Мета уроку:

-закріпити знання про природний комплекс;

-виявити позитивні й негативні риси впливу людини на природний комплекс.

-розглянути взаємодію людини на природні комплекси.

Обладнання: Електрон.підручник Кирила й Мефодія для 8 кл.

Хід уроку:

I. Організація учнів на урок.

II. Перевірка домашнього завдання.

1. Яким чином різні оболонки Землі взаємозалежні один з одним? Приведіть приклади.

2. Що таке природний комплекс? Які компоненти природи взаємодіють у ньому? Як відбувається ця взаємодія? Для яких цілей людині необхідно вивчати взаємодію компонентів природи в природному комплексі?

III. Вивчення нового матеріалу.

Людина перетворює свою Землю. Ця фраза давно стала крилатої. І найчастіше ми не вдумуємося в її зміст. Люди вже звикли до появи штучних морів, до того, що ріки починають текти назад і в посушливих місцях шумлять молоді діброви.

Але зі зміною одного компонента природного комплексу міняються й всі інші. Людина повинен передбачати всі результати своєї діяльності по перетворенню природи й знати, до чого вони приведуть, тому що неправильний вплив на природу часом крім потрібних результатів приносить небажані зміни.

Приклад. Для захисту від зайців посадки обнесли огорожами - стало ще гірше. За огорожу не могли потрапити не тільки зайці, але борсуки і їжаки; обгороджені від них, розплодилися миші: вони погубили молоді насадження...

Отже, природа - дуже складний організм. Всі її елементи, живого й неживі, - ґрунту, лісу, звірі, птахи, мінерали - одне ціле, складна система пристосованих друг до друга взаємодіючих і взаємозалежних процесів. Вони врівноважують один одного, поки ця система не порушена. Недотепне втручання в життя природи може привести до фатальних наслідків.

За останні десятиліття побудовані сотні заводів і фабрик, зроблені мільйони автомобілів. Технічний прогрес дуже сильно змінив вигляд Землі. Учені вже зараз думають над тим, як зменшити в атмосфері кількість вуглекислого газу, що зріс за останні 100 років у зв'язку з бурхливим ростом промисловості. Збільшення вуглекислого газу приведе до того, що температура повітря підвищиться.

У зв'язку із цим почнуть танути льоди Гренландії й Антарктиди, підвищиться рівень Світового океану. Як же цього уникнути? Відомо, що в листах рослин під дією сонячних променів іде процеси фотосинтезу. Завдяки зеленим листам з вуглекислого газу утворяться білки, жири й вуглеводи, іншими словами, ті речовини, які використовуються для харчування тваринами й людьми. Виходить, треба зробити так, щоб рослини інтенсивніше переробляли вуглекислі гази. Деякі вчені пропонують поширити по земній кулі швидкозростаючі рослини. А такі рослини є, наприклад, на Сахаліні й на Камчатці. Якщо вдасться розселити гігантські форми рослин на значній території нашої планети, то більша частина вуглекислого газу цими рослинами буде поглинатися й небезпека зараження атмосфери вуглекислотою відпаде.

На закінчення вчитель розповідає учнем про охорону природи, показує картини й звертає особливу увагу на заходи, проведені в тій природній зоні, у якій перебуває школа.

IV Закріплення вивченого матеріалу.

- Яке значення має в житті людей ліс?

- Чому птахів називають друзями лісу?

- Які міри прийняті в нашій країні для охорони природи?

V. Домашнє завдання