Дивна  пташка Тема. Письмовий переказ тексту за поданим планом із питальних речень.

Мета. Розвивати вміння описувати предмети за малюнком та переказувати текст за планом, добирати потрібні слава для відповідей па запитання. Поглиблювати знання про прикметник, йола раль у мовленні. Виховувати спостережливість, бережне ставлення до тваринного світу.

Хід уроку

І. Повідомлення теми уроку.

- Сьогодні, діти, у нас незвичайний урок. Ми будемо вчитися письмово переказувати текст за поданим планом із питальних речень.

  1. Вступ. Казка.

Діти, до нас у клас залетіла бджілка (показати м'яку іграшку-бджілку). Ось яку історію вона мені розказала. Жила якось бджолина сім’я. Була вона дружна і весела. Одного разу в цій сім’ї народилася маленька допитлива бджілка. А звати її було... Діти, допоможіть дати ім'я бджілці... З перших днів життя у вулику їй було цікаве. Та одного разу вона попрямувала довгим коридором на промінь світла, який загравав до неї. Бджілка... (ім'я) пішла до нього і натрапила на вартових, які стояли біля воріт. їй дуже захотілося побачити, що там за ворогами. Вона боязко пройшла повз вартових і потрапила у наш світ. Яскраве сонце осяяло її. Бджілка (ім'я) не знала, що робити. А ось поруч інші дорослі бджілки, теж виходили на ганок. Змахували крилами і летіли. Вона подивилася на них і теж так зробила. Нарешті вона у повітрі. Навколо розкинулося пале, а за ним, під лісом, виднілося розмаїття різних барв. Там були луки. Саме туди і полетіла бджілка.

«Як тут красиво! Скільки гарних квітів!» — вигукнула вона.

Поруч стояв ліс. Несподівано почувся стукіт. Бджілка озирнулася навколо і побачила на дереві дивну пташку.

- Діти, подивіться на малюнок і скажіть, яку пташку побачила бджілка? (Це дятел)

-А тепер скажіть, який він?

(Діти описують дятла (голова, хвіст, спинка, кігтики, крила, дзьоб), вчитель записує їхні відповіді на дошці схематично)

3.Читання тексту з підручника.

- Справді ми дізнаємося,що вона побачила,прочитавши текст вправи.

(Усі разом голосно хором читають текст).

На трухлявому стовбурі вмостився дятел. Як гарно він убраний! Голівка і спинка чорні, на потилиці червона плямка. А на чорних крилах білі плямочки і смужечки.

Усівся дятел прямо на стовбур. Зачепився за ньог гострими кігтиками, обіперся на жорсткий хвіст і давай стукати по стовбуру міцним дзьобом.

За Г. Скребищьким

4.Зіставлення описів дятла (поданого в підручнику і складеним колективно).

- То скажіть, чи саме так ми описали дятла, як по бачила його бджілка?

Бджілка була дуже вражена побаченим і поспішиш повернутися назад у вулик, щоб розповісти про все іншим.

Діти, а якби ви були разом із бджілкою, що б ви розказали про цю пташку?

5.Запис відповідей на запитання (колективне складання).

Який дятел?                 Яка в нього спинка?

Яка голівка?                 Які крила?

Який дзьоб?                 Які кігтики?

Який хвіст?

(Добирати з тексту потрібні для складання речень- відповідей слова, перебудовувати речення, в яких сформульовані запитання, на розповідні, ставлячи відповідні слова в потрібній формі. Наприкінці роботи над описам звернути увагу дітей на те, які саме слова допомогли їм описати гарно пташку, так, щоб навіть без малюнка її можна було уявити. Ці слова — прикметники, вони вказують на прикмети, ознаки дятла).

Словникова робота: потилиця, дзьоб, жорсткий, кігтики.

-Діти, зверніть увагу на те, як пишуться ці слова запам’ятайте їх.

Запис тексту в зошитах:

Дятел — гарна пташка. Голівка у нього чорна. На потилиці  є червона плямка. Спинка у дятла теж чорна. Крила у пташки чорні. На них білі плямочки і смужечки. Дзьоб у дятла міцний, кігтики гострі, хвіс жорсткий.

(Учні зачитують складений твір).

  1. Підсумок уроку.

- Прочитайте ті прикметники, які вжили, описуючі дятла.

Домашнє завдання: переказати текст. ?

Джерело-часопис «Розкажіть онуку»9(травень 5’20100) Автор-Т.В.Котельчук,вчитель;м.Ківерці,Волинська обл.