Цілі:
  • дидактична: навчити студентів створювати найпростіші презентації на екрані комп'ютера в системі Microsoft PowerPoint.
  • розвиваюча: Розвивати знання студентів у галузі інформаційних технологій.
  • виховна: Показати важливість знань і умінь у сфері інформаційних комп'ютерних технологій.


Вид занять (тип уроку): вивчення нового матеріалу.
Організаційні форми навчання: лекція.
Методи навчання:бесіда.

Засоби навчання
Вид та форми контролю знань: фронтальний опитування.
Види самостійної роботи студентів
Домашнє завдання: конспект лекції вчити.

Хід заняття
1. Організаційний момент.
2. Повідомлення теми і мети заняття.
3. Вивчення нового матеріалу.
4. Повторення вивченого матеріалу.
5. Підведення підсумків заняття.
6. Домашнє завдання.

Основи роботи з Microsoft PowerPoint

У діловому житті часто доводиться стикатися з ситуацією, коли необхідно зацікавити людей своїми досягненнями, привернути увагу до діяльності фірми, розповісти в доступній формі про товар, зробити доповідь на конференції та ін У подібних випадках неоціненну допомогу може надати програма підготовки презентації PowerPoint 97 і програма обробки зображень Microsoft Photo Editor. З їх допомогою можна реалізувати самі сміливі художні задуми. Головне - придумати сценарій презентації, побудований на використанні зображень, анімації, помітного незабутнього тексту. Презентація, підготовлена в цих середовищах, - це пов'язані між собою слайди. Відповідно до заздалегідь продуманим сценарієм програма PowerPoint 97 надає можливість вести свою розповідь, ілюструючи його "живими" картинками (слайдами) на комп'ютері. Управління зміною слайдів може бути організовано або в автоматичному, або в ручному режимі.

Програма підготовки презентацій PowerPoint 97 - прекрасний засіб підготовки і демонстрації слайдів, які завжди можна надрукувати на прозорих плівках або на папері. Завдяки цій програмі можна підготувати будь-який виступ і провести його на високому рівні із застосуванням сучасних технологій демонстрації кольорових слайдів.

Розглянута тут програма PowerPoint 97 в порівнянні з попередньою версією PowerPoint 95 включає ряд нових можливостей, що підвищують зручність використання даного продукту. Замість Майстра відповідей використовується помічник Office, створений на основі технології природної мови фірми IntelSense. Помічник заздалегідь визначає, чи допомогу, пропонуючи довідку залежно від виконуваного в даний момент роботи. Відстежуючи дії користувача, Помічник пропонує шляхи виходу зі скрутних ситуацій.Наприклад, якщо ви вставляєте послідовно один і той же малюнок в усі слайди, Помічник запропонує найкращий спосіб - помістити малюнок до зразка слайдів, що забезпечить автоматичний повтор малюнка на кожному слайді. Через Помічника можна отримати довідку по роботі програм, а також корисні поради з питань більш ефективного використання можливостей програми PowerPoint, наочні приклади і покрокові опису виконання конкретних завдань.

