Вивчення англійської мови за кордоном. Літо ...Сонце тільки проголосило прихід весни, а в багатьох вже з'явилися думки на тему "Як провести літні канікули?"

І як завжди хочеться щоб відпочинок був дивовижним та яскравим, щоб він подарував нові враження, емоції і залишився у пам'яті на довго. Цікаво, а чи вдасться поєднати такий відпочинок з навчанням?

На перший погляд ці речі не є сумісними. Здається, і так навчалися цілий рік і необхідно хоча б улітку забути це слово. Але ж погодьтеся, навчання може і має бути приємним. Взяти наприклад вивчення англійської мови. Де ще можна оволодіти нею, як не у відповідному мовному середовищі? Тому не дивно, що послуги з навчання мови за кордоном набувають все більшої популярності.

Тим, хто бажає вивчати англійську за кордоном, дійсно пощастило. Адже вони можуть обирати з великого списку цікавих та не схожих одна на одну країн. Велика Британія, Мальта, Кіпр, Канада, США та Австралія раді вітати всіх бажаючих на своїх мовних програмах. Постійна мовна практика забезпечена 24 години на добу в будь-якій з цих країн, а програми мовних шкіл створені таким чином, щоб якнайкраще поєднати вивчення мови, відпочинок та розваги.

Велика кількість програм у різних країнах та школах дозволяє кожному знайти те, що йому необхідно. Але параметрів вибору стільки, що можна і заплутатись. Давайте почнемо знайомитись з кожним більш детально.

Програма та інтенсивність курсу англійської

Короткострокові курси

Тривалість короткострокових курсів зазвичай складає 2 тижні. Деякі з них тривають до 4-х тижнів. Короткострокові курси можна поділити на стандартні та інтенсивні. Програма стандартного курсу частіше за все включає 15-20 уроків англійської мови на тиждень. Інтенсивний курс складається з 20-30 уроків англійської на тиждень. Програми курсів загалом схожі і відрізняються інтенсивністю занять та кількістю часу на культурно-розважальну програму.

Академічні програми

Цей тип програм вивчення англійської розрахований на дітей, які планують подальше навчання у школі, коледжі чи університеті за кордоном. У такі програми часто включаються також спеціалізовані предмети, а не тільки заняття з англійської. До категорії академічних програм, також належать курси з підготовки до міжнародних іспитів, таких як IELTS або TOEFL. Тривалість таких програм складає від 4-х тижнів до 3-х місяців.

Спортивні табори та спеціалізовані програми

Якщо дитина активно займається одним конкретним видом спорту, спортивний табір – один з найкращих варіантів. Програма часто акцентована на заняттях спортом ніж на уроках мови. Цікаво, що наприклад англійську+футбол можна вивчати на базах таких відомих футбольних клубів як Манчестер Юнайтед або Челсі.

Аналогічно, у спеціалізованих програмах, мовні заняття доповнюються заняттями з інших дисциплін. Такі програми є ідеальними для тих, хто захоплюється музикою, танцями, дизайном, театральним та кіномистецтвом, живописом, тощо. Діти вивчають англійську, займаючись своєю улюбленою справою, та поповнюють словниковий запас спеціальними термінами та словосполученнями.

Навчання у сім'ї викладача

Одна з найбільш ефективних програм вивчення англійської мови. Заняття як правило проходять індивідуально. Весь вільний час від занять дитина продовжує спілкуватися з висококваліфікованим викладачем, носієм мови. Це значно підвищує ефективність оволодіння мовою та гарантує максимальний результат у мінімальні строки.

Навчання для всієї родини

Якщо батькам також необхідні курси англійської, така програма дозволить корисно провести відпочинок усієї родини. Діти та батьки вивчають мову у своїх вікових групах у першій половині дня. Жити, та проводити вільний час можна як разом, так і окремо.

Компанія-організатор мовного табору або школи

Від організатора залежить дуже багато. Перш за все – рівень викладання мови на заняттях.

Пансіони

За навчання у пансіоні (школі або коледжі) відповідає його адміністрація. Такий підхід є одним з найбільш якісних завдяки високому рівню викладачів у цих закладах. В школі-таборі надаються не тільки короткострокові курси, але й академічні. Як правило, пансіони розташовані в зелених паркових зонах невеличких міст. На їх території знаходяться гуртожитки, в яких діти будуть проживати під наглядом викладачів. Пропонуються цікаві розваги та спортивні ігри. Діти можуть грати в футбол, теніс, гольф, займатись фітнесом, скелелазінням та іншими видами спорту. Більш спокійні та творчі діти зможуть займатись в художніх та музикальних студіях.

Мовні школи

Мовні школи, які проводять свої курси протягом усього року, також організовують як літні мовні табори так і літні мовні школи. Усі викладачі мовних таборів та шкіл мають сертифікати TEFL (Teaching English as a Foreign Language), що забезпечує високий рівень викладання. Надається можливість замовити інтенсивний курс, з більшою кількістю годин.

