«Затверджую»
Директор _______________________
П. І. Б. директора
Наказ від _____________№ _______
ІНСТРУКЦІЯ № 35
з техніки безпеки учнів під час перебування у громадських місцях, проведення масових заходів на базі інших навчальних закладів та установ
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Інструкцію з безпеки життєдіяльності учнів під час перебування у громадських місцях, проведенні масових заходів на базі інших навчальних закладів та установ розроблено відповідно до «Положення профорганізацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу», затвердженого Наказом Міністерства Освіти і науки. України від 01.08.2001 № 563.
1.2. Усі учасники навчально-виховного процесу повинні знати правила надання першої (долікарської) допомоги при характерний ушкодженнях.
 
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ПЕРЕБУВАННЯ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ, ПРОВЕДЕННІ МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА БАЗІ ІНШИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА УСТАНОВ
2.1. Вимоги безпеки життєдіяльності учнів під час перебування у громадських місцях, проведення масових заходів на базі інших навчальних закладів та установ:
2.1.1. Перед проведенням масових заходів на базі інших навчальних закладів та установ необхідно визначити дату, час, місце проведення, схему маршруту до зазначеної установи або закладу.
2.1.2. Повторити правила дорожнього руху та правила поведінки в громадському транспорті, громадських місцях.
2.1.3. Повторити правила безпеки життєдіяльності та план евакуації у разі надзвичайної ситуації під час проведення масових заходів з учнями на базі інших установ та закладів.
2.2. Вимоги безпеки життєдіяльності учнів під час перебування у громадських місцях, проведенні масових заходів на базі інших навчальних закладів та установ.
2.2.1. Слід прибути за 15 хв. до початку заходу і повідомити вихователя чи класовода про свою присутність. Якщо з певної причини ви не можете бути на заході, потрібно завчасно попередити за телефоном причину своєї відсутності.
2.2.2. Під час проведення масових заходів в інших установах слід ознайомитися із запасними виходами, через які можна здійснити евакуацію у разі аварійної ситуації, а також із загальним планом евакуації з установи.
2.2.3. Під час проведення масових заходів в інших установах та закладах потрібно перебувати в зазначеному вихователем або класоводом місці, пересуватися приміщенням, територією без дозволу вихователя, класовода заборонено.
2.2.4. Під час проведення масових заходів слід поводитися чинно, пристойно, не кричати. Уважно слухати промовців. Якщо проводяться розважальні конкурси або вікторина із залою, не варто зіскакувати з місця, слід чекати, поки вас запросять. Не кричати, не свистіти, не бігати, не стрибати, не створювати травмонебезпечних ситуацій.
2.2.5. Після завершення масового заходу залишити своє місце і вийти з приміщення дозволено тільки за вказівкою вихователя або класовода.
2.2.6. Заборонено вибігати, штовхатися під час виходу з приміщення, у якому відбувався захід, створювати травмонебезпечні ситуації.
2.2.7. Категорично заборонено словами, діями чи агресивною поведінкою під час заходу провокувати інших учасників, це може призвести до бійки, правопорушень.
2.2.8. Чітко виконувати вказівки та розпорядження вихователя, класовода. Без його дозволу не можна заходити або виходити з приміщення, території, на якій відбувається захід.
2.2.9. Не контактувати із незнайомцями, у жодному разі не передавати їм свої речі (особливо цінні — телефон, прикраси та ін.), навіть якщо вони назвалися представниками міліції, для запобігання скоєння насильства над дітьми або злочину.
2.2.10. Не заходити по одному на територію, на якій відбувається захід, або в приміщення установи до вузьких, затемнених проходів, кутків чи туалетних кімнат, гардеробу та ін. для уникнення вчинення протиправних дій, насильства над дітьми.
2.2.11. Слід перебувати постійно в полі зору вихователя, класовода, уникати натовпу, обходити його. Якщо ви потрапили в натовп, у жодному разі не йдіть проти нього. Найбільша давка буває біля дверей, перед сценою біля арени та ін. Не наближатися до вітрин, стін, скляних дверей, до яких вас можуть притиснути. Якщо натовп вас захопив — не чинити йому опору. Необхідно глибоко вдихнути, зігнути руки в ліктях і підняти їх, щоб захистити грудну клітку. Не тримати руки в кишенях, не чіплятися ні за що руками — так можна зламати руку. За можливості застібнути одяг. Високі підбори, розв'язаний шнурок можуть вартувати життя. Слід викинути сумку, парасольку та ін. Якщо у вас щось упало, у жодному разі, не намагатися підняти — життя дорожче. Головне завдання в натовпі — не впасти. Якщо вас збили з ніг, спробуйте згорнутися клубком і захистити голову руками, прикриваючи потилицю. За будь-якої можливості потрібно спробувати встати.
Рухаючись у суцільному натовпі, не напирати на тих, хто йде попереду,— бажання прискорити рух зазвичай завершується пробкою. Якщо на заході ви побачили багато п'яних або збуджених глядачів — вийдіть до завершення видовища або коли вже всі розійдуться, щоб уникнути правопорушень, небезпечних травм.
2.2.12. Під час заходу слід дотримувати правил пожежної безпеки: не можна брати участь у масовому заході дітям, одягненим в одяг із легкозаймистих матеріалів, не просочених вогнезахисною сумішшю; категорично заборонено брати із собою на захід вогненебезпечні предмети, що можуть спричинити пожежу (запальнички, сірники, петарди, бенгальські вогні, феєрверки, легкозаймисті речовини, вогнезаймисту рідину тощо), під час заходу не наближатися до електроприладів, музичної апаратури, які живляться електрострумом. У разі виявлення обірваних проводів, неізольованої проводки, іскріння проводки, слід негайно повідомити вихователя, класовода, чергових заходу.
 
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ПІД ЧАС ЗАВЕРШЕННЯ ПЕРЕБУВАННЯ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ, НА ПРОВЕДЕННІ МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА БАЗІ ІНШИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА УСТАНОВ
3.1. Повідомити вихователя або класовода, якщо ви залишаєте захід.
3.2. Якщо захід завершується пізно, батьки повинні вас зустріти.
3.3. Після повернення додому слід обов'язково зателефонувати вихователеві або класоводові й повідомити, що з вами все гаразд.
 
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ, У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХТА НА ПРОВЕДЕННІ МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА БАЗІ ІНШИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА УСТАНОВ
4.1. У разі виникнення аварійної ситуації слід негайно повідомити вихователя або класовода.
4.2. Чітко виконувати вказівки вихователя або класовода, не панікувати, не метушитися; нікуди не йти від керівника, бути поблизу.
4.3. Якщо непередбачувана ситуація виходить з-під контролю дорослих, слід терміново зв'язатися зі службами екстреної допомоги або рідними за мобільним зв'язком.

Пам'ятайте номери телефонів:
101 — пожежна охорона;
102 — міліція;
103 — швидка медична допомога;
104 — газова служба.
Телефонуючи спеціалістам, необхідно повідомити адресу закладу, у якому відбувається захід, коротко описати ситуацію, назвати своє прізвище й номер телефону.
 
Погоджено:
Відповідальний за охорону праці
та безпеку життєдіяльності:
________________________
 
Джерело: науково-методичний журнал ПОЧАТКОВЕ НАВЧАННЯ ТА ВИХОВАННЯ № 16-18 (380-382) червень 2014 р.