ОПИС СИСТЕМИ РОБОТИ ПЕДАГОГІЧНОГО КОЛЕКТИВУФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ
КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.
НАВЧАЛЬНИЙ НАПРЯМ
 
Коли вчителі Зідьківської ЗОШ І—III ст. імені Г. Ковтуна розглядали здоров'я дітей із чотирьох найважливіших аспектів (фізичного, духовного, психічного і соціального), то у них склалася певна система роботи, наведена в розділі «Навчальний напрям», що спрямована на формування здоров'язбережувальної компетентності школярів.

Формування здоров'язбережувальної компетентності реалізуємо через уроки курсу «Основи здоров'я» і фізичної культури. У розділі запропоновано серію нетрадиційних уроків з використанням інноваційних технологій, що дають змогу реалізувати принцип наступності та перспективності під час організації навчально-виховного процесу. У посібнику також запропоновано форми організації навчальної діяльності, що сприяють створенню гарного настрою, зміцненню здоров'я, виховують в учнів найкращі риси характеру, розвивають інтелект, є важливим засобом реалізації міжпредметних зв'язків у процесі навчання та виховання школярів.

Упроваджуючи нові прогресивні технології та інтерактивні методи навчання, намагаємося дотримувати правила: «не нашкодь, навчаючи». З цією метою під час навчального процесу простежуємо своєчасну зміну статичного напруження під час письма та читання (фізкультхвилинки, вправи для корекції зору, музичні паузи); забезпечуємо зміну різних видів навчальної діяльності, використання наочності з урахуваннями вимог гігієни; використовуємо позитивні емоції, що полегшують засвоєння матеріалу. Усі ці заходи зменшують утому, стимулюють вищу нервову діяльність, поліпшують змістовність засвоєння учнями навчального матеріалу.

Уміння і навички, що стосуються здоров'язбережувальної компетентності, вимагають багаторазового вправляння, тому в організації їх застосування в нашій практиці переважають практичні вправи та ігрові ситуації, індивідуальна й групова діяльність. Практикуємо заучування приказок та прислів'їв про здоров'я. Обов'язковим є зв'язок із життєвим досвідом дітей, урахування умов, у яких вони перебувають удома. Для створення сприятливого мікроклімату враховуємо санітарно-гігієнічні вимоги, зокрема освітлення, температурний режим, провітрювання, правила гігієни, чистоти в класі. Розсаджуючи дітей за парти, користуючись такими критеріями: вади здоров'я (зір, слух, постава); зріст; психологічна сумісність.

Розроблена система є ефективним засобом підвищення розумової активності з урахуванням індивідуального стану здоров'я учнів.
 
Навчальне видання «Формування здоров'язбережувальної
компетентності молодших школярів» / Упоряд. Божко О. В. –
Х. : Вид. група «Основа», 2014. – 141,[3] с. – (Б-ка журн.
«Початкове навчання та виховання»; Вип. 1 (121)).