Табори розташовуються, як правило, у передмістях та маленьких містах. Окрім іноземців Їх відвідують також діти-носії англійської (10-20%).Тут робиться акцент на різноманітних розважальних програмах та спортивних іграх. Існують спеціалізовані на певному виді спорту чи курсі табори. До програм також включені екскурсії.

Школи, як правило розташовані у містах. Діти можуть проживати, як в гуртожитках, так і в сім'ях. В групах займається по 12-15 дітей. Як і в таборах, життя в школі не завершується лише уроками англійської. Ті, хто в захваті від активного відпочинку, зможуть займатись спортивними іграми, картингом, плаванням, фехтуванням тощо. Розважальні програми відрізняються в залежності від міста та технічної бази школи. Культурні - включають екскурсії та прогулянки.

Організації, що займаються виключно літніми таборами

Безперечним плюсом таких таборів є те, що до них приїздять діти-носії англійської (від 50% до 99%). Заняття мовою є опцією, яку можна і не замовляти. Тут часто викладають студенти педагогічних факультетів. Інколи запрошують і професійних викладачів з відповідним досвідом. Проживання організоване в гуртожитках на території табору. Такі табори відрізняються найбільшими та найрізноманітнішими розважальними програмами. Лазерні бої та катання на квадроциклах, стрільба з лука, походи та міні-олімпійські ігри – далеко не виключний перелік розваг та атракціонів, що зроблять перебування в таборі захоплюючим та незабутнім. Звісно, що безпеці дітей приділяється дуже висока увага.

Країни

Виїжджаючи до іншої країни, ви вивчаєте не лише мову. Засвоюється культура та світогляд нації, ви знайомитесь зі звичками, гумором та думками людей з якими спілкуєтесь.

Велика Британія

Мовні школи Великої Британії традиційно вважаються найпрестижнішими. До 40% молоді зі всього світу обирають для вивчення англійської мови саме цю країну. І це враховуючи те, що освітні послуги тут найдорожчі. Свою високу репутацію британські літні школи отримали завдяки дійсно якісному навчанню. Повертаючись додому, діти демонструють значне поліпшення рівня оволодіння англійською своїм батькам та викладачам у школі.

Велика Британія ще на початку ХХ-го ст. була наймогутнішою країною світу, і чверть населення планети були підданими королеви Вікторії. Цій країні є що показати і сьогодні: починаючи з дивовижних палаців та замків і закінчуючи Стоунхенджем та високогір'ями Шотландії. Країна вікових традицій та багатої культури до того ж може запропонувати велике різноманіття розваг, з яким зможе конкурувати мабуть тільки США.

Мальта

Мальта – друга за популярністю країна для вивчення англійської мови влітку. Річ у тім, що Мальта довгий час була колонією Великої Британії і запозичила її освітню модель. Англійська мова на Мальті – одна з 2-х державних, що створює сприятливе для навчання мовне середовище.

Мальта – країна сонця, моря та священників. Всесвітньо відомий орден мальтійських лицарів управляв Мальтою майже три століття. Палац Великого магістру входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Цікаво, що на Мальті знаходиться один з найстаріших театрів Європи - "Маноель".

Відвідування храмів, палаців, печер та фортець входить до екскурсійних програм, а пляжі, спортивні ігри, дискотеки та тематичні вечори наповнять відпочинок емоціями та розвагами.

Кіпр

Кіпр – острів, що славиться своєю дивовижно багатою історією, що починається більш ніж дев'ять тисяч років тому. За цей час в культурі Кіпру залишило свій слід чимало цивілізацій та народів. Фінікійці, єгиптяни, греки, перси, римляни, візантійці, араби, хрестоносці, генуезці, турки та британці володіли Кіпром під час розквіту своїх імперій. Завдяки багатству своєї історії, великій кількості часто трагічних подій, Кіпр сьогодні овіюють легенди та міфи, створюючи приманливе місце для відпочинку.

При виборі школи зверніть увагу в якій частині Кіпру вона розташовується. Кіпр розподілений на турецьку, грецьку та англійську. Від цього залежить мовне середовище. Серед мовних шкіл Кіпру багато представництв шкіл Великої Британії та США, радимо обирати саме ці школи, через те, що там викладають носії мови.

США

Дитячий освітній туризм був зароджений саме у Сполучених Штатах Америки. Після Другої світової війни США постраждали найменше і тут розпочали роботу дитячі благодійні фонди. Вони мали на меті примирити дітей тих, хто ще нещодавно воювали між собою. Вже 1951-го року сім'ї Детройту прийняли 75 німецьких підлітків. Поступово географія міжнародних обмінів розширилась і сьогодні до Сполучених Штатів приїздять діти з усього світу.

П'ятдесят штатів, немов п'ятдесят різних світів зі своїми власними історіями та особливостями, пропонують відвідати Статую Свободи та Манхеттен, Великий Каньйон та Єллоустонський національний парк. Програми США славляться своєю екскурсійною насиченістю та розвагами.

