Світ мікробів і хвороб ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ
КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.
НАВЧАЛЬНИЙ НАПРЯМ
 
Мета: дати учням поняття про мікроби та бактерії; формувати уявлення дітей про інфекційні хвороби, гігієнічні навички; розвивати мислення, мовлення; виховувати культуру поведінки, бажання турбуватися про своє здоров'я та вести здоровий спосіб життя.

Обладнання: мультимедійне обладнання; презентація до уроку; відеоролики «Мило та мікроб» та «Мудрі казки. Мікроби»; призи — муляжі (мило, зубна щітка, зубна паста, вологі серветки, мийні засоби, вітаміни, посуд з написом «Індивідуальний посуд» і т. ін.).

Тип уроку: урок — презентація проектів.

Хід уроку

І. Організаційний момент

У ч и т е л ь. Добрий день, діти! Чи всі готові до уроку?

ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Перевірка домашнього завдання

- Домашні завдання першої, другої та четвертої груп ви зможете ретельно вивчити і поставити виконавцям свої запитання до кінця дня. Свої оцінки ви отримаєте на проектах після уроку. 3-тя група сьогодні підготувала нам невеличку сценку про правила поведінки за обіднім столом.

Перед початком уроку три групи (1-ша, 2-га, 4-та) вивішують на дошку свої проекти з домашнім завданням (1-ша — сервірування столу; 2-га — страви інших національних кухонь; 4-та — меню корисної для здоров'я їжі на тиждень); 3-тя група відповідає усно. На кожному проекті прикріплено заготовлені вчителем таблички для оцінювання (додаток).

2. Бесіда
 
- Сьогодні на уроці я хочу поговорити з вами про дуже серйозні речі... Що це?
 
19.03.2015-1-3ФП

- Чи цікаво вам дізнатися, чому вона з'явилась і що хоче нам розповісти? Збирайтеся в мандрівку! Приготувалися? Заплющте очі! Один, два,три! Де ми опинилися? Що це за охоронці такі дивні?
 
19.03.2015-1-4ФП

3. Інформація «Довідкового бюро»

- Я знаю, хто нам допоможе дізнатися, хто не пускає нас у казкове місто!
 
19.03.2015-1-5ФП

- Про що так уважно читають ці діти?

1-й  у ч е н ь.  Часте миття рук для сучасної людини є не лише ознакою гарного виховання та акуратності. Ця нескладна процедура здатна захистити від небезпечних захворювань, адже саме через брудні руки мікроби-збудники потрапляють до нашого організму. Миття рук із дотриманням певних правил — один з кращих способів профілактики, що вимагає тільки мила і теплої води або дезінфікаційного засобу на спиртовій основі.

2-й  у ч е н ь.  У місцях скупчення людей (метро, громадський транспорт, супермаркети, концертні та кінозали) кількість мікробів доходить до 300 тисяч на один кубічний метр. Ка відкритому повітрі їх значно менше. Учені виявили, що мікроби є навіть по висоті 1000 м: в одному кубічному метрі, здавалося б, абсолютно чистого повітря міститься близько 1500 мікробів. Якщо маєте міцний імунітет, то організм впорається з невидимими арміями. Натомість якщо захисні сили ослаблені, мікроб може спровокувати захворювання. Тоді потрібно дотримувати гігієни особливо ретельно.

3-й учень. Розмір мікробів друзів і ворогів людини — становить від тисячних до мільйонних часток міліметра. Побачити їх можна тільйи під мікроскопом. Ці мікроорганізми складаються з однієї клітини (виняток — деякі грибки). Мікроби харчуються і розмножуються. Живильним середовищем для них продукти, що містять багато води (молоко, бульйони, м'ясо, риба і т. ін.). Сприятлива для розмноження мікроорганізмів температура — 37-40 ?С. За таких умов за півгодини кількість мікробів подвоюється, а через 2 год. збільшується в 16 разів. Мікроби поширені в природі: в 1 мл. забрудненої води можна виявити десятки мільйонів мікробів, в 1 г угноєного ґрунту — їх значно більше.

ІІІ. Повідомлення теми і мети заняття

- Чи здогадалися ви, хто нас не пускає в чарівну країну? (Мікроби) Для того щоб ми могли їх позбутися, необхідно знати, якими вони бувають і чого слід бояться. Рушаймо сторінками нашої книги!
 
22.03.2015-2с          22.03.2015-2сс

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Робота з підручником

Читання тексту (с. 22-23).

2. Обговорення прочитаного. Бесіда за слайдами

До класу заходить лікар Айболить і ставить дітям запитання. За правильні відповіді роздає дітям призи — муляжі (мило, зубну щітку, зубну пасту, вологі серветки, мийні засоби, вітаміни, посуд з надписом «Індивідуальний посуд» і т. ін.).

Л і к а р  А й б о л и т ь.  Що таке мікроби?

- Вони корисні чи шкідливі?
- Чи можна побачити їх неозброєним оком?
- Назвіть корисні бактерії; шкідливі мікроби.
- За допомогою яких бактерій виготовляють сир і кефір?
- Як називаються хвороби, спричинені мікроорганізмами?
- Що ускладнює інфекційну хворобу?
- Як зміцнити і захистити організм?
- Які хвороби називають «хворобами брудних рук»?
- Мікроби розчиняться від ваших правильних відповідей!
- Чому необхідно обов'язково мити руки після відвідування туалету, одразу після повернення додому з вулиці, перед споживанням їжі, у разі забруднення? Один мешканець цього чудового місця хоче поділитися з нами своїм досвідом.

Перегляд відеоролику «Мило та мікроби».

?? Фізкультхвилинка

- Що ще потрібно робити, щоб бути здоровим?

- Правильно! Займатися спортом!

22.03.2015-2с3          22.03.2015-2с2
 
V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Робота за малюнком у зошиті (с. 14)

2. Парна робота над завданням № 1 (с. 15)

- Доведіть, що хлопчик на малюнку наражає себе на небезпеку від мікробів і вірусів.

- Що б ви подарували цьому хлопчику?

V. Підсумок уроку

1. Бесіда

2. Перегляд відеоролику «Мудрі казки. Мікроби»

- Як ви вважаєте, навіщо вам лікар Айболить роздавав подарунки?

- Останній будиночок, у який ми зазирнемо,- це будиночок тітоньки Сови.

VІІ. Домашнє завдання

- Складіть удома пам'ятку, як захистити себе і родину від інфекційних хвороб та грипу. У зошитах на с. 15 у завданні № 3 оберіть правильну відповідь і доведіть свою думку.
 
Додаток
 
Таблиця для оцінювання виконання домашнього проекту
 

з/п

ПІБ учня

Яку роботу виконував під час підготовки проекту

Оцінка

1

     

2

     

3

     

4

     

5

     

Загальна оцінка проекту

     
 
 
 
Навчальне видання «Формування здоров'язбережувальної
компетентності молодших школярів» / Упоряд. Божко О. В. –
Х. : Вид. група «Основа», 2014. – 141,[3] с. – (Б-ка журн.
«Початкове навчання та виховання»; Вип. 1 (121)).