Мета: Перевірити засвоєння знань по темі «Серцево-судинна система»; познайомити учнів із причинами раптової зупинки серця; з ознаками клінічної смерті, а також навчити навичкам першої медичної допомоги при зупинці серцевої діяльності.

Обладнання: схеми кровообігу, серцево-судинної системи, набір слайдів по прийомах і способам штучного дихання, непрямого масажу серця.

Хід уроку

I. Організаційний момент.

II. Повторення пройденого матеріалу.

1. Бесіда.

Повторення знань із курсу біології по темі «Серцево-судинна система» .

Питання до бесіди:

- Що являє собою серцево-судинна система й у чому її значення? (Це єдина система, що забезпечує кровообіг в організмі й кровопостачання органів і тканин киснем і живильними речовинами).

- Чим є серце? (Серце - орган кровоносної системи, що створює енергію руху крові).

- Яку роль виконують в організмі кровоносні судини? (Кровоносні судини - еластичні трубки, що утворять замкнуту систему циркуляції крові від серця до всіх органів і тканин і назад (ділиться на артерії й вени). Артерії несуть кров від серця до тканин, поступово переходячи в артериолы, капіляри, венулы, дрібні вени й великі вени, що переносять кров назад до серця).

- Як характеризується серцева недостатність? (Серцева недостатність – патологічний стан недостатності кровообігу через зниження насосної функції серця. Причини – захворювання й перевантаження серцевого м'яза. Підрозділяється на гостру, виникаючу раптово або майже раптово, і хронічну, що розвивається кілька тижнів, місяців або років).

Учитель нагадує поняття: «серце», «кровоносні судини», «серцева недостатність» і «інсульт».

2. Практикум «Як перевірити пульс».

Учитель. Згадаєте, що таке пульс (Пульс – це періодичне поштовхообразне розширення стінок артерій).

У яких місцях найкраще прощупувати пульс? (Найкраще він прощупується у двох місцях - на зап'ястя й у поглибленні шиї зправа або зліва підборіддя).

Під моїм керівництвом виконаєте практичний тренінг у парах по завданнях:

• Пульс на зап'ясті розташовується нижче підстави великого пальця, в улоговинці між двома костями. Намацайте його трьома пальцями й злегка надавите.

• Не притискайте пульс більшим пальцем, тому що в ньому відчувається ваше власне биття серця, і ви можете прийняти власний пульс за пульс іншої людини.

• Пульс на шиї (горлі) перебуває в балці нижче щелепної кістки, збоку від кадика. Перевірте його також трьома пальцями (слайд).

III. Вивчення нової теми.

Учитель. З якої причини може трапитися раптове припинення подиху й серцевої діяльності? (Раптове припинення подиху й серцевої діяльності може бути при поразці електрострумом, утопленні, при здавлюванні або закупорки дихальних шляхів, при травмі голови й болючому шоку).

При раптовому припиненні серцевої діяльності й подиху наступає стан клінічної смерті. Час клінічної смерті триває від трьох до п'яти мінут.

Ознаки клінічної смерті

• Відсутні:

- свідомість;

- самостійний подих;

- реакція на біль;

- пульс на сонній артерії

• Зіниця широка, не реагує на світло.

Перевірка реакції зіниці на світло:

• Прикрити око долонею й різко неї забрати.

• При наявності ліхтарика, освітити зіниця (слайд).

Якщо припинилися подих і серцева діяльність необхідно зробити непрямий масаж серця й штучне дихання.

Найбільш ефективне використання для штучного дихання спеціальних апаратів, за допомогою яких вдувається повітря в легені, при відсутності таких штучне дихання роблять різними способами.

Забезпечення прохідності дихальних шляхів:

• Очистити порожнина рота від сторонніх предметів, слизу, блювотних мас.

• Закинути голову, підкласти валик.

• Висунути нижню щелепу.

Якщо потерпілий не почав дихати, застосувати штучне дихання.