Зверніть увагу на Вашингтон, Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Сан-Франциско, Чикаго та Бостон. Ці міста визнані найпопулярнішими місцями для навчання в США.

Канада

Канікули в Канаді – це перш за все знайомство з унікальним світом дикої природи. Одна з найбільш розвинених країн знайшла спосіб поєднати розвиток новітніх технології з піклуванням про чисте навколишнє середовище. Країна сотень озер дбайливо зберігає цінності Старого та Нового світів.

Канада - це країна великого етнічного та культурного різноманіття. Тут є на що подивитися. Ніагарський водоспад, Музей хокейної слави, фестивалі джазу та кіно, музеї та театри, національні парки та Великі озера входять в екскурсійні програми літніх мовних шкіл.

Австралія

Найменший у світі континент на початку своєї сучасної історії був виправною колонією Британії. Раніше сюди відправляли засуджених вбивць та крадіїв, а сьогодні це одна з найбезпечніших країн світу, куди зі спокійною душею можна відправити на канікули власну дитину. Гостинність вважається однією з візитівок австралійців.

Австралія – унікальне місце. Взимку тут літо, а влітку – зима. Вздовж східного узбережжя Австралії розтягнувся Великий бар'єрний риф – найбільша споруда в світі, яку творять живі організми. Домівка кенгуру, коали, вомбата, вутконоса та багатьох інших тварин залишить незабутні враження в серці кожного, хто відвідає цю дивовижну країну.

Система освіти Австралії відповідає міжнародним стандартам. За кількістю іноземних студентів країна посідає третє місце після США та Великої Британії. Однією з причин такої популярності є невисока вартість навчання: на 40% нижче ніж в Англії, та на 15-20% ніж у Канаді.

Візи

Кожна з країн, що розглядаються, вимагає від громадян України отримання візи. Список необхідних документів майже однаковий:

Запрошення від мовної школи;
Закордонний паспорт або проїзний документ дитини;
Копія внутрішнього паспорту. Для дітей копія свідоцтва про народження;
2-і фотографії 3,5х4,5;
Довідка зі школи;
Довідка з місця роботи або навчання;
Довідка про стан банківського рахунку;
Якщо дитина їде з одним із батьків, нотаріально затверджений дозвіл від іншого.

Якщо дитина їде без батьків:

Нотаріально затверджена заява батьків про спонсорування подорожі (+довідка про стан рахунку);
Відповідно весь пакет документів батьків (документи, що вказані вище).

Цей список не є вичерпним і потребує уточнень у консульстві або агентстві, що надає освітні послуги.

Терміни розгляду документів залежать від країни і можуть становити від 5-ти днів до 3-тижднів. В будь-якому разі радимо почати займатися цими питаннями вже зараз, оскільки влітку консульства будуть перевантажені. Також необхідно враховувати час (від 2-х до 3-х тижнів) на вибір програми та отримання запрошення від приймаючої сторони.

Країна

Консульський збір

Розгляд заяви на отримання візи, роб. днів (від)

Велика Британія

78 GBP / 988 UAH

15

Мальта

80 EUR / 837 UAH

7

США

160 USD / 1276 UAH

5

Канада

75 CAD / 599 UAH

10

Кіпр

12 EUR / 125 UAH

5

Австралія

90 EUR / 942 UAH

14

Вартість літніх програм

Часто в ціну канікулярної програми включається вартість курсу, учбових матеріалів, проживання, харчування, екскурсійних програм та супроводу керівника, але умови краще уточнювати. Вартість проїзду, трансфер з аеропорту, медичну страховку, візу, оформлення документів доведеться сплачувати окремо. Зверніть увагу, що у деяких школах додатково необхідно сплачувати реєстраційний збір.

Нижче приведені середні вартості двотижневих курсів для різних країн у гривні. Це дасть змогу зорієнтуватись у загальній картині на ринку цих послуг.

Середня вартість двотижневого курсу, грн.:

Країна

Середня вартість курсу, грн.

Авіапереліт у дві сторони

Консульський збір

Разом, грн.

Велика Британія

10200 – 29100

3660

988

14848 – 33748

Мальта

6100 – 14400

4710

837

11647 – 19947

США

8000 – 26400

7500

1276

16776 – 35176

Канада

10000 – 23600

7030

599

17629 – 31229

Кіпр

12500 – 15700

4380

125

17005 – 20205

Австралія

9400 – 13700

11000

942

21342– 25642

Одразу необхідно зауважити, що дані на графіку досить умовні. Пропозицій дуже багато, і є можливість знайти курси та авіаперельоти, які за цінової пропозицією відрізняються від наведених.

Таким чином, на сьогодні існує велика кількість пропозицій для бажаючих вивчати англійську мову за кордоном. Головне – не забувати, що це все ж таки канікули, і обирати програму, що принесе окрім знань якнайбільше вражень та задоволення.

Залишається лише побажати зробити правильний вибір та яскраво відпочити наступного літа.

Джерело:http://osvita.ua/abroad/language/articles/28991/