Мета уроку: До кінця уроку діти сформують поняття про роботу органів дихання. Виявлять цікавість до вправ для правильного використання резервів дихальної системи. Уважне ставлення до свого організму, здоров'я

Обладнання: колба скляна, повітряні кульки (для вправ і виявлення повітря), малюнки.

Хід уроку.

 По приміщенню розставлені кубики, маленькі й більші. Діти відправляються на уявлювану прогулянку. У ході прогулянки вони повинні перебороти перешкоди: перелізти через лежачий стілець, піднятися без сторонньої допомоги на стіл перелізти через маленький столик. Якщо комусь дуже важко виконувати завдання, хлопці допомагають один одному.

Діти, скажіть будь ласка, важко було виконувати цю вправу? (відповіді дітей)

Вправа на розслаблення

Учні встають у коло, кладуть один одному руки на плечі, опускають голову й під неголосну музику гойдаються в спокійному ритмі по колу.

У цей час вони слухають розповідь учителя:

«Сонячний день, гарний зелений луг із соковитою травою. На лузі багато яскравих квітів: червоні маки, блакитні незабудки, білі ромашки. Яскраво- зелена бабка перелітає із квітки на квітку, коник тріскотить у траві, бджола поспішає за медом. Хлопці зробіть глибокий вдих через ніс, понюхайте, як пахне мак, ще один вдих, а який запах у білої ромашки, і ще раз вдих через ніс, який приємний аромат у незабудки. Художниця- природа не пошкодувала фарб і ароматів для вас. Я бажаю вам гарного настрою, і приємних відчуттів до кінця уроку.

II Створення проблемної ситуації:

Подивитеся, діти, що в цій бутилочці?

Давайте перевіримо. От дивитеся: я беру пляшечку й топлю її в ведрі з водою. Бачите, з горлишка побігли пухирці. Що це за невидимка сидів у пляшечці, кого видали пухирці?

Правильно, повітря.

III Повідомлення теми, мети уроку:

Діти чому наш урок почався із цієї вправи? Яка тема уроку? правильно, тема «Я вчуся дихати». А чому ви хочете навчитися до кінця уроку, що довідатися нового? Ми будемо вчитися правильно дихати, щоб правильно використовувати резерви нашої дихальної системи

IV Відкриття нових знань:

Ми вже сказали, що дихаємо повітрям.

1. Постановка навчального завдання

А, що таке повітря? Подумайте в групах?

(відповіді дітей)

А тепер подивимося в словник.

Це дивний газ, без якого не було б життя на Землі.

Давайте разом знімемо з невидимки чарівну шапку. Підійдіть до столів, візьміть пензлики й фарби.

Газ азот розфарбуємо теплим жовтим цвітом. Приділите йому на листі більше місця, чим іншим, т.до азоту в повітрі найбільше.

Кисень – можна розфарбувати червоним. Кисень - самий головний. Адже коли ми дихаємо, то саме його й «виловлюємо» нашими легенями.

Вуглекислий газ – розфарбуємо зеленим. Але зверніть увагу: названі гази, що входять до складу повітря, безбарвні, і в повітрі є інші гази: аргон, неон і т.д. Водень – розфарбуйте синім цвітом. Газів у повітрі так багато, що інші ми малювати не будемо. А ці гази азот, кисень, вуглекислий газ, водень ми розфарбували, щоб було зрозуміло - якого з них у повітрі більше, якого - менше

Подумайте діти яку схему про повітря ми можемо скласти. (діти називають) А от невидимка вам і приніс схему, давайте прикрасимо вашими малюнками, щоб схема стала веселою.

Повісити схему (Повітря)

VI. Постановка навчального завдання «Як правильно дихати»

2. Ви, напевно, часто чуєте від дорослих таку фразу: «Дихаєте носом». А чому вони так говорять?

Обговорите це питання в групах. (відповіді дітей)

У носі повітря очищається, холодний зігрівається.

А які органи подиху є? (відповіді)

Більшість людей, самі того не підозрюючи, не вміють правильно дихати, використовувати резерви дихальної системи. Звідси виникають багато хвороб.

Як же потрібно правильно дихати? (Хлопці висловлюють думки).

Діти зігніть плечі, як знак питання. Спробуємо вдихнути через ніс, вийшло? А тепер розправте плечі, випрямите спину й зробимо вдих через ніс.

Коли зручно дихати?

Правильний подих у людини буде тоді, коли в людини правильна постава. Тому перевірте поставу, випрямите спину, втягніть живіт. Коли спина пряма, легені розправлені й у них надходить достатню кількість кисню, що дає можливість

правильно використовувати резерви нашої дихальної системи

Дихати потрібно рідше й глибше. Частий подих поверхово: повітря не встигає досягти дрібних легеневих пухирців -альвеол - і відразу ж виштовхується з легенів, що природно шкідливо для нашого здоров'я.. Треба навчитися дихати так, щоб подих приносив користь нашому здоров'ю.

Цьому можуть допомогти спеціальні вправи.

Саме головне тут - вдих. Він завжди різкий, активний, короткий. Вдихаємо із шумом.

Видихнув пасивний, він відбувається сам по собі.

Вправа «Погончики»

Цю вправу можна робити як стоячи, так і лежачи й сидячи, ми його виконаємо в положенні лежачи. Лягти на спину, стиснути кулаки, покласти їх на пояс. Потім роблячи вдих руки «скидаємо», руки йдуть долілиць, кулаки розтиснути. Коли розтискаються кулаки, відбувається вдих.

Потім руки вертаються на пояс. Кулаки стискуються, і відбувається видих.

Видих не повинен мати ніякого самостійного значення. Він відбувається довільно. Не підсилюйте його. Плечі в момент вдиху напружуються, руки витягаються в струну, пальці широко розчепірити.

Вправа «Кішка»

«Кішка» вправа називається досить умовно, тому що дуже важко уявити собі кішку, що так сопіла б.

Станьте прямо. Ноги поставте ледве вужче, ніж на ширину плечей. Руки зігніть у ліктях перед собою. Тепер будемо присідати. Під час легені, майже як у танці, присідання тулуб розвертаємо вправо. У цей час робимо гучний різкий вдих . Нехай його чують всі домочадці або навіть сусіди. Повертаємося назад, ноги в цей час ледве випрямлюються. Уявіть собі, що у вас у колінах перебуває пружинка. Відразу після цього повертаємося вліво. Так само легко присідаємо й робимо різкий вдих. У самій правій і самій лівій точці поворотів робіть рух руками, начебто ваша кішка хоче схопити безтурботну пташку. Спина увесь час повинна бути прямій - це важливо.

Ноги не повинні відриватися від підлоги. Видих відбувається між поворотами сам по собі. Руки при хватальному русі повинні бути на рівні пояса.

V Підсумок уроку

Діти давайте згадаємо, які цілі ви ставили на початку уроку? Чому ви навчилися до кінця уроку?

Діти, познайомте своїх батьків і друзів із вправами