Мета: сформувати поняття «погода», познайомити з її типами, продовжувати формувати знання про показники погоди, дати поняття про складання прогнозу погоди і його значень у практичній діяльності людини; розвивати інтерес до кліматології, пам'ять, логічне мислення; виховувати розуміння необхідності вивчення теми для подальшого вивчення географії й загального рівня розвитку.

Тип уроку: вивчення нових знань.

Обладнання: календарі спостережень за погодою, проектор, мультимедійна дошка, комп'ютер, презентація.

Хід уроку

1. Організаційний момент.

2. Актуалізація опорних знань.

3. Мотивація навчальної діяльності.

У календарі погоди ви щодня відзначали, як у нашій місцевості змінюється температура повітря, хмарність, опади, напрямок вітру. Як ви вважаєте, чи необхідно спостерігати за погодою? Чи існує зв'язок між показниками погоди і її прогнозом?

Прогноз погоди має велике значення для сільського господарства, транспорту, людини. Тому сьогоднішній урок ми присвятимо питанням прогнозування погоди.

4. Вивчення нового матеріалу.

Погода - це стан нижнього шару атмосфери в даній місцевості в певний час. Це значить що погода постійно змінюється.

Стан погоди характеризують такі показники: температура повітря, атмосферний тиск, вологість, сила й напрямок вітру, хмарність, атмосферні опади.

Типи погоди - це узагальнена характеристика погоди, що включає відомості про середньодобові температури, стан хмарності, опадах, наявності й силі вітру. Усе компоненти погоди зв'язані між собою.

Погода може бути постійної протягом тривалого часу., наприклад на екваторі - пекуче й випадає багато опадів, у тропіках - пекуче й сухо, на полюсах - морозно й сухо. У помірних широтах погода змінюється по сезонах.

Вивченням атмосферних процесів займається наука метеорологія. Прогноз погоди становлять синоптики на основі отриманих результатів. Ці дані наносять на синоптичну карту за допомогою спеціальних значків. складається синоптичну карту . Особлива увага приділяється руху циклонів і антициклонів, а також розподілу атмосферного тиску. Для вивчення атмосфери широко використовують радіозонди, ракети, супутники.

Пророкувати погоду можуть не тільки синоптики.

Рослини - провісники погоди

Людина давно помітила, що в багатьох рослин перед зміною погоди змінюється положення окремих частин. Вони можуть уловлювати те, що не підвладно нашим органам почуттів. Така здатність пояснюється залежністю їхнього життя від умов середовища: температури, вологості й тиску повітря, а також від сонячного світла.

Кульбаба. Перед негодою квітки його закриваються, начебто ховаються від дощу. Легкі білі парашути кульбаби розлітаються навіть від слабкого вітру в суху погоду. Перед дощем же вітер ніяк не може зірвати немов приклеєні насіння. А всі тому, що, почуваючи зміну погоди, рослина складає свою пухнату кульку як парасолька.

Лугова конюшина. Рослина гарна реагує на тепло, вологу зміни атмосферного тиску. До непогоди конюшина складає свої пелюстки й нахиляє голівку квітки, а перед стійкою гарною погодою його стебло й листів розправлені, суцвіття підняте нагору.

Провісники погоди серед тварин

Деякі народи як "живий барометр" використовують рибу голець. У ясну погоду він лежить на дні акваріума нерухомо, але от, виляючи довгим тілом, він починає снувати уздовж стінок акваріума, і через якийсь час піднебіння затягається хмарами. А тепер голець уже кидається по акваріуму нагору - долілиць, праворуч - ліворуч, виходить, незабаром забарабанять краплі дощу.

Чудові метеорологи - павуки. Відомо, що вони не переносять вологості, тому вкрай рідко виходять на полювання ранком. Ранком вони з'являються лише тоді, коли немає роси, а відсутність роси - один з ознак близької негоди. Жари павуки також бояться, тому, коли павук виходить на полювання в пекучий полудень, це значить, що він почуває сильний вітер або грозу, що, порвавши павутину, може позбавити його їжі. Увечері павуки охоче залишають своє житло, якщо не почувають наближення дощу. Побачивши павука ввечері, можна сміло очікувати гарної погоди наступного дня.

Давно відома здатність бджіл передчувати зміну погоди. Коли наближається гроза, вони злітаються до пасіки.

Блискучий «прогнозист» - жаба. Вона тонко реагує на найменші зміни в атмосфері. Люди здавна помітили: озерні жаби злазять на берег - до дощу.

Чимало прийме пов'язані з поводженням всюдисущих горобців. У гарну погоду вони веселі, рухливі. Якщо ж горобці збираються зграйками на землі, стають млявими, сидять затопорщив - до дощу.

Великий строкатий дятел повідомляє про зміну погоди своїм барабанним дробом на суках. Якщо дятел стукає дзьобом у ясний літній день, - виходить, буде дощ.

У народі існує точна прикмета: ластівки літають високо - до гарної погоди, низько - до дощу.

V. Закріплення.

1. Назвіть основні показники погоди.

2. За допомогою яких приладів їх визначають?

3. Назвіть ознаки погіршення погоди

4. Назвіть прикмети поліпшення погоди.

5. Які несприятливі погодні умови бувають у нашій місцевості?

6. Хто, крім синоптиків може пророкувати погоду?

VІ.Підведення підсумків уроку.

VІІ. Домашнє завдання.