ІНСТРУКЦІЯ  з техніки безпеки учнів під час групових поїздок, пішохідних екскурсій, пішохідного та дорожньо-транспортного руху учнів«Затверджую»
Директор _______________________
П. І. Б. директора
Наказ від _____________№ _______
 
 
 
 
ІНСТРУКЦІЯ № 38
з техніки безпеки учнів під час групових поїздок, пішохідних екскурсій, пішохідного та дорожньо-транспортного руху учнів
 
 
??? 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Інструкція з безпеки життєдіяльності учнів під час групових поїздок, пішохідних екскурсій, пішохідного та дорожньо-транспортного руху учнів поширюється на всіх учасників навчально-виховного процесу під час групових перевезень, навчальних екскурсій, пішохідного групового руху учнів.

1.2. Інструкцію розроблено відповідно до «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу», затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 01.08.2001 № 563, «Правил дорожнього руху України», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306.

1.3. Усі учасники навчально-виховного процесу повинні знати правила надання першої (долікарської) допомоги при характерних ушкодженнях.
 

??? 2. ВИМОГИ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ПІД НАС ГРУПОВИХ ПОЇЗДОК, ПІШОХІДНИХ ЕКСКУРСІЙ, ПІШОХІДНОГО ТА ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНОГО РУХУ

2.1. Вимоги з безпеки життєдіяльності учнів під час групових поїздок, пішохідних екскурсій, пішохідного та дорожньо-транспортного руху учнів:

2.1.1. Чітко визначиш маршрут руху.

2.1.2. Повторити правила дорожнього руху та алгоритм руху в колоні.

2.1.3. Перевірити наявність червоних прапорців для перекриття руху автомобільного транспорту на дорозі.

2.1.4. Починати рух у колоні тільки за вказівкою вихователя або класовода.

2.1.5. Рухатися тільки в тому напрямі, який визначив вихователь або класовод.

2.2. Вимоги безпеки дорожнього руху учнів під час групових перевезень, навчальних екскурсій, пішохідного групового руху учнів:

2.2.1. Розрахуватися по парах та вишикуватися в колону.

2.2.2. Рухатися тільки за вказівкою вихователя або класовода.

2.2.3. Пересування по місту має відбуватися тільки по пішохідних тротуарах, пішохідних доріжках.

2.2.4. Під час перетину проїжджої частини дороги слід дочекатися, поки вихователь або класовод зупинить прапорцем рух автомобільного транспорту. Рух через дорогу можна здійснювати тільки на пішохідних переходах, зокрема підземних і наземних, за вказівкою дорослих за червоним прапорцем. Переходити дорогу перед прапорцем категорично заборонено.

2.2.5. Рухатися у колоні потрібно середнім темпом, не поспішати, на відставати. Не можна виходити за зону видимості вихователя або класовода.

2.2.6. За потреби користуванні міським транспортом під час пішохідного руху навчальної екскурсії (за дозволом управління освіти міської ради), поводитися в транспорті слід спокійно. Виходити та заходити в транспорт — за вказівкою дорослих. Перебуваючи в транспорті, слід сидіти або стояти в призначених для цього місцях, тримаючись за поручень.

2.2.7. Під час руху тротуарами і пішохідними доріжками колона має рухатися, дотримуючись правого боку.

2.2.8. Організована група дітей може пересуватися тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а за їх відсутності — узбіччям дороги у напрямку руху транспортних засобів колоною, але тільки в світлу пору доби і лише в супроводі дорослих із сигнальними прапорцями.

2.2.9. Якщо в зоні видимості не видно переходу або перехрестя, а дорога має не більше, ніж три смуги руху для обох його напрямків, то можна переходити її під прямим кутом до краю проїжджої частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки і лише після того, як визначено відсутність небезпеки.

2.2.10. У місцях із регульованим рухом пішоходи повинні зважати на сигнали регулювальника або світлофора.

2.2.11. Чекати на транспортний засіб група учнів повинна на посадкових майданчиках (зупинках), тротуарах, а за їх відсутності.— на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

2.2.12. На трамвайних зупинках, необладнаних посадковими майданчиками, пішоходам можна виходити на проїжджу частину лише з боку, дверей і тільки після зупинки транспортного засобу, Вихователь, класовод перекриває дорожній автомобільний рух червоним прапорцем.

2.2.13 У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного або синього кольору і спеціальним звуковим сигналом, усі повинні утримуватися від переходу проїжджої частини або негайно покинути її.

2.2.14. Категорично заборонено виходити на проїжджу частину без вказівки вихователя, класовода; раптово виходити, вибігати на проїжджу частину, зокрема й на пішохідний перехід; переходити проїжджу частину поза пішохідним переходом, якщо є роздільна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях із огородженням; затримуватися та зупинятися на проїжджій частині, якщо це не пов'язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху.

2.2.15. Перебуваючи в автомобільному транспорті, категорично заборонено під час руху відвертати увагу водія від керування транспортним засобом та заважати йому в цьому; відчиняти двері транспортного засобу, не переконавшись, що він зупинився біля тротуару, посадкового майданчика, краю проїжджої частини, на узбіччі; перешкоджати зачиненню дверей та використовувати для їзди підніжки, виступи транспортних засобів; пересуватися по салону автотранспорту під час його руху, висовуватись у вікна чи люки, викидати сміття у вікна, люки.
 

??? 3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ ГРУПОВИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ, НАВЧАЛЬНИХ ЕКСКУРСІЙ, ПІШОХІДНОГО ГРУПОВОГО РУХУ УЧНІВ.

3.1. Вишикуватися для остаточної перевірки наявності учнів при поверненні до зазначеного міста.

3.2. Заборонено без дозволу вихователя або класовода залишати групу, повертаючись додому.

3.3. Рух додому здійснювати за обговореним маршрутом, дотримуючись правил дорожнього руху.
 

??? 4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ, СКОЄННЯ ДТП

4.1. У разі виникнення аварійної ситуації слід негайно повідомити вихователя або класовода.

У разі скоєння ДТП на дорозі, свідком або учасником якої ви стали, необхідно:

? негайно повідомити вихователя або класовода;

? за телефонним або мобільним зв'язком повідомити в службу екстреної допомоги, якщо цього не може зробити вихователь або класовод (102 — міліція, 103 — швидка медична допомога);

? якщо ДТП трапилося на дорозі, слід переміститися в безпечне місце і чекати на вказівку вихователя або класовода;

? якщо ДТП трапилося під час перебування у транспорті, потрібно залишатися на місці, не панікувати, не метушитися, а чітко виконувати вказівки дорослих.
 
 
Погоджено:
Відповідальний за охорону праці
та безпеку життєдіяльності:
________________________
 
 
Джерело: науково-методичний журнал
ПОЧАТКОВЕ НАВЧАННЯ ТА ВИХОВАННЯ
№ 16-18 (380-382) червень 2014 р.