ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ'ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ.
«ГУСЕНИЦЯ»
Гра розвиває координацію рухів, сприяє позитивному спілкуванню дітей.
Для гри учні шикуються «ланцюжком»,(«гусениця») — стають одне за одним. Перший гравець — «голова», останній — «хвіст». За командою «гусениця» починає рухатися вперед, «голова» демонструє різноманітні танцювальні рухи (руками, головою, тілом, ногами). Останні гравці намагаються наслідувати ці рухи. Коли «голова» стомлюється, вона повертається до наступного за нею гравця, гладить його по голові, а сама переходить у «хвіст гусениці».
«ХВИЛІ ПО КОЛУ»
Весела, динамічна гра. Сприяє розвитку реакції.
Для гри у формі кола щільно один до одного ставлять ту кількість стільців, що дорівнює кількості гравців. У центр кола стає ведучий. Решта учні сідають на стільці. Зрештою один стілець залишається вільним. Ведучий має встигнути зайняти вільний стілець, доки інші гравці переміщаються з місця на місце, заважаючи йому. Якщо ведучому вдається зайняти стілець, на його місце стає учень, який не встиг йому завадити. Ведучому дозволено давати учасникам команди «ліворуч», «праворуч» (гравці пересідають на один стілець у відповідний бік), «хаос» (гравці мають швидко помінятися місцями).
«ПОЛЮВАННЯ»
Активна гра для розвитку спритності, координації рухів, поліпшення емоційного стану учнів.
На картках записано імена всіх учасників. Картки перемішують і роздають учням. Під музику гравці («мисливці») рухаються та якомога непомітніше стежать за тим, чиє ім'я записане у них на картці («здобиччю»). Щойно музика зупиняється, кожен «мисливець» повинен «вполювати» свою «здобич». Додатковою цікавістю гри є те, що кожен гравець водночас є і «мисливцем», і чиєюсь «здобиччю».
Навчальне видання «Формування здоров'язбережувальної компетентності молодших школярів» / Упоряд. Божко О. В. – Х. : Вид. група «Основа», 2014. – 141,[3] с. – (Б-ка журн. «Початкове навчання та виховання»; Вип. 1 (121)).