ...

Питання: Як називається дане явище природи, і в якій країні материка воно найчастіше відбувається?

2. На території США існує багато цікавих куточків природи. Один з них - Каньйон Колорадо, довжина якого становить 320 км, а глибина 1800 м. Ширина на рівні поверхні плато, що він прорізає, від 8 до 25 км, в уреза води в ріці - менш 1 км, а місцями 120 км. Стрімкі стіни каньйону сильно розчленовані й утворять вигадливі форми, що нагадують вежі, храми, бастіони, колони.

Питання: Під дією, яких процесів відбулося утворення каньйону і його вигадливих форм рельєфу?

3. Північ Канади обмивається водами Північного Льодовитого океану, і, здавалося б, з океану повинен приходити вологе повітря. Однак там опадів випадає менше, ніж на внутрішніх плоскогір'ях Кордильєр?

Питання: Чому це відбувається?

4. Її називають «Велика ріка», «батько вод», але в цей час її дуже часто називають «товста грязнуха», тому що її води мутні, сіро^-жовтого кольори. Місцеві жителі говорять: «Воду Міссісіпі пити не можна, тому що вона занадто густа, але й орати не можна, тому що вона занадто рідка».

Питання: Які причини Ви можете назвати для пояснення такої назви?

5. Майн Рід у романі «Вершник без голови» так описує грізне явище: «Мандрівники бачили лише самий початок урагану. Один зі смерчів, що насувалися, натрапивши на фургон, розсипався густим чорним пилом - здавалося, що з неба пішов пороховий дощ. Але це був лише початок

. Ненадовго здався просвіт, і подорожан обдало гарячим повітрям, немов з жерла печі. Потім зі свистом і виттям подув рвучкий вітер, несучи льодовий холод; завивання його були так оглушливі, що, здавалося, всі труби Эола возвещают про появу Короля Бур.

Через мить ... мандрівники потрапили в мороз, подібний тому, що сковує крижані гори на Льодовитому океані».

Питання: У чому причина зміни погоди в цьому грізному явищі?

77. «Щасливий випадок»

Це був вершник без голови, але виглядав зовсім інакше. Обрису були ті ж, він став у десять разів більше колишнього.

Це вже була не людина, а велетень, і не кінь, а тварина з контурами коня, але висотою з вежу - величезне, як мастодонт.

І це було ще не все. У його вигляді відбулася більше значна зміна, ще більш непояснена. Він їхав уже не по землі, а по небу; і кінь, і людина пересувалися нагору ногами. Копита коня були чітко видні на верхньому краї завіси, а плечі вершника ... майже стосувалися лінії обрію. Серапе, накинуте на плечі, висіло правильно стосовно переверненої фігури, але всупереч закону тяжіння. Те ж ставилося й до поводьям, і до гриви, і до довгого хвоста коня.

Але раптом, обрису дивовижного вершника миттєво розпливлися; кінь повернула й побігла клуса в протилежному напрямку, хоча копита її усе ще стосувалися неба.

Примара злякалася й рятувалася втечею!

Питання: Яке природне явище описане Манн Рідом у книзі «Вершник без голови»?

4 гейм. «ВІДЕОСЮЖЕТ» И «ЗНАВЦІ КАРТИ»

Два конкурси проводяться одночасно: «Знавці карти» - від кожної команди по 1 чоловіку, які повинні за 2 хв відібрати географічні об'єкти, розташовані на території - 1.Канади, 2.США, 3.Мексики. Картки окремо.

У цей час, група повинна по картинці описати регіон Північної Америки, вгадати його й назвати країну, для якої він характерний.

5 гейм. «ГОНКА ЗА ЛІДЕРОМ»

1. Сама велика ріка США 1. Сама велика ріка Канади 1. Саме велике місто Канади

2. Саме велике місто США 2. «Автомобільна» столиця США 2. «Нафтохімічна» столиця США

3. «Ігровий» штат США 3.«Машинобудівний» штат США

3. Атабаска, Невільнича – частини ріки ...

4... Огайо, Канзас, Айова – це припливи ріки ... 4... Береговий хребет, Скелясті гори, Сьєрра-Невада - це все ...

4. Велика ріка штату Аляска

5. Прикордонна ріка між США й Мексикою 5. Самий великий півострів Мексики

5. Найбільша затока Канади

6. У якій державі розташований «квітучий» півострів? 6. У якій державі перебуває півострів «гарячий горн»? 6. У якій державі розташований півострів, що переводиться, як «ми вас не розуміємо»?

7. Птах – національний символ США 7. «Червона ріка» США 7. Столиця Канади

8. Столиця Куби 8. Столиця Мексики

8. Столиця США

9. Головний експортер кукурудзи на світовий ринок 9. Головний експортер лісу й деревообробної продукції на світовий ринок

9. Експортер цукру на світовий ринок

10. На території якої держави збереглися пам'ятники древньої цивілізації майї 10. На території якої держави розташовані самі великі гейзери у світі 10. На території якої держави знайдені поховання динозаврів

11. Найбільша держава Вест-Індії 11. Степу в США називаються ... 11... Народ, що населяє північ Канади

12. Місце США по чисельності населення у світі 12. Місце Канади по площі у світі

12. Самий далекий штат США

13. Самий північний штат США 13. Водоспад, що розташований у США й Канаді

13. Вулканічне плато материка

14. Яка держава можна назвати «країною озер» 14. Яка держава граничить на півдні з Мексикою?

14. Яку частину США називають «Росіянці Америкою»?

15. Яка ріка з'єднує озера Ери й Онтаріо? 15. Яке гігантське дерево материка називають «мамонтовим деревом»?

15. На якій мові розмовляють мексиканці?

Додатковий матеріал:

Назва штату США Назва штату, що дає населення

Делавер «Алмазний»

Північна й Південна Кароліна, Луізіана «Королівські»

Вісконсин «Борсуковий»

Алабама «Розчищена земля»

Айова «Заколисуючий»

Луізіана Креолів

Техас «Єдиної зірки»

Колорадо «Червоний»

Монтана «Гірський»

Каліфорнія «Золотий»

Массачусетс «Материнський»

Мен «Сосновий»

Коннектикут «Мускатних горіхів», «Будівельного каменю»

Аляска «Земля опівнічного сонця»

Критерії оцінювання:

53 - 48 бала - оцінка 10

47 - 43 бала - оцінка 9

42 - 37 бала - оцінка 8

36 - 31 бала - оцінка 7

30 - 25 бала - оцінка 6

24 - 19 бала - оцінка 5, нижче оцінки в журнал не виставляються.

Увага: При оцінюванні враховується думка групи про внесок кожного учасника в роботі групи.