Тема:    Пристрої виводу інформації (монітор та відеоадаптер).
Мета:    засвоїти функціональне призначення, технічні характеристики та принцип дії монітора. Навчитись виявляти помилки в зображенні дисплея і усувати ці недоліки.
Відеосистема
Монітор - це пристрій, який перетворює електричні сигнали комп’ютера у візуальне зображення.
Дані, відображувані на екрані монітора, зберігаються у визначеному блоці пам'яті комп'ютера (відеопам'ять). Керує роботою монітора пристрій, розміщений у системному блоці і називається відеокартою чи відеоадаптером.
Відеокарта разом з монітором і утворять відеосистему. Процесор поміщає у відеопам'ять дані, а відеокарта монітора приблизно 60 разів у секунду переглядає дані і малює відповідне їхньому змісту зображення на екрані.
 
Відеокарта
Відеокарта - пристрій, що забезпечує вивід інформації на монітор. Їі функціональне призначення – перетворення цифрової інформації компютера в аналогові сигнали  SVGA монітора.
Основними характеристиками відеокарти є: модель, виробник, обсяг відеопам'яті, тип відеопам'яті, частота регенерації.
В даний час поширені відеокарти з відеопам'яттю об’ємом від 64 до 256 Мбайт. Об'єм  пам'яті 32 Мбайти достатній для роботи з офісними додатками, текстовими редакторами й електронними таблицями на комп'ютері. Для ПК із моніторами 17 і 19 дюймів рекомендується мати 128 Мбайти відеопам'яті.
Тип відеопам'яті впливає на швидкість роботи з текстовою і графічною інформацією. Швидше працюють відеокарти, побудовані на мікросхемах пам'яті VRAM, WRAM і SGRAM.
Найбільш відомі виробники: Diamond, ATI, Matrox, Intel.
Графічний акселератор (прискорювач) - пристрій для роботи з тривимірними графічними зображеннями без участі графічної карти і процесора.
Для роботи з тривимірної 3D графікою компанія 3Dfx Interactive в листопаді 1995 р. запровадила 3Dfx технології. Пристрої на основі 3Dfx технології забезпечують обробку як двовимірної, так і тривимірної анімації, тривимірних об'єктів і накладення текстур, відтворення MPEG-файлів тощо.
Перваги графічних акселераторів виявляється тільки при роботі спе¬ці-ально оптимізованих програм. В даний час 90% подібних програм роз¬раховано на використанні 3Dfx технології, хоча існують і інші 3D технології.
Одними з кращих вважаються акселератори - 3Dfx Voodoo, Matrox , Riva-TNT, Intel 740, 3Dfx Banshee.

Монітори
Сучасні монітори бувають виконані на основі електронно-променевої трубки (CRT) чи рідко-кристалічної технології (LCD). У CRT-моніторах зображення виходить у результаті свічення спеціальної речовини - люмінофора під впливом потоку електронів. LCD-монітори зроблені з речовини, що знаходиться в рідкому стані, але має при цьому деякої властивості кристалів. Молекули рідких кристалів змінюють властивість минаючого крізь них світлового променя, у такий спосіб на моніторі створюється зображення. В даний час по показнику ціна-якість CRT-монітори перевершують LCD, тобто при рівній якості LCD-монітори дорожче. Але зате в LCD-моніторах зовсім відсутнє шкідливе електромагнітне випромінювання.
Один з показників, що характеризують монітори - розміри екрана. В даний час можна придбати монітори з розмірами екрана від15 до 21 дюйма по діагоналі (1 дюйм = 2,54 см). Екран дисплея може працювати в двох основних режимах: текстовому і графічному. Текстовий режим для екрана є стандартним, а перехід у графічний режим досягається під керуванням програм.
У графічному режимі екран розділяється на окремі світні точки, кількість яких залежить від типу дисплея, наприклад 640 по горизонталі і 480 по вертикалі. Світні точки на екрані звичайно називають пікселями, їхній колір і яскравість може змінюватися. Саме в графічному режимі з'являються на екрані комп'ютера всі складні графічні зображення, створюваними спеціальними програмами, що керують параметрами кожного пікселя екрана. Графічні режими характеризуються такими показниками як
- роздільна здатність (кількість точок, за допомогою яких на екрані відтворюється зображення) - типові в даний час: 800*600, 1024*768,   1152*864, 1200*1024 точки.
- палітра (кількість кольорів, що використовуються для відтворення зображення), наприклад 256 кольорів, 256 відтінків сірого кольору, 216 (65536) кольорів у режимі називаному High color чи 224 (16,7 млн. )кольорів у режимі True color.
На сьогодні практично всі нові відеокарти у своєму складі мають графічний прискорювач.

Хід виконання роботи:
1.    З'ясувати функціональне призначення монітора та відеоадаптера, користуючись курсом лекцій та допоміжною літературою.
2.    Визначити основні технічні характеристики та параметри моніторів, а також їх маркірування, яке використовується для їх класифікації.
3.    Ознайомитися з усіма конструктивними елементами відеоадапторів різних типів, з'ясувати їх функціональне призначення.
4.    Виконати в зошиті малюнок пристрою з позначенням усіх наявних елементів. Занести в зошит технічні характеристики пристрою.
5.    Ознайомитися із правилами безпеки при роботі з монітором.
6.    З'ясувати призначення елементів управління та настройки монітора на його лицьовій панелі.
7.    Замалювати панель управління в робочому зошиті. Навчитися користуватися нею.
8.    3а допомогою викладача, або лаборанта спробувати з'єднати монітор з відеоадаптером.
9.    Увімкнути комп'ютер та сконфігурувати його систему належним чином (при необхідності).
10.    Переглянути властивості відеоадаптера і монітора в операційній системі Windows і записати в зошит їх параметри.
11.    Записати дані про ваш робочий монітор та відеоадаптер.
12.    Виставити максимальну роздільну здатність і максимальну частоту оновлення зображення робочого монітора
13.    Вимкнути комп'ютер.
14.    Навести порядок на робочому місті.

Контрольні запитання
1.    Перерахувати основні технічні характеристики монітора.
2.    Конструктивні елементи монітора, та їх функціональне призначення.
3.    Елементи управління та настройки монітора.
4.    Види відеоадаптерів, їх класифікація, характеристики.