Практична робота
Тема. Робота в середовищі програмування
Мета: ознайомитись із середовищем програмування turbo pascal. Навчитися зчитувати , редагувати та записувати програми. І. Хід виконання роботи
1.    Запустіть програму з середовищем програмування Паскаль ,клацнувши на піктограмі чи виконавши команду turbo.exe.
2.    Натисніть  F10 ,щоб активізувати меню. Виберіть клавішами-стрілками команду FILE , а в ній команду NEW. Отримаєте вікно у подвійній рамці з назвою NONAMEOO.PAS. Це вікно називається вікном редагування тексту програми.
3.    Наберіть у цьому вікні текст: своє ім.”я і прізвище англійською мовою, а адресу-російською або українською. Щоб перейти на російську або українську мову потрібно одночасно натиснути сполучення клавіш  CTRL+SHIFT справа,а повернутись назад таке ж сполучення зліва.
4.    Запишіть утворений файл на диск. Для цього виконайте послідовно команди file,save as… . в отриманому вікні введіть назву свого файлу f1.pas і клацніть мишею на OK або ,вибравши клавішею TAB кнопку OK натисніть на клавішу вводу.
5.    Знову розгляньте вікно редактора тексту. Вставте порожні рядки між словами. Для цього після кожного слова натискайте клавішу вводу.
6.    З”єднайте ім.”я і прізвище в один рядок. Для цього позиціюйте курсор після імені і натисніть на клавіші  Delete чотири рази. Відновіть втрачені літери у прізвищі.
7.    Нехай курсор знаходиться в середині прізвища. Прямокутний курсор означає ,що редактор перебуває в режимі встановлення символів, а курсор-риска – в режимі заміни символів. Режими перемикаються клавішею REPLACE. Натисніть на клавішу  REPLACE,щоб курсор мав вигляд риски і ,введіть будь-які три літери, наприклад „а”. Відновіть своє прізвище. Щоб розташувати курсор у потрібному місці користуйтеся клавішами стрілками, а щоб витерти символ – клавішею Delete.
8.    Адресу повторіть чотири рази методом копіювання і використання буфера обміну. Для цього виокремте текст адрест мишею або клавішами Shift+стрілка і виконайте команди з  меню F10,Edit,Copy.Після цього курсор помістіть після адреси і виконайте чотири рази команди F10,Edit,Paste .Щоб зняти виокремлення тексту , позиціюйте курсор на вільному місці екрана і натисніть на клавіші Shift +стрілка вправо тощо.
9.    Збережіть файл на диску. Збережіть файл на своїй дискеті. Для цього вставте дискету у дисковід ,виконайте командиF10,File,Save as… , як назву файлу введіть ?:\f1.pas  і натисніть на OK .
10.    Продемонструйте текст файлу вчителеві і вийдіть з програми за допомогою команд F10,File,Exit  чи Alt+x. Якщо з”явиться вікно з запитом ,чи треба файл зберегти , дайте відповідь No.