Можливості програми презентації
Слайди, що створюються для електронної презентації, можуть містити текст, діаграми, мальовані об'єкти і фігури, а також картинки, слайд-фільми, звуки і графіку, створені в інших додатках. В електронну презентацію можна вносити зміни в останній момент; темп презентації регулюється установкою інтервалів показу слайдів, а також використанням спеціальних переходів при зміні слайдів і анімації. Електронну презентацію можна запустити в автономному режимі. Презентаційну конференцію можна провести в мережі на декількох комп'ютерах.
Для створення електронної презентації з використанням прозорих плівок слід роздрукувати слайди на плівці у вигляді чорно-білих або кольорових слайдів, як у книжній, так і в альбомній орієнтації.
Презентацію можна підготувати з розрахунком її ефектного показу як на екрані в кольорі, так і на папері або на прозорій плівці, тобто у вигляді матеріалів, роздрукованих на лазерному принтері (у відтінках сірої шкали або в чорно-білому вигляді). Перед друком можливий попередній перегляд презентації, а також внесення змін. Для полегшення проведення презентації присутнім можна уявити роздатковий матеріал - друкований варіант презентації, що містить по два, по три або шість слайдів на сторінці.Крім того, для глядачів можна роздрукувати нотатки доповідача.
Презентацію можна оформити спеціально для мережі Web, а потім зберегти її в одному з Web-сумісних форматів, наприклад, у форматі HTML.
Майстер автовмісту PowerPoint 97 допомагає вибрати один з декількох вбудованих шаблонів змісту, а також пропонує цікаві ідеї щодо створюваної презентації, початкового тексту, форматування та організації слайдів. Шаблони охоплюють широкий спектр тем, зокрема наради робочих груп, інформаційні кіоски, дипломи, афіші, календарі подій і навіть домашні Web-сторінки.
Крім того, є шаблони компанії Dale Carnegie Training, що містять рекомендації з питання методів підвищення якості презентацій.Пропонується безліч нових шаблонів різноманітного характеру, які застосовуються до слайдів, у тому числі ряд анімаційних шаблонів з готовою анімацією. Можна вибрати певний стиль оформлення презентації. Передбачена стандартна розмітка шаблону слайда, при якій в кожній зоні слайда буде розташовуватися певний вид інформації, наприклад діаграма тільки праворуч, а текст - зліва.
Так само як і в програмі Word 97, в PowerPoint 97 виконується перевірка орфографії тексту під час його набору, і можливі помилки зазначаються безпосередньо в документі. Якщо клацнути зазначеного тексту правою кнопкою миші пропонуються варіанти правильного написання.
За допомогою кнопки на панелі інструментів Стандартна можна вибрати дію, що слід скасувати. Граничне число дій, що відслідковуються в програмі PowerPoint на випадок відміни, можна змінити в діалоговому вікні "Редагування" Командою меню Сервіс, Параметри.
Нова кнопка, що розміщується на панелі інструментів Сортувальник слайдів, дозволяє створювати підсумковий слайд для презентації, із застосуванням заголовків вибраних слайдів. Додавши в ці заголовки гіперпосилання, підсумковий слайд можна перетворити в слайд порядку денного. За допомогою слайда порядку денного можна швидко перейти в конкретний розділ презентації.
Крім створення і редагування нотаток в режимі заміток в програмі PowerPoint 97 є можливість включати до слайдів нотатки доповідача у режимі слайдів і в режимі структури. Таким чином, можна працювати з нотатками одночасно з текстом і графікою, що містяться на слайді. Вікно нотаток доповідача залишається відкритим - навіть при переході в інший слайд - до тих пір, поки ви самі його не закриєте.
У режимі структури PowerPoint 97 показує мініатюрне зображення слайда, над яким в даний момент проводиться робота. Ця нова можливість дозволяє безпосередньо відслідковувати хід заповнення слайда текстом, щоб вчасно перейти на новий слайд.
Режим чорно-білого зображення, вперше введений в програму PowerPoint 95, дозволяє переглядати слайди при друку в чорно-білому варіанті. Для переходу в цей режим досить клацнути по об'єкту правою кнопкою миші. При цьому можна вносити зміни в загальні параметри документа. Ваші зміни не відображаються на квітах слайдів презентації.
В електронну презентацію можна включати примітки, не переглядаючи вмісту слайдів. Примітки можна приховати, змінити їх форму, а також колір поля приміток. При додаванні до слайда примітки програма PowerPoint автоматично відображає панель інструментів Рецензування. Щоб запам'ятати яке-небудь намір, за допомогою цієї панелі можна сформулювати завдання і відправити її до програми Microsoft Outlook. Після закінчення роботи над оглядом презентації її можна відправити електронною поштою іншому користувачеві через Microsoft Outlook.
Рекомендації щодо створення презентації
При створенні спадів презентації основну увагу необхідно приділяти їх змістом. Анімація, переходи та інші інструментальні засоби використовуються для підкреслення певних аспектів повідомлюваних відомостей, щоб не відволікати увагу аудиторії на спецефекти.
Подібних правил слід дотримуватися і відносно звуку. Музика, яка зазвучить під час переходу з одного слайда на інший або під час анімації, сконцентрує увагу глядачів на які показуються слайдах. Однак зловживання звуковими ефектами може відволікти увагу слухачів від важливих моментів.
Реакція аудиторії залежить також від темпу проведення презентації. Так, занадто швидка зміна слайдів втомлює, а надто повільна може подіяти розслабляючи. Засоби програми PowerPoint 97 дозволяють відрепетирувати темп показу перед проведенням презентації.
Під час репетиції можна перевірити наочне оформлення слайдів. Суцільний текст і безліч малюнків можуть збентежити аудиторію.Якщо ви вирішите, що тексту забагато, розбийте слайд на дві або три, а потім щоб збільшити розмір шрифту.
Для регулювання квітів, з метою їх більш точної передачі при друку в чорно-білому варіанті, натисніть на кнопку.