Тема: Клімат Землі, фактори його формування.

Мета: сформувати поняття «клімат», дати уявлення про фактори його формування, закріпити знання щодо причини нерівномірного розподілу сонячного тепла і світла на земній поверхні, розвивати просторове уявлення, виховувати розуміння важливості знань про клімат.

Обладнання: атласи, глобус, кліматична карта , фізична карта півкуль.

Хід уроку:

1. Організаційний момент.

2. Актуалізація опорних знань.

Бліц опитування.

  • Назвіть компоненти погоди.
  • Як змінилася б середня температура і річна амплітуда коливань температури на Землі, якби на планеті не було океанів?
  • На скільки градусів знижується температура повітря при підйомі на один кілометр?
  • Чому в горах зазвичай випадає багато опадів?
  • Які постійні вітри ви знаєте?
  • Порівняйте погоду у січні та вересні.

3. Мотивація навчальної діяльності.

Клімат і погода. Між ними існує тісний зв'язок, і в той час вони відрізняються один від одного. Клімат, як доросла людина, має сталий характер. Його «вчинки» передбачувальні, й особливих несподіванок від нього не очікують. Наприклад, клімат помірних широт. Ми знаємо, що влітку температура буде високою, а взимку низькою, що взимку випаде сніг, в влітку слід очікувати дощів. Усе заздалегідь відомо, навіть нудно. Але погода не дає нудьгувати. Мінлива, непостійна та примхлива погода постійно підносить сюрпризи, у тому числі й неприємні: то посуха, то зливові дощі, то відлига серед зими, то похолодання пізньої весни.

Із погодою і її показниками ви вже знайомі, тепер настав час ближче познайомитися з поняттям клімат», дізнатися про формуванням кліматичних умов різних районів Землі. Знання про клімат вам знадобляться й у школі, і в подальшій практичній діяльності, тому будьте уважні.

4. Вивчення нового матеріалу.

Бесіда.

Із власного досвіду вам відомо, наскільки мінливою буває погода (стан тропосфери). Сьогодні опівдні температура повітря була +12*С, а вночі вона опустилася до +5*С. Уночі було безвітряно, а завтра вдень може повіяти легкий вітерець і піти дощ. Погода неоднакова й у різних районах Землі на екваторі та в районі Південного полюса. Але ми можемо дати загальну характеристику погоді восени та влітку.

Клімат – це багаторічний режим погоди, характерний для даної місцевості.

Клімат характеризують на основі багаторічних спостережень за погодою, указуючи температури, що переважають, напрямки вітрів, кількість та режим випадання опадів. Розрізняють аркий, теплий і холодний, сухий та вологий клімат. Клімат дуже впливає на стан водойм, рослинний і тваринний світ, умови існування людини і її практичну діяльність.

Ви вже знаєте, як змінюється кут падіння сонячних променів, він цього залежить температура повітря, стан погоди. Тому ми говоримо: клімат даної місцевості залежить від географічної широти, на якій вона розташована. Це слід добре запам’ятати.

Головними чинниками формування клімату є:

  • 1.географічна широта.
  • 2.рельєф або підстилаючи поверхня ( приклади – альбедо, зміна температури з висотою, збільшення вологості, захист гір від повітряних мас тощо)
  • 3.властивості повітряних мас ( властивості повітряних мас залежно від місця формування)
  • 4.наявність морів (течії, мусони)

Робота з кліматичною картою.

Знайомство з легендою карти, ізотермами, кількістю опадів, мах та мін температури тощо.

5. Закріплення.

Робота в групах.

Кожна група складає характеристику одного типу клімату ( морській, помірно континентальний, різко континентальний, мусонний) по плану:

  • 1. середня температура літом та взимку, амплітуда температур
  • 2. кількість опадів
  • 3. переважаючий тип погоди влітку та взимку.

Проблемне запитання.

У яких районах Землі можна спостерігати: бурю без дощу, дощ, що не змочує землю, річки без гирла, озера з солоною водою, рослини без листя?

6. Домашнє завдання.