Способи штучного дихання:

• Спосіб «з рота в рот» - зробити глибокий вдих, обхопити губами рот постраждалого, пальцями затиснути ніс і зробити видих у рот. Повітря вдмухують ритмічно 16-18 разів у мінуту до відновлення природного подиху (слайд 9).

• Спосіб «з рота в ніс» - застосовується при пораненнях нижньої щелепи. Рот потерпілого при цьому повинен бути закритий.

• Спосіб Сильвестра - застосовується при великих пораненнях щелепно-лицьової області. Потерпілий лежить на спині, що робить допомогу встає на коліна в головах потерпілого, бере обидві його руки за передпліччя й різко піднімає їх, далі відводить їх назад за себе й розводить у сторони. Так виробляється вдих. Потім роблять зворотний рух, передпліччя ураженого кладуть на нижню частину грудної клітини й стискають неї. Відбувається видих.

• Спосіб Каллістова - застосовується при великих пораненнях щелепно-лицьової області. Потерпілого укладають на живіт з витягнутими вперед руками, голову повертає набік, підкладаючи під неї одяг (ковдра). Носилковими лямками або зв'язаними двома-трьома брючними ременями потерпілого періодично (у ритмі подиху) піднімають на висоту до 10 див і опускають. При підніманні ураженого в результаті розподілу грудної клітини відбувається вдих, при опусканні внаслідок її здавлювання - видихнув.

При правильному проведенні штучного дихання в потерпілого спостерігається підйом грудної клітини.

При термінальному стані (цей стан, що ставиться до кінцевої стадії життя з оборотним станом вгасання організму) мова про першу медичну допомогу не йде. У цьому випадку необхідна екстрена допомога - пожвавлення (реанімація) умираючі. Проводиться непрямий масаж серця.

Непрямий масаж серця

• Потерпілого укладають на спину, він повинен лежати на твердій, твердій поверхні.

• Встають із лівої сторони від нього й кладуть свої долоні одну на іншу на область нижньої третини грудини на 2-3 см вище мечоподібні відростки, так, щоб великий палець рятувальника був спрямований або на підборіддя, або на живіт потерпілого.

• Енергійними ритмічними поштовхами 50-60 разів у мінуту натискають на грудину, після кожного поштовху відпускаючи руки, щоб дати можливість розправитися грудній клітині.

• Передня стінка грудної клітини повинна зміщатися на глибину не менш 3-4 см.

НЕПРИПУСТИМО!

• Проводити непрямий масаж серця при наявності пульсу на сонній артерії.

• Накладати долоні при натисненні на грудину так, щоб великий палець був спрямований на рятувальника.

Непрямий масаж серця зі штучним

подихом

Непрямий масаж серця проводиться в сполученні зі штучним диханням. У цьому випадку допомогу роблять два або три чоловіки:

• Перший робить непрямий масаж серця.

• Другий - штучне дихання способом «з рота в рот».

• Третій - підтримує голову ураженого, перебуваючи праворуч від нього, і повинен бути готів перемінити одного з оказывающих допомогу.

• Під час вдмухування повітря надавлювати на грудну клітину не можна.

• Поперемінно проводити 4-5 натиснень на грудну клітину (на видиху), потім одне вдмухування повітря в легені (вдих).

IV. Практичні тренінги.

1. Практикум «Як перевірити пульс».

2. Практикум «Непрямий масаж серця».

Учні виконують у парах під керівництвом учителя після розбору його техніки проведення на плакаті й демонстраційному показі підготовленими учнями.

V. Закріплення.

1. Які ознаки клінічної смерті?

2. Що такий термінальний стан?

3. Як перевірити реакцію зіниці на світло?

VI. Підсумок уроку.

Учитель. Зробіть висновки по темі сьогоднішнього уроку. Що варто розуміти під «термінальним станом»? Які можливості пожвавлення організму»?

Домашнє завдання: записати й знати правила визначення пульсу, штучного дихання й непрямого масажу серця.