Проблема активізації пізнавальної діяльності молодшого школяра не втрачає актуальності в сучасному освітньому просторі.
Творчий учитель прагне постійного розвитку та вдосконалення майстерності.
Матеріали наступної публікації допоможуть збагатити методичну скарбничку учителя.

Шляхи розвитку освіти в Україні на найближчі роки та на перспективу, що визначені в Державній національній програмі «Освіта», передбачають її ґрунтовне реформування в напрямі впровадження в освітню практику особистісно зорієнтованого підходу, який сприяє перетворенню навчально-виховного процесу в плані створення соціально-психологічних і педагогічних умов для фізичного, соціального, інтелектуального, духовного й культурного розвитку учня.

13.09.2014-1-13

Рівень пізнавальної активності школярів у навчально-виховному процесі безпосередньо впливає на якість засвоєння знань, умінь та навичок інтелектуальної пізнавальної діяльності. Саме тому проблема стимулювання пізнавальної активності й самостійності учня під час навчання залишається актуальною, що може знайти своє розв'язання за умови наукової розробки та впровадження педагогічних інноваційних технологій у школі як під час уроків, так і в позаурочний час. Педагогічні інновації пов'язані сьогодні із застосуванням інтерактивних (від англ. іnter— взаємний, асt— діяти) методів у навчальній та виховній діяльності вчителя. «Інтерактивний» означає той, що має взаємодіяти в процесі бесіди, діалогу з чимось (комп'ютером), або кимось (людиною).

13.09.2014-1-14

Суть інтерактивного навчання полягає в тому, що взаємодію вчителя і учня розуміють як безпосередню міжособистісну комунікацію, найважливішою особливістю якої є здатність людини «брати на себе роль іншого», уявляти, як її сприймає партнер у спілкуванні або група, і відповідно інтерпретувати ситуацію та конструювати власні дії.

Асоціативний кущ Суть методу полягає в тому, що на початку роботи вчитель визначає одним словом тему, яку потрібно опрацювати, а учні добирають асоціації, що виникають у пам'яті стосовно цього слова. Спочатку висловлюють найстійкіші асоціації, потім — другорядні. Учитель фіксує відповіді у вигляді своєрідного «куща», який поступово «розростається». Доцільно застосовувати даний метод на етапі актуалізації опорних знань та умінь учнів, для формулювання проблемних питань та завдань. Досвід роботи показує, що робота зі створеним «асоціативним кущем» може проводитися і протягом уроку (реалізації проекту), у ході навчальної діяльності можна систематизувати поняття, розширювати коло питань та напрямів вивчення того чи іншого матеріалу.

Займи позицію Цей метод допомагає проводити дискусію зі спірної, суперечливої теми. Він дає можливість висловитися кожному учневі, продемонструвати різні думки з теми, обґрунтувати свою позицію або перейти на іншу позицію в будь-який час, якщо вас переконали, та назвати більш переконливі аргументи.

Учитель пропонує учням визначити власне ставлення до події (персонажа), спробувати пояснити свій вибір. Відповідно до обраної позиції учні об'єднуються в групи (кількість груп залежить від кількості запропонованих позицій). Кожна група (учень) визначає основні аргументи, що підтверджують правильність обраної позиції. Під час обговорення групи (учні) висловлюють свої міркування, опозиціонери ставлять запитання, наводять контраргументи. Якщо хтось не визначився зі своєю позицією на початку обговорення, то він має на це право під час висловлення позиції іншими учнями, тобто кожен може брати участь у дискусії. Результатом роботи за даним методом є підтвердження (зміна позиції) учнями власно­го вибору.

Мозковий штурм Це ефективний метод колективного обговорення, пошук рішень, який спонукає учасників виявляти свою уяву та творчість. Він передбачає вільне висловлення думок усіх учасників і допомагає знаходити багато ідей та рішень. Учитель на уроці називає тему «Мозкового штурму». Учні отримують час для визначення власних суджень. Далі діти об'єднуються в групи (пари), обговорюють запропоновані ідеї, висловлюють їх у процесі фронтальної роботи. Під час презентації ідей усі вони без обговорення приймаються (занотовуються). Лише після того, як усі ідеї висловлено, розпочинається їх аналіз та пошук найефективніших (правильних), визначається коло пропозицій, які потребують подальшого вивчення, дослідження, перевірки раціональності.

Мікрофон Технологія «Мікрофон» надає можливість кожному учневі висловити своє ставлення (відповісти на питання). Ця технологія передбачає дотримання вимоги чіткості висловлювання, а також право учня відмовитись від слова.

Метод «Прес» Цей метод слід використовувати тоді, коли виникають суперечливі питання та під час проведення вправ, в яких треба зайняти визначену позицію з обговорюваної проблеми. Цей метод дає учням змогу під час уроків вибирати аргументи або висловлювати свою думку з дискусійного питання. Метод допо­магає учням пояснити свої думки та сформулювати їх у виразній і стислій формі.

Застосування інтерактивних технологій у навчанні дає змогу учням:

  • ґрунтовно аналізувати навчальну інформацію, творчо підходити до засвоєння навчального матеріалу;
  • навчитися слухати іншу людину, поважати альтернативну думку;
  • моделювати й розв’язувати пізнавальні, життєві та соціальні ситуації, таким чином збагачуючи власний пізнавальний і соціальний досвід;
  • учитися будувати конструктивні стосунки в групі, визначати своє місце в ній, уникати конфліктів, розв'язувати їх, шукати компроміси, прагнути до діалогу, знаходити спільне розв'язання проблеми;
  • розвивати навички проектної діяльності, самостійної роботи, виконання творчих робіт тощо.

13.09.2014-1-17

Адже застосування інтерактивних технологій на уроках рідної мови дає змогу створювати навчальне середовище, що допомагає учням формувати характер, розвивати світогляд, логічне мислення, зв'язне мовлення, виявляти і реалізовувати індивідуальні можливості. Пропонуємо методичні розробки уроків української мови в 2-му класі.